"Πράσινο φως" της Εκκλησίας στην επένδυση της Βουλιαγμένης

Image

Του Απόστολου Λακασά - 12.31

Ξενοδοχεία, τουριστικές κατοικίες, συνεδριακό κέντρο, spa, αθλητικό κέντρο, γήπεδα γκολφ, εστιατόρια, σινεμά, μπαρ, επώνυμα καταστήματα, αλλά και χώροι δραστηριοτήτων που θα συνδέουν την ψυχαγωγία με την ιστορία και τη φύση τα Αττικής, είναι ορισμένα από όσα θα περιλαμβάνει η επένδυση, η οποία θα γίνει στην πευκόφυτη έκταση 85 στρεμμάτων στον Λαιμό Βουλιαγμένης, ιδιοκτησίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Για την επένδυση εξετάζεται να εφαρμοστεί το μοντέλο της επένδυσης του Costa Navarino στη Μεσσηνία.

Ήδη, το προηγούμενο διάστημα προχώρησαν οι άτυπες συνομιλίες των εκπροσώπων της Εκκλησίας με τους Εκπροσώπους του εμίρη του Κατάρ, που έχει εκδηλώσει σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι συζητήσεις για την επένδυση θα προχωρήσουν επί συγκεκριμένου σχεδιασμού μετά το «πράσινο φως» που αναμένεται να δώσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ), η οποία συνεδριάζει την προσεχή Τετάρτη.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η περιοχή φιλέτο στη Βουλιαγμένη δεν έχει προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον μόνο του Κατάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Αρχιεπισκοπή έχει δεχθεί προτάσεις –προφορικές προς το παρόν- και από Αμερικανούς και Ρώσους επενδυτές.

Οι προτάσεις αυτές θα εξεταστούν όταν πλέον κατατεθούν γραπτώς, αλλά σαφώς αποτελούν μια γέφυρα μελλοντικής συνεργασίας των δύο πλευρών.

Ειδικότερα, οι εξελίξει για την αξιοποίηση της έκτασης στον Λαιμό Βουλιαγμένης τρέχουν πιο γρήγορα μετά τον Οκτώβριο και το ταξίδι του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου στο Κατάρ, όπου συναντήθηκε με τον Εμίρη του Κράτους , σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» , το προηγούμενο δεκαπενθήμερο, στενοί συνεργάτες του εμίρη επισκέφθηκαν την Ελλάδα και είχαν συνομιλίες με τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), μητροπολίτη Ελασσώνος Βασίλειο και τον γενικό διευθυντή της ΕΚΥΟ, πατέρα Αντώνιο Αβραμιώτη.

Μετά την αναμενόμενη -την Τετάρτη- έγκριση των σχεδίων από τη ΔΙΣ, οι επαφές των δύο πλευρών θα ενταθούν με νέο ταξίδι στο Κατάρ αντιπροσωπείας από την Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως έχει ήδη ενημερώσει ο Αρχιεπίσκοπος τους Ιεράρχες, εάν το επιθυμούν και οι ίδιοι οι συνομιλίες μπορεί να επεκταθούν, πέραν της Αρχιεπισκοπής, και σε ακίνητη περιουσία που ανήκει στις Μητροπόλεις.

Μεταξύ των πιο εύπορων μητροπόλεων φέρονται να είναι οι μητροπόλεις Αττικής, Θεσσαλονίκη, Ιωαννίνων, Καισαριανής, Μεγάρων, Μεσογαίας, Νεαπόλεως, Νέας Ιωνίας, Νέας Κρήνης, Νέας Σμύρνης, Νικαίας, Πειραιάς, Περιστερίου.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων τους που μπορούν να αυξήσουν τα έσοδα είναι οι πολλές ενορίες, τα κληροδοτήματα, οι τυχόν δωρεές από ομογενείς, τα πολλά μοναστήρια, τα προσκυνήματα που αποτελούν πόλο έλξης πιστών.

Βέβαια, η πλουσιότερη όλων είναι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Για τις εκκλησιαστικές επενδύσεις, όπως ανέφερε στην «Κ» στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου, θα είναι συμβατές με τα εκκλησιαστικά ήθη και θα γίνουν με σκοπό την ενίσχυση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου τα Εκκλησίας αλλά και τη συμβολή στην αναπτυξιακής διαδικασία του τόπου».

Για τον λόγο αυτό, για την επένδυση στον Λαιμό προκρίνεται το μοντέλο του Costa Navarino, όπου έχουν συνδυαστεί αρμονικά οι πολυτελείς επενδύσεις με την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται όχι μόνο η δημιουργία ξενοδοχειακών υποδομών αλλά και η κατασκευή τουριστικών κατοικιών.

Πρόκειται για ένα τουριστικό προϊόν που υπάρχει διεθνώς και απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να διαμένουν και εκτός τουριστικής σεζόν σε μια περιοχή που θα διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές.

Από την άλλη, η Αρχιεπισκοπή έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία εκποίηση εκκλησιαστικής περιουσίας.

Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι για την υλοποίηση της επένδυσης στη Βουλιαγμένη, δεν θα κατεδαφιστούν οι εγκαταστάσεις του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 31 Μαΐου του 1920, είναι το πρώτο Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο και καταλαμβάνει ένα μικρό χώρο στην έκταση φιλέτο, αλλά θα αξιοποιηθεί η υπόλοιπη έκταση των 85 στρεμμάτων.

Ως εκ τούτου, η όποια επένδυση θα γίνει από την πλευρά τα Εκκλησίας με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) για 20 χρόνια, η οποία θα μπορεί να ανανεωθεί.

Από την πλευρά τους, τα σχέδια των Αράβων επενδυτών είναι φιλόδοξα καθώς δεν αποκλείουν την προοπτική εξαγοράς του ξενοδοχείου «Αστέρα» , στην περίπτωση που τεθεί ζήτημα πώλησής του.

Εμφανίσεις: 37225
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!