Τίμησαν τον Χρυσόστομο Σμύρνης και τους Μικρασιάτες

nazia

Του Γιώργου Φερδή | Romfea.gr

Το 1922 αμέσως μετά την Μικρασιατική καταστροφή, οι κάτοικοι της ενορίας του Aγ. Γεωργίου στα Βουρλά, κεφαλοχώρι της Μητροπόλεως Εφέσσου, ήρθαν ως πρόσφυγες στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το Νέο Ψυχικό. 

Ως μοναδικό κειμήλιο και θησαυρό από την πατρίδα τους έφεραν μαζί τους την φορητή εικόνα του Aγ. Γεωργίου (1850), έργο του φημισμένου στην Συρία και την Μέση Ανατολή αγιογράφου Μιχαήλ Πολυχρονίου. Φθάνοντας στο Νέο Ψυχικό, ίδρυσαν και την πρώτη ενορία της περιοχής, τον Aγ. Γεώργιο.

Έτσι σήμερα που η Εκκλησία μας εορτάζει το γενέθλιο της Θεοτόκου, εορτή κατά την οποία εόρταζαν τα Βουρλά την προστάτιδά τους, την Παναγία την Βουρλιώτισσα συμπίπτει και η εορτή του Aγ. Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ αγίων μαρτύρων.

Σήμερα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος του Οικουμενικού Θρόνου Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος, τέλεσε στο Νέο Ψυχικό Θεία Λειτουργία.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του, μίλησε για την ιστορική προσωπικότητα του Μητροπολίτου της Σμύρνης αλλά και για όλους τους πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν με βία από τα σπίτια τους.

Λίγο πριν το τέλος ο κ. Θεοδώρητος με τους ιερείς τέλεσαν μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των Μικρασιατών προσφύγων.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσε και ο Δήμαρχος Φιλοθέης - Ψυχικού κ. Παντελής Ξυριδάκης και το Δημοτικό Συμβούλιο, τιμώντας έτσι την μνήμη των προσφύγων.

Ο Δήμαρχος μετά την τέλεση του μνημοσύνου τόνισε το πόσο σημαντικό είναι να τιμούμε τους προγόνους μας από την Σμύρνη και ευχαρίστησε τον Επίσκοπο αλλά και τους ιερείς του ναού που στήριξαν αυτή την προσπάθεια.

Σήμερα το απόγευμα, στον προαύλιο χώρο της ενορίας θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση με μουσικές και χορευτικά από την Μικρασία. 

IMG 7614

IMG 7627

IMG 7632

IMG 7636

IMG 7666

IMG 7667

IMG 7678

Εμφανίσεις: 87467
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!