Χειροτονία Διακόνου από τον Μητροπολίτη Ύδρας (ΦΩΤΟ)

ydras-16

Γράφει ο Νεκτάριος Λαβούτας | Romfea.gr

"Άγιοι μάρτυρες, οι καλώς αθλήσαντες και στεφανωθέντες..."


Την Παρασκευή 21η Νοεμβρίου 2014, τελέστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Πανήγυρις για την Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στον ομώνυμο Ιερό Ναό (Παναγίτσα) στην Αίγινα, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Υδρας, Σπετσών & Αιγίνης κ. Εφραίμ.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία τον κ. Στυλιανό Κουτσούκο. 


Ο νέος Διάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως είναι έγγαμος, απόφοιτος Ι.Ε.Κ. Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής, κατάγεται από την Αίγινα, προέρχεται από ευλαβική οικογένεια και από τα παιδικά του χρόνια διακονεί την Εκκλησία.

Ο Σεβασμιώτατος, προ της χειροτονίας, ανεφέρθη διά προσλαλιάς εις το μυστήριον της Ιεροσύνης, λέγοντας….

«Δεν υπάρχει ιεροσύνη χωρίς την ιεροσύνη του Επισκόπου ο οποίος μεταδίδει την ιεροσύνη, γι’ αυτό κεντρική θέση μέσα στην Εκκλησιολογία μας έχει ο Επίσκοπος. Και δεν υπάρχει Επίσκοπος εάν δεν υπάρχουν οι Απόστολοι και δεν υπάρχουν οι Απόστολοι υπάρχει ο Χριστός, σας τα λέω έτσι απλά για να καταλάβετε. Ξεκινάμε από την ιεροσύνη του Χριστού, των Αποστόλων, των Επισκόπων και φτάνουμε στους Πρεσβυτέρους και τους Διακόνους. Αυτή είναι η Ιεροσύνη…..»

Εξήρε τα χαρίσματα το υποψηφίου Διακόνου και απηύθυνε προς αυτόν πατρικάς νουθεσίας.

Στην προσφώνησή του ο π. Στυλιανός αναφέρθηκε με συγκίνηση στην πνευματική του πορεία που τον οδήγησε στη μεγάλη απόφαση να ιερωθεί.

Ευχαρίστησε όλους όσους τον χειραγώγησαν πνευματικά για να φτάσει στη μοναδική στιγμή της χειροτονίας του στο πρώτο βαθμό της Ιεροσύνης και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Ο καθαρώτατος Ναός του Σωτήρος η πολυτίμητος παστάς και Παρθένος, το ιερόν θησαύρισμα της δόξης του θεού, η Κυρία Θεοτόκος, μου επεφύλαξε να στέκομαι αυτή τη στιγμή εν τω οίκω Κυρίου ενώπιόν σας. Φρίττω δεχόμενος το πύρ, μη φλεχθώ ωσεί κηρός και ωσεί χόρτος . Ω φρικτού μυστηρίου! Ω ευσπλαχνίας θεού ! ...... Αλλά από την ιερά εικόνα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου πηγάζει άφατος και ανέκφραστος θεϊκή φιλανθρωπία . Και κατ αγαθή συγκυρία , πίσω από το στολισμένο εικόνισμα της εορτής προβάλλει η ολόσωμη τοιχογραφία του Αγίου Αποστόλου Κρίσπου , εκείνου που έφερε εδώ την πίστη του Χριστού μας , του πρώτου επισκόπου της κατά Αίγιναν Εκκλησίας και προστάτου της πατρικής μου ενορίας , όπου βαπτίσθηκα και γαλουχήθηκα με την στοργική αγάπη του πατρός Φανουρίου Μακαρατζή .Εκεί έζησα όλη τη λατρευτική ζωή της εκκλησίας ,στον ενοριακό Ναό και στα ταπεινά αλλά υπέροχα εκκλησάκια μαζί με όλους τους κατοικούντας και παρεπιδημούντας εν Χριστώ αδελφούς. Χριστούγεννα κι Ανάσταση, εορτές, χαρές και λύπες , ελεημοσύνη ,κατήχηση με μια λέξη όλη η κοινή εκκλησιαστική ζωή είναι τα στοιχεία , οφείλω να ομολογήσω, που συνέβαλαν ώστε να ακουσθή μέσα μου καθαρωτέρα μια πρόσκληση ''Γίνε Ιερεύς μου''. Αυτή η μυστική φωνή δυνάμωσε όλο και περισσότερο χάρις στη δική σας σεπτή παρουσία Σεβασμιώτατε στις εορτές της ενορίας μας, αλλά κατά ιδιαίτερο τρόπο στις εκκλησιαστικές θερινές κατασκηνώσεις, όταν μου δώσατε την ευλογημένη ευκαιρία να σας μιλήσω για την κλήση αυτή. Και Σεις, ως στοργικός πατέρας και καλός οιακοστρόφος χαράξατε πορεία, με αποστείλατε για εκπαίδευση στην ευλογημένη από τον Άγιο Νεκτάριο Ριζάρειο σχολή. Μας παρεδώσατε στο πετραχήλι του πνευματικού σας τέκνου πατρός Νικολάου Γαρυφάλλου δια να έχωμεν την αίσθηση και την ευθύνη των πνευματικών σας εγγόνων. Επιδαψιλεύσατε πλουσίαν την δεσποτική σας ευλογίαν και δωρεάν, ώστε αισίως εφθάσαμε, Στυλιανός και Μάρθα, στην χαρά του γάμου ,τον περασμένο Αύγουστο. Ομολογούμεν την χάριν, κηρύττομεν τον έλεον, ου κρύπτομεν την ευεργεσίαν. Σας ευχαριστούμε και σας ευγνωμονούμεν δια βίου….»

Μετά το πέρας της Χειροτονίας, ακολούθησε περιφορά της ιεράς εικόνος των Εισοδίων της Θεοτόκου στους δρόμους του νησιού, ενώ οι καμπάνες των Εκκλησιών σήμαναν το χαρμόσυνο γεγονός.

Τις εορταστικές εκδηλώσεις τίμησαν με την συμμετοχή τους ο κλήρος του νησιού και των κληρικών της Μητροπολιτικής περιφέρειας, επίσης εκατοντάδες πιστοί μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες, μαζί με τις τοπικές αρχές του νησιού.

ydras-1

ydras-2

ydras-3

ydras-4

ydras-5

ydras-6

ydras-7

ydras-8

ydras-9

ydras-10

ydras-11

ydras-12

ydras-13

ydras-14

ydras-15

ydras-17

ydras-18

ydras-19

Εμφανίσεις: 42966
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!