Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ

ImageΤην Κυριακή, 28η Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Χαράρε η ενθρνόνιση του νέου Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ από τον Προκάτοχον του εκ μέρους της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη Άκκρας κ. Γεώργιον με τη παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καλής Ελπίδος Σεργίου και Ζάμβιας και Μαλάουϊ Ιωακείμ.

Στη συνέχεια παραθέτουμε τον ενθρονιστήριο λόγον του νέου Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ.

«Ανάστα, Κύριε, βοήθησον ημίν και λύτρωσαι ημάς ένεκεν του ονόματος σου», «Είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον από του νυν και έως του αιώνος» Σήμερον, «ως τω Κυρίω έδοξε, ούτω και εγένετο»

Σεβασμιώτατε Αγαπητέ Αδελφέ, Άγιε Άκκρας κ. Γεώργιε,Έξαρχε πάσης Δυτικής Αφρικής, Εκπρόσωπε της Α.Θ.Μ. του πατρός ημών Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ στην Ιερή αυτήν στιγμήν της εν Χριστώ ενθρονίσεως μου εις την καθ’ ημάς Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε και Αγκόλας, εκπρόσωπε του Αλεξανδρινού Προκαθημένου εις τας Αθήνας και του Παλαιφάτου Πατριαρχείου ημών εις το Συμβούλιον των Εκκλησιών Μέσης Ανατολής,

Σεβασμιώτατε Άγιε Καλής Ελπίδος και ομογάλεκτε Αγαπητέ μου Αδελφέ κ. Σέργιε, εκπρόσωπε του Πατριαρχείου μας εις την Διορθόδοξον Επιτροπήν της Προετοιμασίας της Μέλλουσας να συνέλθει Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου,

Σεβασμιώτατε Άγιε Ζάμβιας και Μαλάουι Αγαπητέ μου Αδελφέ κ. Ιωακείμ, Μέλος των Συνοδικών Επιτροπών Θείας Λατρείας και του Διαλόγου μετά του Ισλάμ,

Αγαπητέ μου Αξιότιμε Βουλευτά και εκπρόσωπε της Κυβερνήσεως και του Εθνικού Κοινοβουλίου της Χώρας ταύτης κ. Χαριτάτε,

Εξοχώτατε Αγαπητέ μου Ύπατε Αρμοστή της Κύπρου, Πρέσβη κ. Αργυρέ Αντωνίου,

Εξοχώτατε Πρέσβη της Ρωσίας

Εξοχώτατε Πρέσβη της Ρουμανίας

Εξοχώτατε Πρέσβη της Βουλγαρίας

Αγαπητέ Εκπρόσωπε της Ελληνικής Πρεσβείας στο Χαράρε,

Εντιμώτατε Πρόξενε της Κύπρου αγαπητέ μου κ. Νέστορα,

Εντιμωτάτη Αρχόντισσα των Εκκλησιών  και στενή μου συνεργάτιδα για θέματα του Απόδημου Ελληνισμού και της Ορθόδοξης Ιεραποστολής, Αγαπητή μου κ. Αριάνδη Ψύλλου,

Εντιμωτάτη Επίτημη Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνίδων κυριών αγαπητή μου κ. Κική Ντιβάρη,

Εντιμώτατε Οφφικιάλιε του Πατριαρχείου μας κ. Στουγιαννίδη,

Αιδεσιμολογιώτατε Γενικέ Αρχιερατικέ Επίτροπε της Ιεράς αυτής Μητρόπολεως και Ιερατικέ Προϊστάμενε του Ιερού αυτού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος κι αγαπητέ μου Αδελφέ πάτερ Γεώργιε,

Αιδεσιμολογιώτατε Πρωτοπρεσβύτερε, εκπρόσωπε της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας και εκπρόσωπε του Αλεξανδρινού Προκαθημένου μας κ. Θεοδώρου στην Αγιωτάτη Εκκλησία της Κύπρου, αγαπητέ μου Αδελφέ και συνεργάτα κ. Αθηνόδωρε,

Αγαπητοί μου  Αδελφοί, Αιδεσιμολογιώτατοι τοπικοί ιθαγενείς κληρικοί Οικονόμοι πάτερ Ραφαήλ, π. Αυγουστίνε και Πρεσβυτέροι π. Δημήτριε και πάτερ Ιωάννη,

Αγαπητοί υποψήφιοι κληρικοί και λαϊκοί κατηχητές και κατηχήτριες της Μητροπόλεως μας,

Εντιμοτάτη Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινονήτων, Αδελφοτήτων και Συνδέσμων και Σωματείων Ζιμπάμπουε αγαπητή μου κ. Έλλη Κουμίδου,

Εντιμώτατε Πρόεδρε της Ελληνικής Κοινότητας Ζιμπάμπουε  αγαπητέ μου κ. Κουμίδη,

Εντιμώτατε Πρόεδρε της Ελληνικής Κοινότητας Μπουλαβάγιο και του Φιλόπτωχου Ταμείου,  αγαπητέ μου κ. Λεοντίου,

Εντιμώτατε Πρόεδρε της Ελληνικής Κοινότητας Μουτάρε  αγαπητέ μου κ. Δρομπρόπουλε,

Εντιμώτατε αγαπητέ μου Πρόεδρε της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας κ. Κλωστρή,

Εντιμώτατε αγαπητέ μου Πρόεδρε του Συνδέσμου Κεφαλληνίων Ζιμπάμπουε κ. Τσελέντη,

Εντιμωτάτη αγαπητή μου Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνίδων Κυριών κ. Ζαβερδινού,

Αγαπητέ Υπεύθυνε του Συνδέσμου Ορθοδόξου Νεολαίας κ. Δημήτριε Ψύλλε,

Εντιμωτάτη αγαπητή μου Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνίδων Κυριών Μπουλαβάγιο κ. Αμαλία Δημητρίου,

Ελλογιμώτατε Διευθυντά της Ελληνικής Σχολής και της Ελληνικής Ακαδημίας της Ελληνικής Κοινότητας Ζιμπάμπουε, αγαπητέ μου κ. Τρίνσι,

Αγαπητές Κατηχήτριες και Καθηγητές,

Αγαπητά Μέλη της Ιεραποστολικής Επιτροπής κ. Μουτζουρή και κ. Βράχα,

Αγαπητοί μου Αξιότιμοι Νομικοί Σύβμουλοι της Μητροπόλεως μας κ. Τραυλέ και κ. Βεντούρα,

Αγαπητοί μου φίλοι  και στενοί συνεργάτες από την Νότιο Αφρική κ. Μιχάλη Φλουρέτζου, κ. Σάββα Εκκλεζάκη, κ. Αντώνη Αντωνιάδη και κ. Μαρία Τζερεφού,

Αγαπητοί φίλοι από την Ελλάδα και την Κύπρο, κ. Ανδριάνα, κ. Αποστόλη και κ. Μάρω,

Αγαπητά Μέλη της Εκκλησιαστικής μας Χορωδίας,

Ευλογημένε Λαέ του Θεού,

Ενώπιον Θεού και ανθρώπων ευσεβών, δηλώνω εν φόβω Θεού ότι η ποιμαντική μου διακονία εις την σεπτήν πρόταση του Αλεξανδρινού Προκαθημένου μας κ.κ. Θεοδώρου και η εκλογή μου από τους αγίους Συνοδικούς Αδελφούς Αρχιερείς, θα είναι διακονία χρέους, προσφοράς και διαρκούς θυσίας διά το καλόν του ευσεβούς ποιμνίου της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε και Αγκόλας, όπως άλλωστε έπραξα και εις το παρελθόν με υπακοή και αφοσίωση τόσον ως Μητροπολίτης Κένυας και Ειρηνουπόλεως, Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, όσο κι ως Τοποτηρητής των Ιερών Μητροπόλεων Μουάντζας και Ζιμπάμπουε.

Διαβεβαιώνω με σεβασμόν την Σεπτήν Κορυφήν του Αλεξανδρινού Θρόνου, τον Μακαριώτατον Πάπαν και Πατριάρχη μας κ. Θεόδωρον Β’ και υμάς Αγαπητέ Εκπρόσωπε του, Άγιε Ακκρας κ. Γεώργιε, τους Αγίους Αδελφούς Αρχιερείς και όλους τους παρευρισκομένους, ότι θα αναλώσω με τη βοήθεια του Θεού όλες μου τις δυνάμεις για την ιεράν διακονία του Πατριαρχείου μας, και μάλιστα του ευσεβούς πληρώματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε και Αγκόλας, αγωνιζόμενος να τηρώ πάντοτε απαραχάρακτον και αναλλοίωτον την αρχέγονη πίστη της Εκκλησίας μας με ευσέβεια υπακοής εις το Σεπτόν πρόσωπον του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, του Πάπα και Πατριάρχου μας κ. Θεοδώρου Β’ και εις τας αποφάσεις της Αγίας Συνόδου του Παλαιφάτου Πατριαρχείου μας.

Εν ονόματι του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού καλούμεθα όλοι εμείς οι κληρικοί και το ευσεβές πιστόν ποίμνιον του Πατριαρχείου μας, όπως συστρατευθώμεν πέριξ του Αλεξανδρινού Προκαθημένου μας κ. Θεοδώρου διά να συμβάλωμεν όλοι μας ενωμένοι και αγαπημένοι εις το μεγάλον και ιερόν αναληφθέν έργον του που ξεκίνησαν επάξια οι Προκάτοχοι του Πατριάρχες Νικόλαος, Παρθένιος και Πέτρος, προς ανανέωσιν της αποστολής του Πατριαρχείου μας.

Όπως άλλωστε πολύ εύστοχα τονίζει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας και Πνευματικός μας Πατέρας κ. Θεόδωρος, «η οικουμενική αποστολή του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας εκφράζεται με την Ιεραποστολική του δράση σε όλα τα Έθνη και σε όλες τις φυλές της Αφρικής».

Ιδιαίτερα σ’ αυτήν την Ιερά Μητρόπολη πρόσφεραν τα μέγιστα διά την διακονία του Ευαγγελικού λόγου της εν Χριστώ σωτηρίας οι μακαριστοί Μητροπολίτες Κύριλλος, Χρυσόστομος και Ιωάννης,  αιωνία αυτών η μνήμη, ως επίσης κι οι νυν Μητροπολίτες Γέροντας Μέμφιδος Παύλος, Κένυας Μακάριος, Ναυκράτιδος Κύριλλος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας κ. Θεόδωρος και φυσικά όπως όλοι μας γνωρίζουμε ο προκάτοχος μου και αγαπητός μου Αδελφός Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άκκρας και Έξαρχος πάσης Δυτικής Αφρικής και Εκπρόσωπος του Πατριάρχου μας στην Ελλάδα κ. Γεώργιος.

Σεβασμιώτατε Αγαπητέ μου Αδελφέ Άγιε Άκκρας κ. Γεώργιε, Ο Πατριάρχης μας, οι Αρχιερείς του Θρόνου, κλήρος και λαός κι ιδιαίτερα το ευσεβές ποίμνιο της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως, σου εκφράζουμε δημόσια την ευγνωμοσύνη μας που συνέχισες το μεγάλο έργο που ξεκίνησαν οι Προκάτοχοι σου κι ιδιαίτερα ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ως Ζιμπάμπουε.

Η πολυετής διακονία σου ως στενός συνεργάτης του μακαριστού Πατριάρχου μας Πέτρου του Ζ’  με τη βοήθεια του Θεού και τα πολλαπλά σου χαρίσματα και πνευματικές και ποιμαντικές σου ικανότητες σε βοήθησαν τα μέγιστα κατά την εξαετή αρχιερατική σου διακονία στην Ιερά αυτή Μητρόπολη να πραγματοποιήσεις ένα μεγάλο μέρος των οραματισμών του μακαριστού μας Πατριάρχου Πέτρου, ολοκληρώνοντας με θαυμαστή επιτυχία τα δύο μεγάλα Ιεραποστολικά Κέντρα που ξεκίνησε ο Πατριάρχης μας Θεόδωρος, του Αγίου Νεκταρίου και του Αγίου Αθανασίου, και ξεκινώντας άλλα σημαντικά έργα που η ταπεινότητα μου καλείται να σε μιμηθεί εις την αρετή της γόνιμης δημιουργίας και της προσφοράς προς τους πονεμένους αδελφούς μας.

Χειροτόνησες ιθαγενείς κληρικούς, βάπτισες χιλιάδες ιθαγενείς, έδωσες φαγητό και νερό στους πεινασμένους και στους διψασμένους, έδωσες ξανά την ελπίδα με την βοήθεια ευσευβών χριστιανών σε χιλιάδες άπορα μικρά και ορφανά παιδάκια να φοιτούν σε σχολείο, έκτισες ναούς και κλινικές.

Σου είμαστε όλοι μας ευγνώμονες και σε καλούμε να μη πάψεις να προσεύχεσαι για όλους μας εδώ για να συνεχίσουμε το πρωτοκορυφαίον και πολύπλευρον Ιεραποστολικό σου έργον που εξυψώνει το Πατριαρχείο μας και δοξάζεται το όνομα του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και της Ορθοδοξίας μας.

Πριν έξι σχεδόν χρόνια Αγαπητέ μου Άγιε Άκκρας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος κατά την ενθρόνιση σου, απευθυνόμενος στο πρόσωπον σου τόνιζε ότι «υπηρέτησες δίπλα στο μακαριστόν Πατριάρχη Πέτρο με αυταπάρνηση και αφοσίωση και έδωσες τον εαυτόν σου επί πέντε χρόνια, ως γραμματέας του και αργότερα ως Επίσκοπος Νειλουπόλεως και Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας.

Ανέπτυξες αξιόλογη δραστηριότητα στην Αλεξάνδρεια και όλοι σε αγάπησαν για το ήθος σου, την ενάρετη ζωή σου, την ευγένεια, αλλά και για τις ικανότητες σου». Τα έξι χρόνια της συνεργασίας σου και της διακονίας σου κοντά στο Μακαριστόν Πατριάρχη μας Πέτρο, σε βοήθησαν με την χάριν του Αγίου Πνεύματος να προσφέρεις κορυφαίον Ιεραποστολικόν έργο για έξι χρόνια στη Μητρόπολη αυτή.

Το ίδιο σου ευχώμαστε προσευχόμενοι όλοι μας κάθε επιτυχία και για την νέα σου Μητρόπολη που καλείσαι να διακονήσεις στην Δυτική Αφρική, ως επίσης και τις μεγάλες σου ποιμαντικές ευθύνες να εκπροσωπείς τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο και το Πατριαρχείο μας στο Μητροπολιτικό κέντρο του Έθνους στην Αθήνα. Σε ευχαριστούμε Άγιε Αδελφέ.

Οι άγιοι Απόστολοι παρέδωσαν σε μας το ιερό παράδειγμα της θυσίας για να γνωρίζουμε ότι ο Αρχιερατικός και ηγετικός ρόλος εις την Εκκλησία είναι ρόλος αυτοθυσίας και όχι επιγείων απολάυσεων.

Έτσι «έτεροι των Αποστόλων εμπαιγμών και μαστίγων πείραν έλαβον, έτι δε δεσμών και φυλακής, … εν φόνω μαχαίρας απέθανον, …. υστερούμενοι, θλιβόμενοι, κακουχούμενοι» (Εβρ. 11,36).

Ταυτόχρονα όμως η Αρχιερατική Μίτρα Αδελφοί, ως γνωστόν, δείχνει το υπέρτατον και θείο αξίωμα του Επισκόπου ο οποίος ως κεφαλή του έχει τον Κύριον ημών Ιησού Χριστόν επαναλαμβάνοντας με πίστη στο Θεόν την αγιογραφική μαρτυρία ότι «Κύριος εμοί βοηθός και ου φοβηθήσομαι τι ποιήσει μοι άνθρωπος» (εβρ. 13,6), διότι «κατέχωμεν την ομολογίαν της ελπίδος ακλινή» (εβρ. 10, 23β), γνωρίζοντας ότι «πάντα ισχύω εν τω ενδυναμούντι με Χριστώ» (Φιλιπ. 4, 13).

Η επιμονή μας να ζούμε με το φρόνημα των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας είναι η εγγύηση να βιώνουμε τις ευαγγελικές επιταγές της αρχέγονης Εκκλησίας ως πνευματική προετοιμασία για να μπορούμε να ανταποκριθούμε υπεύθυνα και με συνέπεια στην καθημερινή μας ποιμαντική διακονία με καθημερινό πνευματικό όπλο την ‘μάχαιραν του Πνεύματος και την θυσιαστική αγάπη προς τον διπλανό μας ως καθημερινή κένωσις».

Ο προφητικός λόγος του ιερού Θεόπνευστου Βιβλίου της Αποκαλύψεως «γίνου πιστός άχρι θανάτου, και δώσω σοι τον στέφανον της ζωής» (2,10β), ισχύει για όλους μας και μάλιστα διά τους κληρικούς, και θα έλεγα ιδιαίτερα τους Αρχιερείς.

Το Ωμοφόριον επί των ώμων του Επισκόπου δηλώνει ότι ο Αρχιερέας επιφορτίζεται όλες τις ασθένειες κι όλα τα βάρη κι όλες τις δυσκολίες κι όλες τις αγωνίες των χριστιανών, συμπάσχοντας με τον κάθε πιστόν.

Κατά τον ίδιο τρόπον το Αρχιερατικόν Εγκόλπιον δηλώνει ότι ο Αρχιερέας έχει συνέχεια εις την καρδίαν του το εμπιστευθέν από τον Θεόν ποίμνιον κι ότι συνέχεια το αγαπά και το βλέπει εν εγρηγόρσει για να το διακονήσει και να το προστατεύσει.

Με την ποιμαντικήν ράβδο ο Αρχιερέας ως υπεύθυνος ποιμένας οδηγεί τον λαόν του Θεού εις την βίωση των αρετών, διδάσκοντας την ευαγγελική αλήθεια για να οδηγήσει το ποίμνιο του εις την ελπίδα της μετοχής εις την Βασιλεία των Ουρανών.

Ο Αρχιερατικός Σάκκος συμβολίζει τον άραφον χιτώνα του Ιησού Χριστού που έσχισαν με τις κακοδοξίες τους οι αιρετικοί, και οι άγιοι Αρχιερείς αγωνίζονται με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος να τον συρράψουν με τις αποστολικές και Ορθόδοξες διδασκαλίες τους.

Πρωταρχική μου ποιμαντική ευθύνη, ακολουθώντας το παράδειγμα του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου, που καλείται από τον κόσμο ως ο «Ιεραπόστολος Πατριάρχης», κι ως ο «Πατριάρχης των ορφανών παιδιών» και των προκατόχων μου κι ιδιαίτερα του Αγίου Άκκρας κ. Γεωργίου, είναι οι ακόλουθοι ποιμαντικοί, φιλανθρωπικοί και κατηχητικοί  τομείς δράσης.

1.    Ενίσχυση του Απόδημου Ελληνισμού

2.    Ποιμαντική φροντίδα των αδελφών μας Ρώσων, Σέρβων, Ρουμάνων, Βουλγάρων, Ουκρανών, Λιβανέζων κι άλλων Ορθοδόξων Εθνικοτήτων

3.    Ενίσχυση και στήριξη του Ορθόδοξου Ιεραποστολικού μας έργου

4.    Ενίσχυση της Κατηχητικής διδασκαλίας της Εκκλησίας μας

5.    Φιλανθρωπική Δράση

6.    Στήριξη της Ελληνικής Παιδείας

7.    Συμβολή του Πατριαρχείου μας στα κοινωνικά προβλήματα της Χώρας, φτώχειας, έϊτς, και προσφορά ίσων ευκαιρειών παιδείας και πρόσβαση σε θέματα υγείας.

8.    Συμβολή του Πατριαρχείου μας στην προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων με αγάπη και συνεργασία για την κοινή πρόοδον και ευημερία.

9.    Συνέχεια και ολοκλήρωση του υφιστάμενου έργου του Προκατόχου μου κ. Γεωργίου.

10.   Κτίσιμο Ορφανοτροφείου του Πατριαρχείου μας (Η Ζιμπάμπουε είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο που έχει το μεγαλύτερο αριθμόν ορφανών παιδιών).

11.   Συμβολή του Πατριαρχείου μας στην αντιμετώπιση προβλημάτων με την εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπων (human trafficking) και ευαισθητοποίση σε θέματα Περιβάλλοντος.

Τελειώνοντας ευχαριστώ με πολύ ευγνωμοσύνη τους άγιους Αδελφούς Αρχιερείς που μπήκαν στον κόπον να βρίσκονται σήμερα μαζί μου συμπροσευχόμενοι μαζί σας για την εν Χριστώ επιτυχία μου εις την καθ’ ημάς Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε και Αγκόλας. Σας ευχαριστώ Άγιε Καλής Ελπίδος, Ναμίμπιας, Λεσότο και Σουανζέλαντς κ. Σέργιε, σας ευχαριστώ  άγιε Ζάμβιας και Μαλάουι κ. Ιωακείμ, σας ευχαριστώ Άγιε Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη, ευχόμενοι όλοι μας προσευχόμενοι κάθε επιτυχία και στο δικό σας ποιμαντικό και Αρχιερατικό έργον εις τας επαρχίας υμών.

Όλως ιδιαίτερως ευχαριστώ τον Εξοχώτατον Πρέσβη της Κύπρου, Ύπατον Αρμοστήν κ. Αργυρόν Αντωνίου για τη συνεχή συμπαράσταση και βοήθεια της Πρεβείας μας και των Προξενείων μας προς το Ιεραποστολικό και ποιμαντικό μας έργον.

Ευχαριστώ τους Εξοχωτάτους Πρέσβεις που μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους, δείγμα της αγάπης τους και του σεβασμού τους προς το Παλαίφατον Πατριαρχείον Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Ευχαριστώ και τους απουσιάζοντες Διπλωμάτες της Ελληνικής Πρεσβείας μέσω του τεχνικού υπαλλήλου της Πρεσβείας μας που η παρουσία του μας τιμά όλους ιδιαιτέρως.

Ευχαριστώ τους αγαπητούς μας φίλους που ήρθαν από την Ελλάδα και την Κύπρο, από την Νότιο Αφρική και τις μακρυνές πόλεις του Ζιμπάμπουε.

Ευχαριστώ  εκ μέρους του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, του Πατριάρχου μας Θεοδώρου τις Αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες διά την συνεχή βοήθεια τους στο έργον μας κι όλους εκείνους τους ευσεβείς χριστιανούς που μας βοηθούν στο θεάρεστον έργον της Ιεραποστολής.

Ευχαριστώ επίσης και τα Μέλη της Επιτροπής, που με επικεφαλής τον αγαπητόν μου Γενικόν Αρχιερατικόν Επίτροπον πρωτοπρεσβύτερον πατέρα Γεώργιον έχουν ετοιμάσει τα της ενθρονίσεως. Ευχαριστίες απευθύνω και προς την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και Σωματείων και Αδελφοτήτων και Συνδέσμων Ζιμπάμπουε κ. Έλλη Κουμίδου, προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Ζιμπάμπουε κ. Κουμίδη και στα μέλη του Συμβουλίου του, και προς όλους όσουν έχουν βοηθήσει κα συνεισφέρουν στην επιτυχία της ενθρονίσεως μου.

Η παρουσία του Πατριαρχείου μας πρέπει να γίνει εντονώτερη. Η ανέγερση Ιερών Ναών, σχολείων και πνευματικών και ιατρικών κέντρων εις το κατά πλείστον ενδεές πλήρωμα της Εκκλησίας μας είναι εκ των άμεσων προτεραιοτήτων μας.

Καλούμαστε όλοι μας να συνστρατευθούμε με επικεφαλής τον Αλεξανδρινόν Προκαθήμενον μας κ. Θεόδωρον για μια γόνιμη και δυναμική παρουσία και μαρτυρία της Ορθοδοξίας στην Αφρικανική Ήπειρον. «Ούτω λαμψάτω το έργον ημών ενώπιον των ανθρώπων, όπως δοξάσωσιν τον Πατέρα ημών τον εν τοις ουρανοίς».

Σας ευχαριστώ όλους. Ο Θεός να σας έχει πάντα καλά και να προοδεύετε. Αμήν.

Εμφανίσεις: 81115
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!