Η Εκκλησία στην Αυστρία βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις

arsenios-austriasΤη σημαντική συμβολή των ορθόδοξων πιστών στην πρόοδο της χώρας του, πέραν της συμβολής τους στη διαμόρφωση της πολυμορφίας και πολυπολιτισμικότητας, τόνισε ο υφυπουργός Ενσωμάτωσης της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Συνόδου Ορθόδοξων Επισκόπων Αυστρίας, το νέο Ελληνοορθόδοξο Μητροπολίτη Αυστρίας-Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιο και τα μέλη της Συνόδου, στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων στο κέντρο της Βιέννης.

Προσφωνώντας τη Συνέλευση των Ορθόδοξων Επισκόπων, που πραγματοποιείται στην ελληνική Μητρόπολη Αυστρίας, ο Αυστριακός υφυπουργός επισήμανε τη μεγάλη σημασία που προσδίδει στις επαφές με τις Θρησκείες και Εκκλησίες, καθώς, κατά την άποψή του, στο ζήτημα της ενσωμάτωσης, η Θρησκεία δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης.

Είναι πεποίθησή του, όπως είπε, ότι στο πλαίσιο της Εκκλησίας, οι άνθρωποι με μεταναστευτική προέλευση μπορούν να διατηρήσουν τις ρίζες τους και συγχρόνως να πετύχουν το βήμα της ένταξης στην αυστριακή κοινωνία και αυτό το ρόλο γέφυρας υλοποιούν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες στην Αυστρία.

Στην αντιφώνησή του, ο Μητροπολίτης Αρσένιος τόνισε πως για πολλούς ορθόδοξους χριστιανούς η Αυστρία είναι η πατρίδα τους και για πολλούς άλλους θα γίνει στο μέλλον πατρίδα, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αυστρία βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, όπως η βελτίωση του μαθήματος των Ορθόδοξων Θρησκευτικών.

Ο Αρσένιος επεσήμανε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα που καταγράφονται στις ορθόδοξες θρησκευτικές υπηρεσίες στους χώρους των νοσοκομείων, φυλακών και ενόπλων δυνάμεων, ενώ παρατήρησε ότι μεγάλες προσπάθειες γίνονται και στο φιλανθρωπικό τομέα, όπου τόσο η Καθολική όσο και η Ευαγγελική Εκκλησία, με τις πολύπλευρους θεσμούς τους, προσφέρουν υποδειγματικό έργο.

Σήμερα, η Ορθοδοξία αριθμεί στην Αυστρία (με πληθυσμό 8,4 εκατ. κατοίκους) 500.000 πιστούς και είναι, μετά τη ρωμαιοκαθολική, η δεύτερη σε αριθμό χριστιανική Εκκλησία, ενώ προ ετών καθιερώθηκε μάθημα Ορθόδοξων Θρησκευτικών στα αυστριακά σχολεία και πέρυσι ακολούθησε η δημιουργία ορθόδοξης υπηρεσίας στις αυστριακές ένοπλες δυνάμεις.

Παρά την εσωτερική αυτονομία που διαθέτουν, οι αναγνωρισμένες στην Αυστρία ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Εκκλησίες Μόσχας, Βελιγραδίου, Βουκουρεστίου, Σόφιας και Αντιοχείας, εκπροσωπούνται απέναντι στο αυστριακό κράτος διά του ελληνορθόδοξου μητροπολίτη και εξάρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Προεξάρχοντος του νέου Μητροπολίτη Αυστρίας - Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιου, ο οποίος έχει διαδεχτεί τον εκδημήσαντα τον περασμένο Οκτώβριο ιστορικό Μητροπολίτη Μιχαήλ, και συλλειτουργούντων των επισκόπων όλων των αναγνωρισμένων στην Αυστρία ορθόδοξων Εκκλησιών και με τη συμμετοχή πολλών πιστών, τελέστηκε χθες βράδυ στον ελληνορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, στη Συνοικία των Ελλήνων στη Βιέννη, πανορθόδοξος μέγας εσπερινός, με την ευκαιρία της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Εμφανίσεις: 54303
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!