Απάντηση κ. Θ. Παπαγεωργίου για «Το βαθύ λαρύγγι της Εκκλησίας της Ελλάδος»

iera-sinodosΠαρακάτω ακολουθεί «Ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας της Ιεράς Συνόδου με τίτλο – Περί αναληθούς αναρτήσεως» που λάβαμε από τον Ειδικό Νομικό Σύμβουλο κ. Θ. Παπαγεωργίου.

Επίσης ακριβώς παρακάτω δημοσιεύεται και το σχόλιο του Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr, στην απάντηση του κ. Παπαγεωργίου.

Ανακοίνωση Νομικής Υπηρεσίας Ιεράς Συνόδου

«Σε σχέση με δημοσίευση ανώνυμου συντάκτη στην ιστοσελίδα ΡΟΜΦΑΙΑ και στην στήλη «Ο νεωκόρος», υπό αρχικό τίτλο «Το ‘‘βαθύ λαρύγγι’’ της Ιεράς Συνόδου», το οποίο αναρτήθηκε στις 7.3.2012 και ώρα 16.25 (http://archive.romfea.gr/neokoros/11834-vathi-larygi-ekklisia) και περί ώρα 19.00 μετονομάσθηκε σε : «Το ‘‘βαθύ λαρύγγι’’ της Εκκλησίας της Ελλάδος», η Νομική Υπηρεσία (Ν.Υ.) της Ιεράς Συνόδου (Ι.Σ.) κατόπιν ενημερώσεως και αδείας του Μακαριωτάτου Προέδρου της Ιεράς Συνόδου προβαίνει στην ανακοίνωση ότι:

α. ουδείς Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης της Ιεραρχίας διετύπωσε μέχρι σήμερα προς τον Μακαριώτατο Πρόεδρο της Ι.Σ. αιτιάσεις για διαρροές στον Τύπο δήθεν διαπραχθείσες από «στέλεχος της Νομικής Υπηρεσίας της Συνόδου» (όπως ανέφερε αρχικώς η ανάρτηση) ή και γενικότερα από οποιοδήποτε «στέλεχος της Νομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας» (όπως εκ των υστέρων ανεγράφη στην ίδια ανάρτηση). Ουδέποτε επίσης στέλεχος των νομικών υπηρεσιών του Ν.Π.Δ.Δ. της Εκκλησίας της Ελλάδος «έχει ‘‘πιαστεί’’», όπως γράφθηκε, να διαπράττει τέτοιο ή άλλο παράπτωμα.

β. επειδή με το εν λόγω δημοσίευμα δεν ασκείται απλώς δημοσιογραφική κριτική, αλλά «σύμφωνα με πληροφορίες» του ανώνυμου συντάκτη διαδίδεται ανύπαρκτο γεγονός περί δήθεν επανειλημμένης τελέσεως ποινικών και πειθαρχικών παραπτωμάτων από «στέλεχος» των ανωτέρω νομικών υπηρεσιών και επειδή είμαστε βέβαιοι ότι ο υπεύθυνος διαχειριστής της ιστοσελίδας κ. Αιμίλιος Πολυγένης σέβεται τις στοιχειώδεις αρχές ηθικής τάξεως και δημοσιογραφικής δεοντολογίας αναμένουμε είτε να κατονομάσει τον παρανομούντα ή/και τους Σεβ. Μητροπολίτες, που υποτίθεται ότι τον κατήγγειλαν, είτε να ανακαλέσει ρητώς την συκοφαντική ανάρτηση του ανώνυμου συντάκτη του.

γ. ο ανώνυμος συντάκτης της στήλης «Ο Νεωκόρος» της ιστοσελίδας ΡΟΜΦΑΙΑ καλά θα κάνει, πριν επιχειρήσει άλλη φορά να ασχοληθεί με στελέχη των νομικών και άλλων υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος, να έχει διασταυρώσει τις «πληροφορίες» του και, κυρίως, να αφήσει κατά μέρος την θρασύδειλη, σύγχρονα ακολουθούμενη, συμπεριφορά των ρυπαρογράφων, που γράφουν ανωνύμως χωρίς να έχουν τον ανδρισμό να υποστηρίξουν προσωπικώς τα γραφόμενά τους και να αντέξουν τις ποινικές και άλλες συνέπειες των κειμένων τους. Τέτοιες τακτικές αρμόζουν ασφαλώς στους ταραξίες των γηπέδων, που κρύβονται μέσα στον όχλο, και όχι σε συντάκτες, ασχολούμενους μάλιστα με τον χώρο της Εκκλησίας.

Αθήνα, 9 Μαρτίου 2012

Για την Ν.Υ. της Ιεράς Συνόδου

Θεόδωρος Δ. Παπαγεωργίου

Ειδικός Νομικός Σύμβουλος της Ι.Σ.

Δικηγόρος Αθηνών»

Σχόλιο της Romfea.gr

Ο κ. Θ. Παπαγεωργίου ΔΕΝ είναι «το βαθύ λαρύγγι της Εκκλησίας της Ελλάδος»

Η Romfea.gr χαίρεται να δημοσιεύει τα σχόλια και τις απόψεις όσων διαφωνούν με τις αναρτήσεις της.

Θα προτιμούσαμε, βεβαίως, η οιαδήποτε «απάντηση» να δημοσιοποιείται μέσα από τη Romfea.gr και όχι στο μέχρι της 26.8.2010 προσωπικό ιστολόγιο (και από αυτή την ημερομηνία αυτή μέχρι σήμερα ιστολόγιο υπό την Αιγίδα της Ιεράς Συνόδου) του καθενός που –πιστεύει κατά την άποψή του- πως θίγεται από μία ανάρτησή μας.

Είναι δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να αμφισβητεί τα γεγονότα και τις δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Είναι εν τούτοις αναφαίρετο δικαίωμα της Romfea.gr να μην αποκαλύπτει τις δημοσιογραφικές της πηγές και να μην ευτελίζει το δημοσιογραφικό απόρρητο για το οποίο έχουν χύσει αίμα εκατοντάδες δημοσιογράφοι.

Ο κ. Παπαγεωργίου υποστηρίζει πως ακολουθούμε μία «θρασύδειλη τακτική», γράφοντας «ανωνύμως».

Η Romfea.gr έχει, πληροφορούμε τον κ. Παπαγεωργίου, και όνομα και επίθετο και όλα τα στοιχεία της στη διάθεση του καθενός.

Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Παπαγεωργίου προ ετών όταν ήθελε να «διαφημίσει» το προσωπικό του ιστολόγιο (valsamon.com) (βλ. παραπάνω) μας είχε βρει εύκολα και ζητούσε την προβολή του (σε μορφή banner), την οποία καλόπιστα δεν του είχαμε αρνηθεί.

Η Romfea.gr χαίρει της εκτίμησης όλων των Ορθόδοξων Χριστιανών και όχι μόνον στην πατρίδα μας και σε όλα τα πέρατα της Οικουμένης.

Ακόμη και πολλών, στους οποίους έχουμε ασκήσει καλόπιστη όπως πάντα κριτική.

Τώρα όμως ας μιλήσουμε για την ουσία κ. Ειδικέ Νομικέ Σύμβουλε, αποφεύγοντας φυσικά να σχολιάσουμε τα περί «ανδρισμού» κλπ., χαρακτηρισμούς που ουδόλως μας αφορούν και σίγουρα δεν τιμούν έναν νομικό που θέλει να συνδέει το όνομά του με την Εκκλησία μας.

Τέτοια «περιθωριακά» σχόλια κ. Παπαγεωργίου δεν τιμούν ούτε τη θέση σας, ούτε την Εκκλησία μας, την οποία έχετε κληθεί να διακονήσετε.

Σε κάθε περίπτωση και για να «συνεννοηθούμε» και σ΄ αυτή την γλώσσα κ. Παπαγεωργίου ας μιλήσουμε λοιπόν με ανδρισμό για την ταμπακιέρα…

Στο σχόλιό μας αναφερθήκαμε σε «στέλεχος» της νομικής υπηρεσίας της Ιεράς Συνόδου.

Εσείς που πρώτος εθίγητε, γεγονός που μας εξέπληξε αφού καμία δημοσιογραφική πληροφορία δεν έφερνε εσάς στο επίκεντρο του σχολιασμού από τους αρχιερείς, είστε (όπως αναγράφεται και επισήμως στα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος) «Ειδικός Νομικός Σύμβουλος» της Συνοδικής Επιτροπής της Αρχιγραμματείας.

Ευτυχώς για εμάς και δυστυχώς για εσάς τα ελληνικά μας είναι εξαιρετικά.

Στέλεχος στα ελληνικά λεξικά προσδιορίζεται το «μέλος μίας οργανωμένης ομάδας ανθρώπων».

Ούτε ο «υπεύθυνος», ούτε ο «επικεφαλής». Ένα μέλος. Το οποιοδήποτε μέλος.

Πόθεν θεωρήσατε, ευθύς εξ αρχής πως αφορά εσάς το δημοσίευμα;

Πράγματι, η Romfea.gr διόρθωσε, ως όφειλε, το μόνο σφάλμα της.

Έκανε λόγο για τη «Νομική Υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου», η οποία, εκ των υστέρων πληροφορηθήκαμε, ότι δεν υφίσταται.

Γι’ αυτό και η είδηση άλλαξε και η «νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου» έγινε «νομική υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Προς τι η μομφή κύριε Παπαγεωργίου;

Μας προκαλεί εντύπωση πως, αφενός ο κ. Παπαγεωργίου δεν γνωρίζει τον πλήρη και ακριβή πραγματικό του τίτλο, θεωρώντας, εσφαλμένα βεβαίως, πως ο ίδιος «φωτογραφίζεται» στο σχόλιό μας και αφετέρου πως δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή του ότι δεν υπάρχει «Νομική Υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου».

Η Romfea.gr αναγνώρισε το σφάλμα της και διόρθωσε το λάθος της, ο κ. Παπαγεωργίου ακόμη να το αντιληφθεί;

Και, εν πάση περιπτώσει, απορούμε γιατί ο κ. Παπαγεωργίου εθίγη από το συγκεκριμένο δημοσίευμα και επίμονα επιστράτευσε υπαλλήλους της Ιεράς Συνόδου ακόμη και Αρχιερέα (!) για να διευκρινίσουμε ότι η είδηση δεν αφορά στον ίδιο και πως δεν είναι αυτός το «βαθύ λαρύγγι».

Το λησμονήσατε κιόλας κύριε Παπαγεωργίου ότι ζητήσατε την παρέμβασή τους;

Απορούμε λοιπόν πώς ο κ. Ειδικός Νομικός Σύμβουλος αγνοεί ότι δεν υφίσταται Νομική Υπηρεσία της Συνόδου και, ακόμη περισσότερο, υπογράφει εξ ονόματος μίας... ανύπαρκτης υπηρεσίας.

Ως τι και που προΐσταται ένας ειδικός νομικός σύμβουλος της Συνοδικής Επιτροπής της Αρχιγραμματείας; Του... εαυτού του;

Γιατί κόπτεσθε τόσο πολύ κ. Παπαγεωργίου να αποδείξετε πως δεν είστε «το βαθύ λαρύγγι της Εκκλησίας της Ελλάδος»;

Ποιος σας κατηγόρησε ως τέτοιο;

ΥΓ. Ασφαλώς και δεν περιμένουμε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος μας να δώσει αναφορά σε έναν υπάλληλο της Συνόδου για τα ζητήματα που του θίγουν οι Άγιοι Αρχιερείς μας.

Επομένως κ. Ειδικέ Νομικέ Σύμβουλε δεν έχει καμία σημασία να τον επικαλείσθε στην απάντησή σας. Λύστε μόνος σας τις όποιες διαφορές έχετε.

Έχουν σοβαρότερα πράγματα να κάνουν οι Αρχιερείς μας από το να ασχολούνται με δημοσιεύματα που θεωρείτε πως σας θίγουν.

Εμφανίσεις: 134938
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!