Απάντηση της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου στην Athens Voice
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012
-
Γράφτηκε από τον/την Συνοδική Επιτροπή Τύπου - 10.28
-
«Υποκρισία και μακαρόνια».
Σε αυτό μεταξύ άλλων αναφέρει: "οποιοδήποτε ρεπορτάζ σχετικό με την Εκκλησία παραμένει συγκεχυμένο".
Προσπαθεί λοιπόν η Κα συντάκτρια του άρθρου εξ αρχής να μας πείσει ότι οποιοδήποτε ρεπορτάζ σχετικό με την Εκκλησία παραμένει συγκεχυμένο. Άραγε γι' αυτό ευθύνεται η Εκκλησία η αυτοί που κάνουν το ρεπορτάζ;
Επίσης, επικρίνοντας τα συσσίτια της Εκκλησίας και υποβαθμίζοντας την προσφορά αυτή, υποδεικνύει ότι πρέπει να παραδώσει η Εκκλησία την περιουσία της, να χωρισθεί από το Κράτος, να μη μισθοδοτούνται οι Κληρικοί από αυτό και τέλος μας ενημερώνει και για τα φορολογικά προνόμια της Εκκλησίας.Άραγε, πριν τα γράψει αυτά η Κα Τριανταφύλλου, ενημερώθηκε περί το τι ακριβώς συμβαίνει; Επισκέφθηκε τους χώρους αυτούς, να δει με τα ίδια της τα μάτια πως διαχειρίζονται οι άνθρωποι της Εκκλησίας τα πράγματα αυτά; Λοιπόν, με πολύ σεβασμό και ταπείνωση, θα θέλαμε να την ενημερώσουμε:
α) το καλομαγειρεμένο φαγητό, που διανέμεται από τα συσσίτια της Εκκλησίας, αποτέλεσμα αγάπης και προσφοράς στον αδελφό μας, ο οποίος το έχει ανάγκη, προσφέρεται καθημερινά από τα συσσίτια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθημερινά, ζεστό, περιποιημένο, αξιοπρεπές και αλατισμένο με πολλή αγάπη και στοργή! Αλήθεια, αναλογίσθηκε η κα Τριαντα-φύλλου ποιός ευθύνεται γι' αυτήν την κατάσταση των ανθρώπων ; Η επίσης το γεγονός ότι, η Εκκλησία με τα προγράμματα αυτά αντικαθιστά το Κράτος Πρόνοιας;
β) Η Εκκλησία έχει δώσει στο Κράτος το 96% της περιουσίας της. Ας μελετήσει η Κα Τριανταφύλλου το Κτηματολόγιο της Εκκλησίας. Εκεί αναγράφεται η περιουσία που η Εκκλησία έχει παραχωρήσει στο Κράτος, προκειμένου να ανοικοδομη-θουν όλα τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας, Πανεπιστήμια, Στρατιωτικές Σχολές, Σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτερο-βάθμιας Εκπαίδευσης, όλα τα μεγάλα Νοσοκομεία, γήπεδα και άλλοι αθλητικοί χώροι. Επίσης εκεί θα έβλεπε καταχωρημένα τα πολυάριθμα οικόπεδα και ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί σε Οργανισμούς και τοπικούς Συλλόγους.
Πως λοιπόν γράφονται αυτά χωρίς να έχει μια πλήρη και σφαιρική ενημέρωση για τα θέματα της εκκλησιαστικής περιουσίας; Από την αρμόδια υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου δεν ζήτησε τέτοια στοιχεία, από που λοιπόν τα ανηύρε; Η Εκκλη-σία δεν πρέπει άραγε να έχει πόρους για να ζήσει ως Οργανισμός, να επιτελέσει το ποιμαντικό και φιλανθρωπικό Της έργο; Όπως βλέπουμε στο άρθρο, όχι, δεν πρέπει! αλλά πρέπει και τα εναπομείναντα να παραχωρηθούν, για να γίνουν φύλλο και φτερό!
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος επανειλημμένως ζήτησε από την Κυβέρνηση την αξιοποίηση της εναπομεινάσης εκκλησιαστικής περιουσίας και την συνεκμε-τάλλευσή της από κοινού με το Κράτος, αλλά μόνον για φιλανθρωπικούς σκοπούς και προγράμματα υπέρ των ασθενεστέρων, όμως ακόμη δεν έχει λάβει καμιά απάντηση.
γ) Η μισθοδοσία των κληρικών είναι συμβατική υποχρέωση του Κράτους προς αυτούς ως αντάλλαγμα για την μοναστηριακή και άλλη περιουσία, η οποία εδόθη το έτος 1952.
δ) Τέλος, για τα δήθεν φορολογικά προνόμια της Εκκλησίας, παρεπέμπουμε την Κα δημοσιογράφο στο Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της 15ης Σεπτεμβρίου 2011, στο οποίο αναφέρεται λεπτομερώς βάσει ποίων νόμων ποίους Φόρους καταβάλλει ετησίως η Εκκλησία. Από αυτό θα ήθελα να τονίσω μόνον το εξής: το γεγονός, δηλαδή, ότι, ενώ όλα τα νομικά και φυσικά πρόσωπα καταβάλλουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 1‰ η Εκκλησία για τα ακίνητά της καταβάλλει 3‰.
Αυτά με πολύ αλήθεια και αγάπη και με την υποχρέωση για όποιες πληροφορίες περαιτέρω χρειασθούν.
Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
- Εμφανίσεις: 22619