Η Ευρώπη αποστασιοποιήθηκε από τις αξίες του Ορθόδοξου πολιτισμού

europe-flag

Με τη κοινή διαπίστωση ότι όντως η Ευρώπη του σήμερα έχει αποστασιοποιηθεί από το μπόλιασμα των διαχρονικών αξιών που διέπουν τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό γι’ αυτό και ωδινάται, έληξαν οι εργασίες του συνεδρίου Ελληνορθόδοξης Παιδείας και Τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, το συνέδριο που οργανώθηκε από το Πολιτισμικό Σπουδαστήριο ''Αγιος Νικόλαος'' παρακολούθησαν και απεύθυναν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους, ενώ βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, πολιτειακοί παράγοντες και πλήθος κόσμου συνέβαλαν στο γόνιμο προβληματισμό για το πώς η Κύπρος και η Ευρώπη μπορούν να επιβιώσουν κατά τους σημερινούς δίσεκτους χρόνους που περνούμε.

Η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, σε ομιλία της, είπε ότι η ελληνορθόδοξη παιδεία είναι ταυτόσημη με την κλασσική εκπαίδευση και αναπόσπαστο κτήμα όλης της ανθρωπότητας.

Ως τέτοια, ανέφερε, θα έπρεπε επιτέλους να προβληθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη των συνεχών αλλαγών, ώστε οι διαχρονικές αξίες των παραδόσεών μας που βασίζονται στη θυσία, την ανοχή, την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ όλων των πολιτών και όλων των λαών να αποτελέσουν το αληθινό και σταθερό Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο καθηγητής και αρχισυντάκτης του περιοδικού Σύναξη, Αθανάσιος Παπαθανασίου αναφέρθηκε, σε ομιλία του, στην Ευρώπη με τη διχασμένη ψυχή.

Η Ορθοδοξία, συνέχισε, θα πρέπει να αρθρώσει λόγο σύγχρονο και να προβάλει τις διαχρονικές ελληνορθόδοξες αξίες ταπεινά, στοχαστικά και εξομολογητικά, ώστε να προσφέρει στην Ευρώπη τη δυνατότητα να αναγνωρίσει και να επιλέξει το αληθινό νόημα της ύπαρξης του ανθρώπου, ως προσώπου εις τύπον Χριστού.

Ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, σε ομιλία του, είπε ότι η Εκκλησία, ως σώμα Χριστού, είναι φορέας του Αγίου Πνεύματος, όπου ισχύει η αληθινή κοινωνία προσώπων με αλληλοπεριχώρηση και αγάπη και στην οποία δεν χωρά καμιά απολυταρχική νοοτροπία.

Στην Ορθόδοξη πραγματικότητα, ανέφερε, ο άνθρωπος νικά το θάνατο και μετέχει στη ζωή του Χριστού, που είναι ζωή αληθινής ελευθερίας και αγάπης.

''Μόνο αν η Ευρώπη ενστερνιστεί αυτό το μοντέλο ύπαρξης όπου η συνοδικότητα και η διακονία θα ανταλλαγούν με την απολυταρχία θα υπάρξει ελπίδα επιβίωσής της σε περιβάλλον πραγματικής αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού του ανθρώπου και των λαών'', κατέληξε ο Μητροπολίτης Παύλος.

Τέλος, στο συνέδριο κατατέθηκαν επίσης τα πορίσματα από τα Εργαστήρια Νέων, τα οποία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ''η πνευματική χρεοκοπία οδηγεί αναγκαστικά στην υλική χρεοκοπία''.

Εμφανίσεις: 30522
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!