Εγκαίνια Κοινωνικού Παντοπωλείου από τον Κυδωνίας Δαμασκηνό

xanion-egkainia

Με την τέλεση της Ακολουθίας του Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, παρουσία των τοπικών αρχών και φορέων αλλά και πλήθους κόσμου, ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη η λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου στα Χανιά, το οποίο αποτελεί καρπό αγαστής συνεργασίας της Ι. Μονής Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου και του Δήμου Χανίων.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο στεγάζεται σε ακίνητη ιδιοκτησία της Ι. Μονής Γουβερνέτου - στο κέντρο της πόλεως των Χανίων, στην οδό Περίδου 27- η χρήση της οποίας παραχωρήθηκε στο Δήμο Χανίων για την φιλοξενία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το οποίο, με την έναρξη της λειτουργίας του, θα ανακουφίσει τις βασικές ανάγκες 500 περίπου συμπολιτών μας.

Ο Σεβασμιώτατος στο σύντομο χαιρετισμό του επαίνεσε την νέα αυτή πρωτοβουλία και στάθηκε στην κύρια και καθοριστική συνδρομή της Ι. Μονής Γουβερνέτου για την επίτευξή της, αλλά και στην άριστη συνεργασία της Τοπικής Εκκλησίας με το Δήμο Χανίων σε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

Στη συνέχεια, ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής, Αρχιμ. Ειρηναίος, λαμβάνοντας το λόγο τόνισε μεταξύ άλλων: «Μία Κυριακή του Ιουνίου του 2009 και ενώπιον των προσκυνητών στο αρχονταρίκι της Μονής μας, εκδηλώσαμε την πρόθεσή μας να δημιουργήσουμε Κοινωνικό Παντοπωλείο με στόχο την αξιοπρεπή κάλυψη των βασικών αναγκών όσων συνανθρώπων μας δυσκολεύονται.

Η Μονή, όμως, και γενικότερα η Εκκλησία, δε διαθέτει τις απαιτούμενες δομές και υπηρεσίες για την οργάνωση ενός τέτοιου σοβαρού και ευαίσθητου εγχειρήματος. Δεν είναι, άλλωστε, ο πρώτος ρόλος της Εκκλησίας αυτός, να αποτελέσει δηλαδή έναν ακόμα φιλανθρωπικό οργανισμό. Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας Δημοτικής Αρχής, διασταυρώθηκαν στο σημείο αυτό με το όραμα της Μονής μας.

Η παρούσα ποικιλόμορφη κρίση, όσο οδυνηρή και φοβερή μπορεί να φαντάζει, αποτελεί ίσως τη μοναδική ευκαιρία μας ως κοινωνίας και ως προσώπων να επανεύρουμε τις αξίες εκείνες που σαν υπνωτισμένοι και αποχαυνωμένοι από τον απατηλό ευδαιμονισμό και ατομικισμό μας λησμονήσαμε.

Η αλληλεγγύη, η αλληλοκατανόηση, ο ανιδιοτελής ανθρωπισμός, που φτάνει μέχρι στην αυτοθυσίας αγάπη, υπήρξαν ανέκαθεν τα χαρακτηριστικά εκείνα γνωρίσματα του είναι μας και του πολιτισμού μας.

Η δημιουργία, λοιπόν, του κοινωφελούς αυτού καταστήματος αποτελεί την πιο απτή απόδειξη ότι μόνο συλλογικά, και εμπνέοντας ο ένας τον άλλον, θα καταφέρουμε να σταθούμε όρθιοι και συγχρόνως να παραμείνουμε απροσκύνητοι, όπως αρμόζει στην ιστορία του πολύπαθου Γένους μας...» καταλήγοντας πως «...κανείς δεν είναι και δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος, φοβισμένος και ξεχασμένος τούτες τις ώρες».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Μανώλης Σκουλάκης, τόνισε ότι «...είναι καθήκον όλων μας να συμβάλουμε ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη σ᾽ έναν Δήμο, που η κοινωνία του έχει να επιδείξει πλούσια δράση και εθελοντισμό. Γνωρίζουμε ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο, είναι ωστόσο επιβεβλημένο...» και τόνισε πώς «...το στοίχημα για τον Δήμο Χανίων είναι η βιώσιμη και μακροχρόνια λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου».

Αξίζει, τέλος, να επισημανθεί ότι ομάδα αποτελούμενη από 50 εθελοντές έχει επιφορτιστεί με τη λειτουργία, συλλογή και τροφοδοσία του Παντοπωλείου, στο οποίο οι εκάστοτε δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι τα προϊόντα που έχουν ανάγκη, όπως θα έκαναν σε οποιοδήποτε άλλο κατάστημα, μέσω ατομικής κάρτας που προμηθεύονται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας.

xanion-egkainia1

Εμφανίσεις: 32555
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!