Η Σιγκαπούρη υποδέχθηκε τον πρώτο Ορθόδοξο Ποιμενάρχη
- Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012
-
Γράφτηκε από τον/την Μητρόπολη Σιγκαπούρης - 18.51
-
Με την ενθρόνιση του πρώτου Μητροπολίτη Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας κ. Κωνσταντίνου ξεκίνησε την πορεία της η νέα Μητρόπολη Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας. Πλήθος πιστών από πολλές χώρες της Νότιας Ασίας κατέκλυσαν το Chijmes Hall της Σιγκαπούρης, για να υποδεχθούν το νέο Μητροπολίτη.
Στην ενθρόνιση παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Χονγκ Κονγκ και Άπω Ανατολής κ. Νεκτάριος (που προέστη της Θείας Λειτουργίας ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου), Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Δαρδανελίων κ. Νικήτας και Κορέας κ. Αμβρόσιος.
Συμμετείχαν επίσης οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες κ. Δανιήλ Toyne (Αρχιερατικός Επίτροπος Σιγκαπούρης), κ. Ιωνάς Μούρτος (Αρχιερατικός Επίτροπος Ταϊβάν) και κ. Μελχισεδέκ Γαλάνης (Ηγούμενος Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών Αρκαδίας), οι πρωτοπρεσβύτεροι κ. Χρυσόστομος Manalu (Αρχιερατικός Επίτροπος Ινδονησίας), κ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος (Προϊστάμενος Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς) και κ. Δημήτριος Ρηγάκης (Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Σάμου).
Την τελετή της ενθρονίσεως παρακολούθησαν οι Πρέσβεις της Ελλάδος στο Πακιστάν κ. Πέτρος Μαυροειδής και στις Φιλιππίνες κ. Κωνσταντίνα Κολιού, οι Επίτιμοι Πρόξενοι της Ελλάδος στη Σιγκαπούρη κ. Ανδρέας Γκόρος και στη Μαλαισία κ. Εμμανουήλ Νιότης, οι Πρέσβεις της Ουκρανίας και της Ρουμανίας στη Σιγκαπούρη κ. Pavlo Sultansky και Alexandru Irimia, ο Αποστολικός Νούντσιος του Βατικανού στη Σιγκαπούρη Αρχιεπίσκοπος κ. Leopold Girelli, και οι Αρχιεπίσκοποι Σιγκαπούρης των Ρωμαιοκαθολικών, των Μεθοδιστών και των Λουθηρανών.
Τον πρώτο Μητροπολίτη Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας κ. Κωνσταντίνο υποδέχθηκαν με τα έθιμα της χώρας τους νέοι Ινδονήσιοι τυμπανιστές, ενώ, μετά το τέλος της ενθρονίσεως, ζωντάνεψαν έξω από το Chijmes Hall τα παραδοσιακά λιοντάρια της Σιγκαπούρης, όπως τα αναπαρέστησαν νέοι της χώρας.
Ο πρώτος Μητροπολίτης Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας κ. Κωνσταντίνος εξελέγη στις 3 Νοεμβρίου 2011 από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και χειροτονήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στις 21 Νοεμβρίου 2011. Στη Μητρόπολη του περιλαμβάνονται 11 χώρες της περιοχής: Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Ινδία, Πακιστάν, Μαλαισία, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν, Σρι Λάνκα, Νεπάλ, Μπουτάν και Μαλδίβες.
Η Μητρόπολη Σιγκαπούρης αποτελείται από 38 Ορθόδοξες Κοινότητες, στις οποίες υπηρετούν 22 κληρικοί. Επίσης, λειτουργούν 2 ορφανοτροφεία και 4 οικοτροφεία (φιλοξενούνται 250 παιδιά), 5 νηπιαγωγεία, 10 δημοτικά σχολεία, 2 γυμνάσια, 1 θεολογικό σεμινάριο, 1 πολυτεχνική ακαδημία με τμήματα πληροφορικής και διοικήσεως επιχειρήσεων, 8 ιατρεία και 1 νοσοκομείο.
Ο ΕΝΘΡΟΝΙΣΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ
Πριν από λίγους μήνες η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, εξέλεξε την ταπεινότητά μου ως πρώτο Μητροπολίτη Σιγκαπούρης και δίνοντάς μου το μεγάλο χάρισμα της αποστολικής χάριτος της Αρχιερωσύνης, μου ανέθεσε την διαποίμανση του λαού του Θεού που παροικεί στις χώρες της Νοτίου Ασίας.
Σήμερα με την επίσημη τελετή της ενθρονίσεως η Εκκλησία με καλεί να ανέλθω στον Επισκοπικό θρόνο και να αναλάβω την ιερή διακονία που μου ανέθεσε.
Ο Θεός με αξίωσε να διακονήσω την Εκκλησία του στην Νοτιοανατολική Ασία τα τελευταία δεκατρία χρόνια. Πορεύθηκα πάντοτε έχοντας συναίσθηση της μεγάλης σημασίας που έχει η ιερατική διακονία σε τόπους όπου για πρώτη φορά κηρύσσεται ο λόγος της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να ανταποκριθώ στο κάλεσμα της Θεϊκής Αγάπης.
Αφοσιώθηκα στην διακονία που μου ανατέθηκε και ποτέ δεν ονειρεύτηκα η επεζήτησα κάτι περισσότερο και υψηλότερο.
Ο Θεός θέλησε όμως να με καλέσει στο ύψιστο χάρισμα της Αρχιερωσύνης και να μου αναθέσει την πνευματική πατρότητα και την προστασία της Εκκλησίας του που παροικεί στην Σιγκαπούρη και στις χώρες της Νοτίου Ασίας.
Έκλινα την κεφαλή και αποδέχθηκα το θεϊκό κάλεσμα και σήμερα στέκομαι ανάμεσά σας όχι απλά με την ιδιότητα του Πρεσβυτέρου όπως με γνωρίζατε μέχρι σήμερα αλλά ενδεδυμένος το αποστολικό χάρισμα της Αρχιερωσύνης.
Ο Επισκοπικός θρόνος δεν είναι θρόνος εξουσίας αλλά διακονίας. Ο Επίσκοπος είναι τύπος και εικόνα του Μεγάλου Αρχιερέως Χριστού.
Στέκεται στον δικό του τόπο. Κι αυτός ο τόπος είναι ο Γολγοθάς και ο Σταυρός.
Η διακονία του Επισκόπου είναι θυσιαστική και μιμείται την αγάπη του Κυρίου μας ο οποίος σαρκώθηκε για να διακονήσει τον άνθρωπο και να τον ελευθερώσει από την τραγικότητα της αμαρτίας και του θανάτου.
Ο Κύριός μας λίγες ημέρες μετά την Ανάστασή του, στα παράλια της λίμνης της Τιβεριάδος όταν αποκατέστησε τον Πέτρο και πάλι στο αποστολικό αξίωμα, συνδύασε την φύση του αποστολικού χαρίσματος με την δική του άφατη αγάπη προς την ανθρωπότητα. Ο Επίσκοπος για να ποιμάνει τα λογικά πρόβατα του Χριστού πρέπει να φλέγεται από αγάπη.
Γιατί είναι μαθητής και απόστολος της θεϊκής Αγάπης που τόσο πολύ αγάπησε τον κόσμο ώστε θυσιάστηκε για την σωτηρία του.
Σήμερα λοιπόν στέκομαι ανάμεσά σας ως δούλος Χριστού και μάρτυρας της δικής Του αγάπης για την δική σας σωτηρία. Ευθύνη μου είναι να σας προσφέρω όχι τα δεκανίκια κάποιας ανθρώπινης θεωρίας αλλά την αυθεντική αποκάλυψη που μας παρέδωσε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Την αποκάλυψη που μας βεβαίωσαν με την μαρτυρία τους οι άγιοι Απόστολοι και διαφύλαξαν με πολλούς αγώνες οι Πατέρες της Εκκλησίας μας.
Η πίστη προς τον Θεό δεν είναι μία ατομική θρησκευτική πράξη. Είναι γεγονός εκκλησιαστικό. Γιατί η πίστις βιώνεται μέσα στην Εκκλησία και κυρίως στο Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας.
Η Εκκλησία του Χριστού είναι κοινωνία προσευχής. Δεν έχει σχέση με ακαδημαϊκούς και φιλοσοφικούς στοχασμούς η με κάποια μεταφυσικά αισθήματα.
Είναι η βιωμένη εμπειρία του λαού, που περιβάλλει το ιερό Θυσιαστήριο αναζητώντας το Θεό και εντρυφώντας στις θείες αποκαλύψεις του. Ας μην ξεχνάμε ότι στην πρώτη Εκκλησία οι πιστοί ήταν επίμονα προσηλωμένοι στην διδαχή των Αποστόλων, στην κοινωνία αγάπης μεταξύ τους, στη θεία Ευχαριστία και στην προσευχή.
Με τη βοήθεια του Θεού επιθυμώ να εργασθώ με όλες μου τις δυνάμεις ώστε οι Ορθόδοξες Κοινότητές μας να στερεωθούν, να αναπτυχθούν και να γίνουν ζωντανές κοινότητες, όπου οι πιστοί με μία καρδιά και μία ψυχή θα εργάζονται την σωτηρία τους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η χριστιανική μας ιδιότητα είναι τρόπος ζωής. Παρασυρόμαστε από τον αγώνα για επιβίωση και θεωρούμε ότι η συμμετοχή μας στην εκκλησιστική κοινότητα είναι κάτι το δευτερεύον και κάτι χωρίς πολύ μεγάλη σημασία.
Η Εκκλησία όμως δεν είναι ένα ιστορικό απολίθωμα αλλά είναι σώμα ζωντανό, μάρτυς και απόστολος της καινής ζωής της Αναστάσεως που μας προσφέρει ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός.
Η Εκκλησία είναι το πνευματικό θεραπευτήριο όπου βρίσκουμε την πνευματική θεραπεία της ψυχής μας. Κι αυτό δεν είναι κάποια αφηρημένη θεωρία αλλά είναι η εμπειρία των Αγίων της Εκκλησίας μας, οι οποίοι με την πνευματική άσκηση της ταπεινώσεως και της μετανοίας καθάρισαν την ψυχή τους από τα αμαρτωλά πάθη και πρόσφεραν την ύπαρξή τους να γίνει κατοικητήριο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού που είναι η Κεφαλή της Εκκλησίας και μοναδικός Σωτήρας μας.
Η Μητρόπολή μας ακολουθώντας πιστά την παράδοση του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα είναι πάντοτε ανοικτή στον διάλογο.
Στον διάλογο όχι μόνο με αυτούς που την γνωρίζουν και την αποδέχονται αλλά και με αυτούς που την απορρίπτουν και την αμφισβητούν. Η Μητρόπολή μας θα διαλέγεται σεμνά, εγκάρδια, αδελφικά και θα ακούει με προσοχή, τα ερωτήματα και την έκφραση των ποικίλων προβληματισμών. Η Εκκλησία δεν μιλάει από απόσταση ούτε από υπερυψωμένο βάθρο εξουσίας. Προσεγγίζει τον κάθε άνθρωπο και ανταποκρίνεται στοργικά ανορθώνοντας τάς παρειμένας χείρας και τα παραλελυμένα γόνατα (Εβρ. ιβ´ 12).
Η πολύχρονη διακονία μου στην Νοτιοανατολική Ασία μου δίνει την δυνατότητα να έχω σαφή αντίληψη και των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ορθόδοξες Κοινότητες και τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματά μας. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια από όλους μας ώστε ενωμένοι να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητα των ιδρυμάτων μας και των φιλανθρωπικών προγραμμάτων και να στηρίξουμε τις Κοινότητές μας. Είμαστε λίγοι και τα μέσα που διαθέτουμε είναι πενιχρά αλλά δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Θα εργασθούμε σύμφωνα με τις ανθρώπινες δυνάμεις μας και θα αναθέσουμε την ελπίδα μας και την εμπιστοσύνη μας στον Σωτήρα μας Χριστό και στην πνευματική μας Μητέρα, την Υπεραγία Θεοτόκο.
Η Μητρόπολή μας αντιμετωπίζει δυστυχώς και προβλήματα από Ορθόδοξους Αδελφούς οι οποίοι παραθεωρούν τους Ιερούς Κανόνες που θέσπισαν με πολλή σοφία οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας και προσπαθούν να σπείρουν το μικρόβιο των εθνικών εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών και στην Ασία.
Διασπούν την ενότητα της Ορθοδόξου παρουσίας γι᾽ αυτό και δεν είναι δυνατόν η Μητρόπολή μας να αναγνωρίσει τις αντικανονικές πράξεις τους.
Θα ήθελα να δοξολογήσω τον εν Τριάδι προσκυνούμενον Θεόν για τις πολλές και μεγάλες δωρεές Του προς την ταπεινότητά μου.
Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο για την πατρική του αγάπη καθώς και προς τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την εμπιστοσύνη τους προς την ταπεινότητά μου.
Ευχαριστώ τους Επισκόπους, τους Κληρικούς και όλους όσοι ταξίδεψαν από την Ελλάδα και το Χονγκ Κονγκ για να συμμετάσχουν σήμερα στην ενθρόνισή μου και στην χαρά της τοπικής Εκκλησίας.
Ευχαριστώ τον Μητροπολίτη Δαρδανελλίων κ.Νικήτα ο οποίος ταξίδευσε από την Αμερική για να είναι σήμερα μαζί μας. Ο Μητροπολίτης Δαρδανελλίων επί δέκα χρόνια εργάσθηκε ως πρώτος Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ και Άπω Ανατολής στις χώρες της Ασίας και κατέχει μία σημαντική θέση στην ιστορία της Ορθοδοξίας στην Νοτιοανατολική Ασία.
Ευχαριστώ τον Μητροπολίτη Κορέας κ.Αμβρόσιο ο οποίος σήμερα μας τιμά με την παρουσία του.
Εργάζεται με ζήλο στην Κορέα δίνοντας με πιστότητα την ορθόδοξη μαρτυρία. Θεωρώ ευλογία το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Κορέας υπήρξε νυμφαγωγός μου κατά την Ακολουθία της Εκλογής.
Ευχαριστώ τους Εξοχωτάτους Πρέσβεις οι οποίοι σήμερα με τιμούν με την παρουσία τους.
Ευχαριστώ τους εκπροσώπους των άλλων Χριστιανικών Δογμάτων οι οποίοι σήμερα με τιμούν με την παρουσία τους.
Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου στον Μητροπολίτη Χονγκ Κονγκ και Άπω Ανατολής και κατά σάρκα αδελφό μου κ.Νεκτάριο για την όμορφη συνεργασία μας και τις ευλογίες που μοιραζόμαστε.
Σας ευχαριστώ όλους για τον κόπο της παρουσίας σας. Σας παρακαλώ να προσεύχεσθε για τον Επίσκοπό σας και να είσθε βέβαιοι ότι πάντοτε προσεύχομαι για όλους.
Σας χαιρετίζω όλους με τον χαιρετισμό του Χριστού, που είναι η πιο μεγάλη ευλογία αλλά και η πρώτη μου ευλογία προς εσάς ως Επίσκοπός σας:
Ειρήνη ημίν.
«Η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η αγάπη του Θεού και Πατρός και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος είη μετά πάντων ημών, αδελφοί». Αμήν.
- Εμφανίσεις: 61191