Η Ακολουθία του Ακαθίστου στην Ιερά Μονή Πάτμου

Image

Με ιδιαίτερη κατάνυξη τελέσθηκε η Αγρυπνία του Ακαθίστου Ύμνου στην Ιερά Νήσο της Πάτμου.

Το αρχαίο τυπικό της Πάτμου που είναι η συνέχεια της τυπικής Λατρινής παραδόσεως δίδει μία άλλη τιμή και μεγαλοπρέπεια στο Πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου. Η εικόνα της Θεομήτορος τοποθετείται επί της Αγίας Τραπέζης ως «τράπεζα βαστάζουσα εὐθηνίαν ἱλασμῶν».

Αφού πρώτα ψάλλεται αργώς το «Υπερμάχω» αναγιγνώσκονται έμπροσθεν της Αγίας Τραπέζης οι τέσσερις στάσεις των χαιρετισμών, αρχομένου του την μικράν χοροστασίαν ποιούντος Αγίου Καθηγουμένου, και έπονται οι προϊστάμενοι της Γεραράς Βασιλικής και Πατριαρχικής Μονής του Θεολόγου.

Μετά την δεύτερη στάση των χαιρετισμών αναγιγνώσκεται ο λόγος του Ακαθίστου «Διήγησις ωφέλιμος εκ παλαιάς ιστορίας συλλεγείσα καί ανάμνησιν δηλούσα του παραδόξως γενομένου θαύματος, ηνίκα Πέρσαι καί Βάρβαροι την βασιλίδα ταύτην πολέμῳ περιεκύκλωσαν, οἵτινες ἀπώλοντο, θείας δίκης πειραθέντες , ἡ δε πόλις ἀσινής συντηρηθεῖσα, πρεσβείαις της Θεοτόκου, ἐτησίως έκτοτε άδει ευχαριστήριον Ακάθιστον την ημέραν κατονομάζουσα».

Η τάξις και η ιδιαίτερη τυπική διάταξη προσδίδουν μία άλλη πνευματική ιδιαιτερότητα νότα που ζει η λειτουργική αρχαία παράδοση της Πάτμου και σε συνδέει ζωντανά –μυσταγωγικά με το παρελθόν και τα ιστορικά- γεγονότα πλησιάζοντας διαρκώς την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Α

υτή είναι η παράδοσις για την ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου της ιεράς Πάτμου, του νησιού του Θετού Υιού της Παναγίας μας.

Εμφανίσεις: 49811
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!