Μεγαλοπρεπής η Ακολουθία του Νιπτήρος στην Μονή της Πάτμου

niptirosΣτη χώρα της Πάτμου, στην κεντρική Πλατεία Ξάνθου, όπως κάθε χρόνο τελέστηκε και εφέτος σε κλίμα κατάνυξης η τελετή του Ιερού Νιπτήρα.

Στην ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος, η πομπή με τον Καθηγούμενο Πάτμου,   τους ιερείς και τους πιστούς ξεκίνησε μετά τη Θεία από την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, πέρασε από τα σοκάκια της Χώρας και κατέληξε στην πλατεία του Εμμανουήλ Ξάνθου.

Η κυρίως τελετή είναι μείζον γεγονός για την Παράδοση της Ιεράς Νήσου, αποτελεί αναπαράσταση των προ της συλλήψεως του Κυρίου συγκλονιστικών σκηνών και απαρτίζεται από τρία μέρη-πράξεις .

Στην 1η πράξη εμφανίζεται ο Κύριος συνδιαλεγόμενος με τους Μαθητές Του προλέγοντας «τὰ μέλλοντα αυτώ συμβαίνειν» και μυσταγωγεί αυτούς στην έννοια του Θείου Πάθους και στη νίκη κατά του θανάτου. Οι Μαθητές όμως αδυνατούν να συλλάβουν το αληθινό νόημα αυτών που λέει και να κατανοήσουν σε βάθος το Μυστήριο, παρανοούν τις προρρήσεις του Κυρίου και διεκδικούν πρωτοκαθεδρίες και επίγεια δόξα.

Ο Κύριος χαλιναγωγώντας τις παράλογες φιλοδοξίες τους, διατυπώνει το πρωτάκουστο και αιώνιο κήρυγμά Του «ός εὰν θέλη γενέσθαι μέγας εν υμίν, έσται υμών διάκονος, καί ός εάν θέλη υμών γενέσθαι πρώτος, έσται πάντων δούλος».

Στη 2η πράξη ο Κύριος έμπρακτα εφαρμόζει τη διδασκαλία του περί ταπεινώσεως και ο ίδιος «δούλων εκπλύνει πόδας».

Η 3η πράξη εκτυλίσσεται στον κήπο της Γεσθημανής, κορυφώνεται η αγωνία του ανθρώπου για τον επικείμενο ατιμωτικό, σταυρικό Του θάνατο και καταφεύγει δια της προσευχής προς τον ουράνιο Πατέρα Του: «ει δυνατόν εστί, παρελθέτω απ' εμού τό ποτήριον τούτο».

Η τελετή του Ιερού Νιπτήρος αποτελεί την κατεξοχήν χαρακτηριστική εκκλησιαστική ακολουθία για την Πάτμο και αποβαίνει πηγή ιερών συγκινήσεων, θείας εξάρσεως και συγχρόνως ανωτάτη διδασκαλία βιώματος.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Γεώργιος Νικητιάδης, οι Βουλευτές κ. Νικόλαος Ζωίδης, κ. Γεώργιος Κασσάρας και η κα. Μίκα Ιατρίδη, επίσης ο Περιφερειάρχης κ. Ιωάννης Μαχαιρίδης, ο Δήμαρχος κ. Γρηγόριος Στόϊκος, ευλαβείς Πάτμιοι και πλήθος προσκυνητών.

niptiros2

niptiros3

Εμφανίσεις: 65357
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!