Πανηγυρική Θ. Λειτουργία στην Ι.Μ. της «Παναγιάς της Πέτρας»

 kitrous1

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε χθες Πέμπτη της Διακαινησίμου 19 Απριλίου 2012, στο Καθολικό της διαλελυμένης Ιεράς Μονής των Εισοδίων της Θεοτόκου, της «Παναγιάς της Πέτρας», όπου μέχρι προσφάτως στεγαζόταν το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου με την ευκαιρία της Ιεράς μνήμης του νέου τοπικού Αγίου της Πιερίας, Ιερομάρτυρος Ιωάννου του Νέου εκ της Ι. Μονής Πέτρας Ολύμπου και εν Ναούση μαρτυρήσαντος κατά το ολοκαύτωμα αυτής την Πέμπτη της Διακαινησίμου του 1822.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Βαρνάβας Λεοντιάδης, συλλειτούργησαν είκοσι κληρικοί της Μητροπόλεως, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Ματθαίος Μπαρούσης Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας Αμοργού και Νήσων, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία των μαρτύρων στην ζωή μας και το παράδειγμα που αυτοί μας δίνουν.

Ο Πανοσιολογιώτατος π. Βαρνάβας στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μετέφερε σε όλους την ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΥ και αναφέρθηκε στον μαρτυρικό βίο του Αγίου Ιωάννου και την πορεία της Αγιοκατάταξης του Αγίου αλλά και όλων των μαρτύρων του ολοκαυτώματος της Νάουσας του 1822.

Ανακοίνωσε δε ότι με απόφαση του Σεβασμιωτάτου η μνήμη του Αγίου θα εορτάζεται την ημέρα του μαρτυρίου του, Πέμπτη της Διακαινησίμου, στην Ι. Μ. Πέτρας Ολύμπου και την Κυριακή του Παραλύτου στον Ι. Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης.

Έψαλε χορός Ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του καθηγητού της Βυζαντινής Μουσικής κ. Αντωνίου Θανουρή. Επίσης παρευρέθη πλήθος πιστών από την γύρω και όχι μόνο περιοχή. Στο τέλος λιτανεύθηκε η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Πέτρας και του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου πέριξ του Καθολικού της Ι. Μονής.

Το μαρτύριο του Αγίου

Το Μάρτιο του 1822, συρρέουν από την περιοχή του Ολύμπου και μετά από πρόσκληση των οπλαρχηγών της Ναούσης Χριστιανοί, για να βοηθήσουν στην εξέγερση κατά των Τούρκων.

Ο Ιερομόναχος της Μονής Πέτρας Ολύμπου εκπροσωπεί την Μονή σε αυτόν τον Ιερό αγώνα.

Την Πέμπτη της Διακαινησίμου του 1822, ο Άγιος Ιωάννης λειτουργούσε στον Ναό του αγίου Γεωργίου Ναούσης μαζί με άλλους τέσσερις Ιερείς.

Στην τελευταία αυτή Θ. Λειτουργία παρευρίσκονταν και ακόμη τριάντα πιστοί, οι οποίοι κατέφυγαν στον Ιερό Ναό για να προσευχηθούν και να ζητήσουν το έλεος του Αγίου Θεού προκειμένου να γλυτώσουν από το μένος των Τούρκων.

Δυστυχώς η πολιορκία των Τούρκων ήταν επίμονη και κατάφεραν να εισέλθουν στο εσωτερικό του Ναού, και να αποκεφαλίσουν όλους όσους βρίσκονταν μέσα με πρώτο τον εκ της Ι. Μονής Πέτρας Ιερομόναχο Ιωάννη, τον παπα-Γεράσιμο τον πνευματικό και τον παπα-Δημήτρη τον Σακελάριο καθώς και τους άλλους δύο Ιερείς τα ονόματα των οποίων παραμένουν άγνωστα.

Εμφανίσεις: 63227
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!