Γουμενίσσης: 'Η αιτία της κρίσης είναι η απεμπόληση του θελήματος του Θεού'
- Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 21 Απριλίου 2012
-
Γράφτηκε από τον/την Εκ της μητροπόλεως - 22.42
-
Τα μοναστήρια είναι τόποι ασκήσεως και λατρείας του Ζώντος Θεού, όσο βέβαια οι μοναχοί πορεύονται με αυτογνωσία, αυτομεμψία και αυτοπαράδοση στο θέλημα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Όμως οι ιερές μονές λειτουργούν και ως καταφύγια ευλαβείας των προσκυνητών και ως λιμένες πνευματικού ανεφοδιασμού, επιστηριγμού και πνευματικής αναπτερώσεως.
Από αυτήν τη διπλή προσφορά δεν ηδύνατο να εξαιρεθεί η ιερά μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Γουμενίσσης – Γρίβας, που έγινε πόλος έλξης της τιμητικής προσκύνησης χιλιάδων πιστών.
Το διήμερο Λαμπροδευτέρας – Λαμπροτρίτης, το προσκύνημα στην πρώτη ανδρική μονή των Αγίων, μετά τον αγιασμένο τόπο του μαρτυρίου και της αποκάλυψής τους στη Λέσβο, κυριολεκτικά κατακλύσθηκε από πιστούς, οι οποίοι ως ταπεινοί προσκυνητές προσήλθαν για να αποτίσουν φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης και να αρυσθούν τη χάρη από τα χαριτόδωρα ιερά λείψανα των αγίων νεοφανών Μαρτύρων.
Εκδηλώσεις που επιβεβαιώνουν τη σημασία της ως ιεραποστολικού βήματος της τοπικής Εκκλησίας, αλλά και τη θετική συμβολή της στην ανάδειξη της ακριτικής περιοχής του Παΐκου, έλαβαν χώρα και φέτος στην ιερά μονή που ανηγέρθη επ᾽ ονόματι των νεοφανών Μαρτύρων.
Χιλιάδες πιστοί από τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την υπόλοιπη Ελλάδα πιστοποίησαν για μία ακόμη φορά τη δύναμη της πίστεως, που τροφοδοτείται από τη θεία Χάρη, με τις πρεσβείες των θεοφανών Μαρτύρων.
Στις ακολουθίες και τη θεία Λειτουργία, προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, συμπαραστατούμενος από τον καθηγούμενο π. Βησσαρίωνα, την αδελφότητα της ιεράς Μονής και πολλούς φιλομάρτυρες κληρικούς.
Την κυριώνυμη ημέρα λιτανεύθηκε το ιερό λείψανο, οστούν από την δεξιά οφρύν της τιμίας κάρας του αγίου Ραφαήλ, όπως επίσης και τμήμα από το μισοκαμμένο πλευρό της δεκατριάχρονης θυγατέρας του προεστού, παρθενομάρτυρος αγίας Ειρήνης.
Την πανηγυρική ορθρινή Ακολουθία και θεία Λειτουργία μετέδιδε απευθείας το εκκλησιαστικό τηλεοπτικό κανάλι 4Ε, και με την δορυφορική μάλιστα κάλυψη ανά τον κόσμο, για τον απόδημο ελληνισμό.
Βεβαίως η θεία Λειτουργία «τελείται επί του (συγκεκριμένου γεωγραφικού) χώρου» και εγκοσμικεύει τον μηδαμού χωρούμενον Σωτήρα και την βασιλεία των ουρανών.
Οπότε τα περί δορυφορικής καλύψεως μοιάζει να παραπέμπουν σε άλλες παραμέτρους.
Ωστόσο, συγκαταβατικά, για κείνους που ανά την Ελλάδα και μέχρι της Αμερικής, Αυστραλίας και Αφρικής, δεν είχαν την ευχέρεια στον τόπο τους να λειτουργηθούν, παρασχέθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσουν τηλεοπτικά και να μετάσχουν στην πανήγυρη της ιεράς μας μονής, προσευχόμενοι και δοξολογώντας τον Αναστάντα Σωτήρα και τους θαυμαστωθέντες νεοφανείς Αγίους.
Δόθηκε η ευκαιρία σε όλες τις λατρευτικές συνάξεις ο Σεβασμιώτατος να κηρύξει προς οικοδομή του χριστεπωνύμου πληρώματος και να καταθέσει τις συγκλονιστικές μαρτυρίες που οδήγησαν τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο Β΄ να πιστέψει ακραδάντως στα θεοσημεία του λόφου των Καρυών Θερμής και να ενεργήσει δεόντως προς αναγνώριση και τιμή των νεοφανών Μαρτύρων.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην επακριβή προειδοποίηση-αναφορά εκ μέρους της Μαρίας Τσολάκη προς το Μητροπολίτη του σημείου ταφής του διακόνου Νικολάου και εκ μέρους της στην πλήρη περιγραφή του μνημείου, καθώς και στην προϋπόδειξη του σημείου ευρέσεως της εικόνος της Θεομήτορος.
Η ανεύρεση του τάφου και της εικόνος στα υποδειχθέντα σημεία, καθώς και η προϋπάρξασα ακριβής περιγραφή των ευρημάτων, έπεισαν τελικά τον έμπειρο και σοφό Μητροπολίτη περί της αγιότητος των νεοφανών Μαρτύρων. Έτσι, παρά τις προηγούμενες δικαιολογημένες επιφυλάξεις του, πείσθηκε από τις προ-αποκαλύψεις τόσο, ώστε να αναφωνήσει: «Αυτό είναι Σημείον Μέγα».
Από τότε ο μακαριστός κατέστη διαπρύσιος κήρυκας του εκφαντορικού και εκθαμβωτικού ιστορικού των αγίων νεοφανών Μαρτύρων προς όλη την Ορθοδοξία.
Συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος Γουμενίσσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημερινή κρίση τονίζοντας ότι η βαθύτερη αιτία της κρίσεως εστιάζεται στην απεμπόληση του θελήματος του Θεού από τη ζωή μας, με σύγχρονα παραδείγματα αφιλοθέου και αφιλανθρώπου ζωής.
Προσκάλεσε ευλόγως σε μετάνοια κλήρο και λαό, σε επανατροχιασμό τους στην παραδεδομένη χριστοφιλή πρακτική της ορθοδόξου πίστεώς μας.
Τέλος, με αφορμή την ιστόρηση του οσίου Δανιήλ του Στυλίτη στο περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του Καθολικού, αναφέρθηκε στη θαυμαστή πρόρρηση του Οσίου (6ος αἰ.) προς τον αυτοκράτορα και τον πατριάρχη περί της επικείμενης τότε καταστροφής της Πόλεως, εάν οι κάτοικοί της δεν μετανοούσαν εμπράκτως.
Επειδή εκείνοι δεν συμμορφώνονταν, ο Κύριος απέστρεψε το Πρόσωπό Του, με αποτέλεσμα μια καταστροφική πυρκαγιά να αποτεφρώσει μεγάλο μέρος της Πόλης με πολλά θύματα.
Όταν μετανοημένοι άρχοντες και πατριάρχης αποτάθηκαν προς τον Όσιο για να μεσιτεύσει στον Κύριο, τους απεκάλυψε ότι ο Κύριος θα επενέβαινε λυτρωτικά μετά από έξι μέρες, όπερ και εγένετο.
Μνημόνευσε και το γεγονός ότι σ᾽ εκείνη την πυρκαγιά έλιωσε το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Ολυμπίου Διός, ύψους 15 μέτρων, που είχε μεταφερθεῖ στην Κωνσταντινούπολη, είδωλο ειδωλοπληξίας για τους απομένοντες ειδωλολάτρες, ίνδαλμα αλλοτρίωσης περισσοτέρων.
Εκείνα τα γεγονότα, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, με αναλογία και σντιστοιχία προς την αφρονευόμενη εποχή μας, έχουν πολλά να μας διδάξουν.
- Εμφανίσεις: 45940