Προληπτική απομάκρυνση των Μοναχών της Μονής Κρεμαστής

0-kremasti

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης  κηρύχθηκε, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το σύνολο σχεδόν των τοπικών κοινοτήτων και δημοτικών διαμερισμάτων των Καλλικρατικών Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου Ηλείας, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 12ωρο, στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολύμπιας του Νομού Ηλείας.

Να ότι έγινε προληπτικά απομάκρυνση των Μοναχών της Μονής Παναγίας Κρεμαστής λόγο των κατολισθήσεων.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχειρεί με το σύνολο των πυροσβεστικών υπαλλήλων της περιφέρειας, με 33 οχήματα, 2 βάρκες και 1 ερπυστριοφόρο της 6η ΕΜΑΚ, να απομακρύνει τις μοναχές.

Το Μοναστήρι

Η Ι.Μ Κρεμαστής χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Λάνθι και απέχει 15 χλμ περίπου από τον Πύργο.

Είναι εντυπωσιακό συγκρότημα κτισμάτων που μοιάζουν κρεμασμένα πάνω σε βράχο. Ο Ναός της μονής είναι σε σπήλαιο.

Σύμφωνα με την παράδοση τον 13ο αιώνα  οι κάτοικοι της περιοχής έβλεπαν τα βράδια να βγαίνει από τον απόκρημνο βράχο ένα φως.

Με τη βοήθεια σκοινιού κατέβασαν κάποιον ο οποίος είδε στη σπηλιά την εικόνα της Παναγίας να αιωρείται και να εκπέμπει αυτό το φως.

Η εικόνα έγινε πόλος έλξης των πιστών με αποτέλεσμα να κτιστεί αργότερα το μοναστήρι.

Η μονή υπέστη πολλές ζημιές από σεισμούς, αλλά και από τις πυρκαγιές του 2007.

Σήμερα μονάζουν σε αυτό 17 Μοναχές, με Ηγουμένη την Μοναχή Νυμφοδώρα Δρακοπούλου.

Πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου.

Εμφανίσεις: 41094
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!