Με κατάρρευση απειλείται ιστορικός ναός στην Κρήτη
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2012
-
Γράφτηκε από τον/την Espresso - 15.20
-
Με κατάρρευση απειλείται ο ιστορικός ναός της Παναγίας Κεράς στο Ηράκλειο, προκαλώντας έντονο προβληματισμό και ανησυχία σε κατοίκους και αρμόδιους φορείς που προσπαθούν να βρουν άμεσα τρόπο για να τον σώσουν από την καταστροφή.
Ο ιερός ναός του 14ου αιώνα, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του νησιού, έπειτα από κατολίσθηση που σημειώθηκε στην περιοχή, βρίσκεται στον αέρα, ενώ η κακοκαιρία που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες εντείνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο να χαθεί για πάντα.
Οι κάτοικοι του χωριού Σάρχο, που αντίκρισαν τα θεμέλια της Παναγίας Κεράς να κρέμονται σαν μια κλωστή, ενημέρωσαν αμέσως τον πρόεδρο του οικισμού Γιώργο Αδαμάκη, ο οποίος ήρθε σε επαφή με τον δήμαρχο Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη, προκειμένου να βρουν λύση.
Οι δύο άνδρες επισκέφτηκαν τον ναό, συνοδευόμενοι από τον αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Φασουλάκη, την αρχαιολόγο της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ελ. Κανάκη, μηχανικούς και υπηρεσιακά στελέχη του δήμου, καθώς και τον ιερέα του χωριού, πατέρα Στυλιανό, με σκοπό να πραγματοποιήσουν αυτοψία και να βρουν τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης. Η εικόνα που αντίκρισαν ήταν πραγματικά αποκαρδιωτική.
Ο ναός έχει πάρει κλίση και μια δυνατή βροχή ίσως είναι αρκετή για να τον οδηγήσει στην κατάρρευση.
Αρχικά αποφασίστηκε η δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης και καναλιού απορροής υδάτων, ενώ ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης έχει διαρκή επικοινωνία με την προϊσταμένη της 13ης Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με σκοπό να επιταχυνθούν όσο γίνεται οι διαδικασίες επικαιροποίησης της υπάρχουσας μελέτης αποκατάστασης και στερέωσης του μνημείου.
Η Παναγία η Κερά ήταν αρχικά μονή, η λειτουργία της οποίας κάποια στιγμή ανεστάλη. Σήμερα σώζονται αρκετά ίχνη από τα κελιά της και ολόκληρο το καθολικό του μοναστηριού, που είναι δίκλιτος ναός αφιερωμένος στη Θεοτόκο.
Είναι κυρίως γνωστός για τον γλυπτό διάκοσμο που φέρει σε όλες σχεδόν τις πλευρές του, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η θύρα της βόρειας πλευράς, η οποία φέρει τρίλοβο οξυκόρυφο θύρωμα.
Στη δυτική πλευρά του αρχικού κλίτους τον 17ο αιώνα προστέθηκε αετωματικό θύρωμα αναγεννησιακού τύπου, εξαιρετικής τέχνης και διατήρησης, που φέρει χρονολογία 1635.
Στην αψίδα του ενός ιερού το αγιοθύριδο διακοσμείται με λίθινο κιονίσκο που απολήγει σε κορινθιακού τύπου κιονόκρανο.
- Εμφανίσεις: 31353