ΕΚΛΟΓΕΣ 2012: Α. Λοβέρδος και Κ. Αρβανιτόπουλος στην Romfea.gr

romfea 1

Mε μία συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ο οποίος αναφέρεται με τόλμη σε όλα τα καυτά θέματα που απασχολούν την Εκκλησία και ένα άρθρο του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος επικεντρώνεται στην άριστη συνεργασία που είχε με την Εκκλησία για την ενίσχυση του έργου της, συνεχίζεται το προεκλογικό αφιέρωμα της Romfea.gr.

arvanit


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Αν. Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Υπ. Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων με τη Νέα Δημοκρατία

«Καταλυτικός ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Εκκλησία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο»

Πρωταρχικό ζήτημα που πρέπει άμεσα να εξετάσει η κυβέρνηση που θα προκύψει θεωρεί την αποδέσμευση της περιουσίας της Εκκλησίας για την ενίσχυση του κοινωνικού της έργου ο Αν. Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Ο υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Περιφέρεια του Πειραιά και Νήσων με το κόμμα της Ν.Δ. θεωρεί καταλυτικό τον ρόλο που μπορεί να αναλάβει η Εκκλησία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, ενώ διαβεβαιώνει πως από την επόμενη χρονιά δεν θα διδάσκεται στα σχολεία το βιβλίο ιστορίας της κυρίας Ρεπούση.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

1.  Πως αξιολογείτε την κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης;

Ο ρόλος της εκκλησίας  έχει καταστεί ακόμη σημαντικότερος μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Νομίζω πως όλοι αναγνωρίζουν ότι η Εκκλησία στηρίζει τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ιδιαιτέρως όπου η Πολιτεία, λόγω των περικοπών, αδυνατεί να το πράξει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για αυτό είναι στην πόλη μου τον Πειραιά τα δωρεάν γεύματα αγάπης σε απόρους, αστέγους, ανέργους που καθημερινά παρέχει η Ιερά Μητρόπολη.

 

2.  Ένα πολύ μεγάλο τμήμα της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας είναι δεσμευμένο από την Πολιτεία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να το αξιοποιήσει. Πιστεύετε πως η κυβέρνηση που θα προκύψει πρέπει να την αποδεσμεύσει, όπως ζητούν επίμονα τα τελευταία δέκα χρόνια και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, προκειμένου να ενισχυθεί το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας;

Αυτό είναι πρωταρχικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα Κυβέρνηση. Είναι εύλογο το αίτημα του Μακαριότατου, το έχουμε συζητήσει και μαζί σε συνάντησή μας, καθώς μοναδικό του μέλημα είναι να ενισχύσει το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, που τόσο πολύτιμό είναι στις μέρες μας.

 

3. Η μισθοδοσία των κληρικών είναι συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας και προβλέπεται σε μία σειρά νόμων του κράτους. Αν η τρόικα πίεζε αφόρητα και για νέες περικοπές θα τους προτείνατε να περικόψουν τη συγκεκριμένη κρατική δαπάνη; Είστε υπέρ της μείωσης των προσλήψεων και των κληρικών μαζί με όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, έστω κι αν δημιουργούνται κενά;

Πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα σε διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και σε αναπτυξιακά μέτρα προκειμένου να ξαναβάλουμε την οικονομία μπροστά. Με αυτό το μείγμα πολιτικής μπορούμε να αποφύγουμε τις περικοπές που θα αποδυναμώσουν τη δημόσια διοίκηση, όπως και το ποιμαντικό έργο της εκκλησίας.

 

4.  Πρόσφατα τέσσερις μητροπολίτες της Θράκης έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τροπολογία που ψηφίστηκε βάσει της οποίας οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα από τους χριστιανούς συμπολίτες τους στο ζήτημα των προστίμων για τις αυθαίρετες κατασκευές. Θα ήθελα την δική σας τοποθέτηση.   

Όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στο Νόμο. Διαφωνώ και στη στέρηση των δικαιωμάτων λόγω θρησκείας, όπως και στην απόκτηση υπερ-δικαιωμάτων λόγω θρησκείας και για ψηφοθηρικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση η επόμενη Βουλή πρέπει να εξετάσει την καταγγελία των τεσσάρων Μητροπολιτών και συνεπώς την τροπολογία που ψηφίστηκε στο πλαίσιο του Οικοδομικού Κανονισμού.

 

5. Ποιο ρόλο πιστεύετε πως πρέπει να αναλάβει η Εκκλησία σε μία περίοδο που στην Ελλάδα υπάρχει μία διάθεση αμφισβήτησης των πάντων; Μπορεί να αποτελέσει την σταθερά για την ενότητα της κοινωνίας;

Σίγουρα. Η Ορθοδοξία αποτέλεσε μια σταθερά για τον ελληνισμό ανά τους αιώνες. Στα βυζαντινά χρόνια, στην Τουρκοκρατία και μετά την απελευθέρωση.

Πιστεύω ότι καταλυτικός είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Εκκλησία και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Για αυτό και εξεγείρομαι για όλους αυτούς που παραποιούν την ιστορία.

 

6. Είναι γνωστό άλλωστε ότι έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία στην ιστορία. Τι γίνεται με το βιβλίο της ΣΤ’ Δημοτικού της κας Ρεπούση;

Το βιβλίο του Καθηγητή Κολιόπουλου, θα διδάσκεται από την επόμενη σχολική χρονιά στα σχολεία, αντικαθιστώντας το απαράδεκτο βιβλίο που τόσες εντάσεις προκάλεσε. Και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που συνέβαλα σε αυτό.

 

7.  Τι σημαίνει για εσάς, στην πράξη, ο χωρισμός της Εκκλησίας με την Πολιτεία; Είστε υπέρ ή κατά;

Είμαι υπέρ της καλύτερης δυνατής συνεργασίας Πολιτείας και Εκκλησίας προς όφελος των πολιτών . Δεν θεωρώ ότι χρειάζεται χωρισμός της Εκκλησίας με την Πολιτεία προκειμένου να επιτευχθεί αυτό.

loberdos

«Όταν η Εκκλησία συναντά τη Πολιτεία»

Του Ανδρέα Λοβέρδου*

Ως υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο των δράσεων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον τομέα της Πρόνοιας στο χρονικό διάστημα 2010 – 2012 συνεργάστηκα με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με στοχευμένες κινήσεις, πάντα με γνώμονα την ενίσχυση ευπαθών ομάδων συνανθρώπων μας.

Οι συνθήκες της δυσχερέστερης οικονομικά περίοδου της μεταπολιτευτικής Ελλάδας καθιστούν πολλές φορές εξαιρετικά δύσκολο αυτό το έργο, αλλά παρά τις αντίξοες αυτές συνθήκες καταφέραμε να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες δράσεις.

Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με θέμα «Υλοποίηση του Κοινού Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τη χρηματοδότηση από τον Επιχειρησιακό Άξονα του ΕΣΠΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» για την Υποστήριξη ευπαθών ομάδων πληθυσμού, όπως μετανάστες και άποροι.

Έγκριση σκοπιμότητας και ένταξη της Πράξης «Δημιουργία και λειτουργία δύο Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για άτομα με νοητική υστέρηση ή με σύνδρομο Down στο εκκλησιαστικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Μ. Κόκκορη» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (προϋπολογισμού 1.116.000 ευρώ.)

Χρηματοδότηση της ΜΚΟ Αποστολή από το προϊόν του κρατικού λαχείου (ύψους 220.000 ευρώ για τη στήριξη των αστέγων)

Χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Επείγοντα Μέτρα» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων για τη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων (ύψους 120.170 ευρώ).

Χρηματοδότηση από τα τακτικά προγράμματα 2010 και 2011 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων (ύψους 198.564 ευρώ και 229.186 ευρώ αντίστοιχα) για τη συνέχεια της λειτουργίας του ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων.

Έγκριση για ανάληψη ερανικού προϊόντος από τη ΜΚΟ Αποστολή (ύψους 204.081 ευρώ).

Χρειάζεται συνεισφορά από όλες τις πλευρές. Στη λογική της στρατηγικής και σε πολύ ευαίσθητα ζητήματα, η Εκκλησία της Ελλάδας βοήθησε αποτελεσματικά και στάθηκε αρωγός – ιδίως στον τομέα της ενημέρωσης του κόσμου - στην προσπάθειά του Υπουργείου να επικοινωνήσει την ισχυρή βούλησή για προώθηση των μεταμοσχεύσεων, ώστε να μην είναι πια η Ελλάδα ουραγός στην Ε.Ε. στον τομέα αυτό, καθώς επίσης στην προσπάθεια της πολιτείας στη στήριξη και επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων.  

 

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος είναι Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Β’ Περιφέρεια της Αθήνας

Εμφανίσεις: 91973
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!