ΕΚΛΟΓΕΣ 2012: Δ. Παπαδημούλης και Γ. Γεωργίου στην Romfea.gr

romfea.politik

Με δύο συνεντεύξεις από ανθρώπους που προέρχονται από αντίθετους πολιτικά χώρους ολοκληρώνεται το προεκλογικό αφιέρωμα της Romfea.gr.

O κ. Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Γεώργιος Γεωργίου από τον ΛΑ.Ο.Σ. εκφράζουν τις θέσεις τους και τον τρόπο που προσεγγίζουν τα θέματα της Εκκλησίας, απαντώντας στο κοινό ερωτηματολόγιο του Εκκλησιαστικού Πρακτορείου Ειδήσεων Romfea.gr.

papadimoulis

Δημήτρης Παπαδημούλης, υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

«H Εκκλησία πόλος φιλανθρωπίας και κοινωνικής δικαιοσύνης»

Αντίθετος σε νέες περικοπές των μισθών των κληρικών δηλώνει ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ στη Β’ Αθήνας.

Στη συνέντευξή του στη Romfea.gr o κ. Παπαδημούλης σημειώνει πως η Εκκλησία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλος φορέας που επιχειρεί να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά, υπογραμμίζοντας πως το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Πεντέλη ήταν μία επένδυση «με πολλές ενστάσεις».

Τάσσεται υπέρ του χωρισμού Εκκλησίας – Κράτους, εκτιμώντας ότι μία τέτοια κίνηση θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές καθώς εκτιμά πως θα αναπτυχθεί ανάμεσά τους μία σχέση ειλικρινούς συνεργασίας και αυτονομίας.

Πως αξιολογείτε την κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης;

Η  Εκκλησία της Ελλάδας έχει διαχρονικά διαδραματίσει ένα σημαντικότατο ρόλο στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην ελληνική κοινωνία.

Tόσο ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, όσο και εγώ προσωπικά εκτιμούμε και σεβόμαστε το φιλανθρωπικό-κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.

Παράλληλα, θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να απολαμβάνει επί ίσοις όροις, όπως εξάλλου το Σύνταγμα προβλέπει, τη δυνατότητα να εκφράζει και να ικανοποιεί το θρησκευτικό του συναίσθημα.

Απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θρησκεύονται.

Η κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας και μάλιστα σε καιρό οξύτατης οικονομικής κρίσης, με εντεινόμενη ανεργία και φτώχεια, είναι απολύτως αναγκαία και χρήσιμη.

Γι αυτό και αξίζει να ενισχυθεί  και να προβληθεί ακόμα περισσότερο.

Η πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και σε συνεργασία με την αντίστοιχη δράση κι άλλων φορέων (ΜΚΟ, ΜΜΕ, οργανώσεις πολιτών) ενωμένοι να προσφέρουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και των συσσωρευμένων προβλημάτων που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία στις μέρες μας.

Η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού επιβάλλει την συνδρομή όλων όσων μπορούμε και συμβάλουμε ανεξαιρέτως.

Ένα πολύ μεγάλο τμήμα της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας είναι δεσμευμένο από την Πολιτεία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να το αξιοποιήσει. Πιστεύετε πως η κυβέρνηση που θα προκύψει πρέπει να την αποδεσμεύσει, όπως ζητούν επίμονα τα τελευταία δέκα χρόνια και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, προκειμένου να ενισχυθεί το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας;

Η αναγνώριση και στήριξη του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας, θα πρέπει να συμβαδίζει με την εκπλήρωση των νομίμων φορολογικών υποχρεώσεων της Εκκλησίας.

Η επιχειρηματική δραστηριοποίηση της Εκκλησίας πρέπει να αντιμετωπίζεται με τα ίδια μέτρα και σταθμά που αντιμετωπίζονται και όλοι οι υπόλοιποι φορείς που ασκούν το την ίδια επιχειρηματική δραστηριότητα. Το επιβάλλει άλλωστε το αίσθημα δικαίου.

Η ισονομία συνάδει απόλυτα και με όσα σχετικά πρεσβεύει  η ίδια η ορθοδοξία. Διαφορετικά στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός στην επιχειρηματική αγορά και δημιουργείται στην κοινή γνώμη, μια αίσθηση προνομιακής μεταχείρισης της Εκκλησίας.

Η μισθοδοσία των κληρικών είναι συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας και προβλέπεται σε μία σειρά νόμων του κράτους. Αν η τρόικα πίεζε αφόρητα και για νέες περικοπές θα τους προτείνατε να περικόψουν τη συγκεκριμένη κρατική δαπάνη; Είστε υπέρ της μείωσης των προσλήψεων και των κληρικών μαζί με όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, έστω κι αν δημιουργούνται κενά;

Αποτελεί διαχρονικό και πάγιο αίτημα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς ένας συντεταγμένος και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας επί των οικονομικών με βασικό άξονα την διαφάνεια και τους κανόνες.

Στο ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών είμαστε αντίθετοι σε επιπλέον περικοπές των μισθών τους. Θεωρούμε ότι είναι δίκαιο και κοινωνικά εύλογο οι όποιοι κανόνες και περιορισμοί στις προσλήψεις έχουν τεθεί, να ισχύσουν για όλους.

Αν υπάρχουν εξαιρέσεις να προηγηθούν οι τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Η Εκκλησία δεν βρήκε σχεδόν κανένα στήριγμα από όλες τα κόμματα, όταν ανακοίνωσε πως θέλει να δημιουργήσει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στο Πεντελικό Όρος, ταυτόχρονα με τη δημιουργία ενός μεγάλου σε έκταση δάσους.  Πώς, από τη μία, επικροτείτε το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και, από την άλλη, δεν την στηρίζετε ουσιαστικά ώστε να εξασφαλίσει πόρους για τη συνέχισή του;

Η κοινοβουλευτική μας ομάδα αντέδρασε στην αιφνιδιαστική κατάθεση την τελευταία στιγμή της τροπολογίας για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή της Πεντέλης από την Μονή Πεντέλης.

Υποστηρίζουμε την χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της κατασκευής  κέντρων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Γνωρίζετε όμως ότι η επένδυση στην Πεντέλη προκαλεί πολλές ενστάσεις γιατί αφορά σε αναδασωτέα περιοχή, με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό, σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών αλλά και Υπουργών.

Τι σημαίνει για εσάς, στην πράξη, ο χωρισμός της Εκκλησίας με την Πολιτεία; Είστε υπέρ ή κατά;

Υποστηρίζω την ανάγκη συνταγματικής διάκρισης των ρόλων  Εκκλησίας-Κράτους και στην Ελλάδα μέσα από ένα σοβαρό και καλά σχετικά προετοιμασμένο διάλογο. Εκτιμώ ότι μια τέτοια εξέλιξη, μπορεί να λειτουργήσει θετικά και για τη Πολιτεία και για την Εκκλησία, όπως αποδεικνύεται και από την ευρωπαϊκή εμπειρία.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο διαχωρισμός εκκλησίας- κράτους δημιούργησε τις απαραίτητες συνθήκες αυτονομίας και ανεξαρτησίας πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε μια ειλικρινής σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ Κράτους- Εκκλησίας.

Ο διάλογος που εγκαινιάζεται είναι αναγκαίο να συνεχιστεί, ουσιαστικός και νηφάλιος και μετά τις εκλογές.

GEORGIOY

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ πρέσβυς ε.τ.

Υποψήφιος βουλευτής ΛΑ.Ο.Σ στον Νομό ΒΟΙΩΤΙΑΣ

«Η Εκκλησία μπορεί να γίνει η πυξίδα για να βρούμε οι Έλληνες ασφαλές λιμάνι»

Η Εκκλησία είναι η μόνη που στέκει όρθια ανάμεσα στους παραπαίοντες θεσμούς τονίζει στη συνέντευξή του στη Romfea.gr ο Αντιπρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γεώργιος Γεωργίου.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. στον Νομό Βοιωτίας χαρακτηρίζει «αξιοθρήνητη» τη συμπεριφορά του κράτους απέναντι στην Εκκλησία όσον αφορά στην εκμετάλλευση της ακίνητής της περιουσίας.

Επισημαίνει εξάλλου πως οι κληρικοί δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «δημόσιοι υπάλληλοι» και πως ένας χωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος θα απειλήσει ευθέως την εθνική μας ταυτότητα.

Αναλυτικά, η συνέντευξη έχει ως εξής:

Πως αξιολογείτε την κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης;

Η κρίση και η συνεπακόλουθη σκληρή λιτότητα στα δημόσια οικονομικά έδωσε την χαριστική βολή σε ένα μάλλον ατροφικό και δυσλειτουργικό κράτος πρόνοιας το οποίο είχε δομηθεί στην χώρα μας.

Σε αντίθεση με τους παραπαίοντες Κρατικούς θεσμούς, η Εκκλησία είναι η μόνη που εξακολουθεί και παραμένει όρθια. Γι’ αυτό και βρίσκεται ψηλά στην συνείδηση του κόσμου.

Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν η Εκκλησία οργανώνει καθημερινά εκατοντάδες συσσίτια και φιλανθρωπικές δράσεις στηρίζοντας εμπράκτως την συνοχή της Ελληνικής κοινωνίας.

Στην ουσία η Εκκλησία με την δράση της σε αυτές τις δύσκολες για την χώρα μας εποχές υποκαθιστά σε σημαντικό βαθμό το Κράτος.

Ένα πολύ μεγάλο τμήμα της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας είναι δεσμευμένο από την Πολιτεία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να το αξιοποιήσει. Πιστεύετε πως η κυβέρνηση που θα προκύψει πρέπει να την αποδεσμεύσει, όπως ζητούν επίμονα τα τελευταία δέκα χρόνια και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, προκειμένου να ενισχυθεί το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας;

Η κρατική συμπεριφορά απέναντι στην Εκκλησία ειδικά στο θέμα της ακίνητης περιουσίας είναι αξιοθρήνητη.

Στην ουσία το Κράτος δεν επιτρέπει στην Εκκλησία να εκμεταλλευθεί την περιουσία της. Αντί να θέτει προσκόμματα στην προσπάθεια της Εκκλησίας να την εκμεταλλευθεί, το Κράτος θα πρέπει να συνεργασθεί μαζί της προκειμένου να την διευκολύνει στον τομέα αυτό.

Η σωστή εκμετάλλευση της περιουσίας της Εκκλησίας θα της φέρει τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να επεκτείνει το κοινωνικό της έργο. Το Κράτος μόνο οφέλη θα έχει από μία τέτοια εξέλιξη.

Η μισθοδοσία των κληρικών είναι συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας και προβλέπεται σε μία σειρά νόμων του κράτους. Αν η τρόικα πίεζε αφόρητα και για νέες περικοπές θα τους προτείνατε να περικόψουν τη συγκεκριμένη κρατική δαπάνη; Είστε υπέρ της μείωσης των προσλήψεων και των κληρικών μαζί με όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, έστω κι αν δημιουργούνται κενά;

Αυτό που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι ο δεσμός Εκκλησίας-Κράτους στην Ελλάδα δεν ομοιάζει με τον αντίστοιχο δεσμό σε άλλα κράτη. Η Εκκλησία πρωτοστάτησε παίζοντας έναν εθναρχικό ρόλο στην δημιουργία του Ελληνικού Κράτους.

Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία «δημόσια υπηρεσία».

Οι κληρικοί δεν είναι «απλοί δημόσιοι υπάλληλοι» αλλά πνευματικοί καθοδηγητές του λαού και στηρίγματά του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Σκέψεις για μείωση της μισθοδοσίας του κλήρου αλλά και μείωσης των προσλήψεων κληρικών ανεξαρτήτως των αναγκών της Εκκλησίας οδηγούν σε μία απίσχνανση της δύναμης της Εκκλησίας.

Και η απίσχνανση αυτή προτείνεται να συμβεί σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η Ελληνική κοινωνία έχει πολύ μεγάλη ανάγκη την αρωγή της Εκκλησίας. Γι’ αυτό και μας βρίσκει αντίθετους.

Πρόσφατα τέσσερις μητροπολίτες της Θράκης έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τροπολογία που ψηφίστηκε βάσει της οποίας οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα από τους χριστιανούς συμπολίτες τους στο ζήτημα των προστίμων για τις αυθαίρετες κατασκευές. Θα ήθελα την δική σας τοποθέτηση.   

Η τροπολογία αυτή στην ουσία εισάγει διακρίσεις μεταξύ των Ελλήνων πολιτών με βάση το θρήσκευμα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένας διαχωρισμός μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων πολιτών σε μία ευαίσθητη περιοχή της χώρας.

Μην ξεχνάμε ότι μία αντίστοιχη διάκριση εις βάρος των χριστιανών της Θράκης γίνεται με την ποσόστωση υπέρ των μουσουλμανοπαίδων για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια.

Τέτοιες άστοχες νομοθετικές παρεμβάσεις εισάγουν θρησκευτικούς διαχωρισμούς μεταξύ των Ελλήνων πολιτών και άρα μόνο ως αντεθνικές πράξεις μπορούν να χαρακτηρισθούν.

Ποιο ρόλο πιστεύετε πως πρέπει να αναλάβει η Εκκλησία σε μία περίοδο που στην Ελλάδα υπάρχει μία διάθεση αμφισβήτησης των πάντων; Μπορεί να αποτελέσει την σταθερά για την ενότητα της κοινωνίας;

Από την έναρξη της κρίσης όλες οι θεσμικές εκφάνσεις του Κράτους δέχονται διαρκώς επιθέσεις με σκοπό να απαξιωθούν στα μάτια των πολιτών. Η Βουλή, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη βρίσκονται σε συνεχή αμφισβήτηση.

Υπό τις συνθήκες αυτές η Εκκλησία μπορεί να παίξει έναν ρόλο «πυξίδας» προκειμένου να στραφούν οι Έλληνες στο «ασφαλές λιμάνι» των παραδόσεών μας. Στις παραδόσεις της θρησκείας μας και της οικογενειακής αλληλεγγύης.

Ο επιτυχημένος αυτός ρόλος της Εκκλησίας φαίνεται ξεκάθαρα στις ομογενειακές κοινότητες των Ελλήνων της διασποράς, οι οποίες συσπειρώνονται γύρω από την Ελληνορθόδοξη εκκλησία της περιοχής τους καθώς αυτή λειτουργεί ενοποιητικά και αποτελεί βασικό στοιχείο της ταυτότητάς τους.

Τι σημαίνει για εσάς, στην πράξη, ο χωρισμός της Εκκλησίας με την Πολιτεία; Είστε υπέρ ή κατά;

Μία τέτοια κίνηση στην ουσία θα αποτελεί ένα βήμα προς της αποεθνοποίηση του τόπου καθώς θα αφαιρεί μία σημαντική παράμετρο της «συγκολλητικής» ουσίας του Έθνους μας.

Αν προσέξετε ανά τον κόσμο θα δείτε ότι τα κοσμικά κράτη, δηλαδή εκείνα που δεν έχουν συγκεκριμένη θρησκευτική αναφορά και συμπαγή εθνική ταυτότητα, αποδεικνύονται εύθραυστα.

Προφανώς είμαστε κατά μίας τέτοιας κίνησης καθώς θα αποτελέσει ευθεία απειλή κατά της εθνικής μας ταυτότητας και ιδιοπροσωπείας. 

Εμφανίσεις: 60225
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!