Νικαίας Αλέξιος: «Ο Άγιος Αχίλλιος είναι λαμπρό έμβλημα των Λαρισαίων»

theialeitourgia.ag.axiliou05

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης, 11.09

Χιλιάδες Λαρισαίοι τίμησαν σήμερα Τρίτη, 15 Μαΐου 2012 τον Πολιούχο της πόλεως της Λάρισας Άγιο Αχίλλιο.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου Λάρισας, τελέστηκε λαμπρό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλεξίου.

Επίσης συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Καστορίας κ. Σεραφείμ, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Ζακύνθου κ. Διονύσιος και ο οικείος Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιγνάτιος.

Να αναφερθεί ότι ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς τον κάθε ένα ξεχωριστά οι οποίοι όπως ανέφερε με την παρουσία τους τίμησαν τον Πολιούχο της Επαρχίας του.

Στη συνέχεια τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, ο οποίος έκανε εκτενής αναφορά στο βίο του Αγίου Αχιλλίου ενός Αγίου που συμμετείχε στην πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Βιθυνίας.

«Ιδιαιτέρως χαίρει η Λάρισα ο σεμνός Επίσκοπος της Ιγνάτιος, οι Τοπικοί Άρχοντες και ο πιστός λαός διότι, ο Άγιος Αχίλλιος υπήρξε Ιεράρχης αυτής της πόλεως και κόσμησε τον Επισκοπικό θρόνο της Λαρίσης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Νικαίας.

Σε άλλο σημείο ο κ. Αλέξιος τόνισε: «Ο Άγιος Αχίλλιος ήταν και θα είναι η καταφυγή του πιστού λαού, είναι όμως παράλληλα και λαμπρό έμβλημα και καύχημα των Λαρισαίων».

«Ευτυχώς κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του μακαριστού γέροντα μου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ, τον μήνα Μάιο του 1981 επανεκομίσθη το ιερό λείψανο του Αγίου στην Λαρισαϊκή γη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Αλέξιος.

Επίσης ο Μητροπολίτης Νικαίας υπογράμμισε ότι «ο ομιλών έχει ιδιαίτερη ευλάβεια στον Άγιο, διότι ανήκει στην χορεία των θεοφόρων πατέρων των συγκροτησάντων την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας. Ταπεινός Επίσκοπος η ελαχιστότης μου της Νέας Νικαίας της Αττικής, με πλεονάζων το προσφυγικό στοιχείο από τις αλησμόνητες πατρίδες».

Κλείνοντας ο κ. Αλέξιος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιγνάτιο για την τιμητική πρόσκληση και την χαρά που έδωσε σε όλους τους Αρχιερείς να συμπροσευχηθούν στην εορτή του Αγίου.

Τέλος αυτή την ώρα τελείται μεγαλοπρεπής λιτανεία της ιεράς εικόνος του Αγίου Αχιλλίου στους δρόμους της Λάρισας, με τιμητικό άγημα των ενόπλων δυνάμεων.

Εμφανίσεις: 120752
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!