Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Τιράνων με τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ

 

alvania

Σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας, τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων κ. Αναστάσιο και τους επικεφαλής πανεπιστημιακών μονάδων της γειτονικής χώρας είχαν οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ, κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησαν στις 10-11 Μαΐου 2012 στην Αλβανία.

Σε εγκάρδιο κλίμα υποδέχθηκε τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλο και τον Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Γιάννη Παντή στην Αρχιεπισκοπή Αλβανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, κ.κ. Αναστάσιος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκαν οι δυνατότητες συμβολής του ΑΠΘ στην υποστήριξη του πνευματικού έργου που επιτελεί επί σειρά ετών η Αρχιεπισκοπή Αλβανίας.

«Για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η διάδοση της ελληνικής παιδείας μέσα από εμβληματικούς για τον Ελληνισμό θεσμούς, όπως η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και η Αρχιεπισκοπή Αλβανίας συνιστά απόλυτη προτεραιότητα», υποστήριξε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

Στην κατεύθυνση αυτή, εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό του ΑΠΘ θα επιμεληθεί της εγκατάστασης συστήματος φωτοβολταϊκών σε ιδιόκτητες εκτάσεις της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας. Επιπλέον, συζητήθηκε η ακαδημαϊκή υποστήριξη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προς την Ανωτέρα Σχολή “LOGOS”, την οποία έχει συστήσει η Αρχιεπισκοπή Αλβανίας. Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ προχώρησαν στην υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με τη Σύγκλητο της Ανωτέρας Σχολής, με σκοπό τις ανταλλαγές ακαδημαϊκού προσωπικού για τη διοργάνωση από κοινού σεμιναρίων και διαλέξεων.

Στο σχεδιασμό αμφότερων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων εντάσσεται η λειτουργία κοινών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων στους τομείς της Μικροβιολογίας και της Βιοχημείας, της Παιδαγωγικής και της Θεολογίας και της Πληροφορικής. Συγκεκριμένα, ομάδα επιστημόνων του ΑΠΘ (που έχει συσταθεί για αυτό το σκοπό) συνοδευόμενη από τις Πρυτανικές Αρχές θα επισκεφθεί εκ νέου την Αρχιεπισκοπή Αλβανίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, δρομολογώντας τις απαραίτητες διαδικασίες για την έναρξη των Μεταπτυχιακών Κύκλων Σπουδών.

Θερμής υποδοχής έτυχαν οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ από τον Πρωθυπουργό και πρώην Πρόεδρο της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα. Ο κ. Μπερίσα τάχθηκε υπέρ της συστηματικής συνεργασίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με τα Αλβανικά Πανεπιστήμια, ενώ ακολούθησε συνάντηση εργασίας των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ με τον Υπουργό Παιδείας της γειτονικής χώρας, όπου παρουσιάστηκε δέσμη προτάσεων για τη διοργάνωση παράλληλων εκπαιδευτικών δράσεων μεταξύ των πανεπιστημιακών μονάδων των 2 χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, επισκέψεις στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων και το Πολυτεχνείο Τιράνων πραγματοποίησαν στη συνέχεια οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ, καθώς έκδηλο υπήρξε το ενδιαφέρον και των 2 πλευρών για τη λειτουργία κοινών Μεταπτυχιακών Κύκλων Σπουδών. Η διεύρυνση της συνεργασίας του ΑΠΘ με το σύνολο των Σχολών του Πανεπιστημίου των Τιράνων, παράλληλα με τη δυνατότητα φιλοξενίας φοιτητριών και φοιτητών του Πολυτεχνείου των Τιράνων στις θερινές εγκαταστάσεις του ΑΠΘ στο Ποσείδι Χαλκιδικής προγραμματίζονται στο άμεσο μέλλον.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αναγνωρίζει το ρόλο του Αρσάκειου Ελληνοαλβανικού Κολεγίου Τιράνων στη διάδοση της ελληνικής παιδείας τόνισαν οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ, κατά τη συνάντησή τους με το Διευθυντή του «Αρσάκειου» κ. Νικόλαο Φραντζή, ανακοινώνοντας τη θεσμοθέτηση ειδικού βραβείου, προκειμένου οι αριστούχοι μαθητές του εκπαιδευτηρίου να φιλοξενούνται στις θερινές εγκαταστάσεις του ΑΠΘ στο Ποσείδι Χαλκιδικής.

 

 

Εμφανίσεις: 48200
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!