Ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης τίμησε τους ήρωες του Σκρα

 

skra

Η δικαιοσύνη, η αξιοκρατία και η αξιοποίηση των δυνάμεων του τόπου, με αίσθηση των ορίων φαινομένης αντοχής του κοινωνικού σώματος, ανήκει στη διαχειριστική υπευθυνότητα των αρμοδίων.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ούτε και όμως και να επενδύουμε αλόγιστα στο λαϊκό δυναμισμό, με τη θαυμαστή ωριμότητα και κοινωνική αλληλεγγύη σε δύσκολες φάσεις της ιστορίας μας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση εμπνέουν και καθοδηγούν οι ιστορικές επέτειοι, οι οποίες μάλιστα πάντοτε προκαλούσαν το θαυμασμό των συμμάχων δυνάμεων, ώστε να λεχθεί κάποτε από στόμα ξένου ηγέτη ότι “Πριν λέγαμε πως οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες· από τώρα θα λέμε πως οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες”.

Μια τέτοια πολυσήμαντη ιστορική επέτειος είναι και η νίκη στο Σκρα, η εκπόρθηση του οχυρωμένου και σχεδόν απόρθητου “Σκρα ντι λέγκεν”.

Απόρθητου, μέχρι που το κατέλαβε η ελληνική ψυχή, με τις Μεραρχίες Αρχιπελάγους, Κρητών και Σερρών υπό τον στρατηγό Εμμανουήλ Ζυμβρακάκη, την 17η Μαΐου 1917, με μια καίρια και πολυσήμαντη νίκη των προγόνων μας.

"Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία". Τροφοδοτώντας την αρετή με την ακεραιότητα της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης μίλησε στο εκκλησίασμα και στις Αρχές ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος μέσα στο Ναό του Αγίου Δημητρίου Σκρα, πριν την επίσημη Δοξολογία της Κυριακής 13 Μαΐου.

Ο ίδιος έψαλε και την Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο στην είσοδο του χωριού, τιμώντας τους ήρωες και ευχόμενος για τους γενναίους που θυσιάστηκαν τότε, ώστε να απλωθούν δικαίως τα σύνορά μας σε ευρύτερα όρια πατρογονικής κληρονομιάς και ζωτικού χώρου.

Παρόντες ο Δήμαρχος Παιονίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, οι εκλεγέντες Βουλευτές Κιλκίς, ο Δκτης της 9ης Μεραρχίας Πεζικού, ο Αστ. Δντης Κιλκίς, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου, ο Δκτης της Π.Υ. Γουμένισσας, εκπρόσωποι Σωματείων και φορέων, μεταξύ των οποίων και Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου των Βλάχων, της Παμμακεδονικής Ένωσης Κρητών και της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμαρχος Παιονίας Αθανάσιος Λαπόρδας απηύθυνε επίκαιρο πολυσήμαντο χαιρετισμό, ο πρόεδρος του παρ/τος Μακεδονίας του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Βενιζέλος” Κων. Νικολάκαρος αναφέρθηκε στη σημασία της πετυχημένης πολιτικής του μεγάλου πολιτικού εκείνου άνδρα, ενώ ο εκπαιδευτικός κ. Βαΐτσης Βαϊστίδης με την ομιλία του έδωσε με σαφήνεια το περίγραμμα της ελληνικής νίκης και τη σημασία της για το παρόν.

Κατάθεση πολλών στεφάνων και προσκλητήριο των πεσόντων κατενώπιον του Ηρώου ήταν η λιτή προσφορά μας σ᾽ εκείνους τους ήρωες που θυσιάστηκαν υπέρ πίστεως και πατρίδος. Τον Εθνικό Ύμνο παιάνισε η στρατιωτική φιλαρμονική, ενώ ταυτόχρονα τον έψαλε το τιμητικό άγημα.

Στην κεντρική πλατεία κατατέθηκε στεφάνι στην προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου για την κεφαλαιώδους αξίας πολιτική γραμμή του και ακολούθησαν ενθουσιώδεις χοροί από τα τρία αντιπροσωπευτικά Σωματεία.

Την προηγούμενη μέρα, στο Πολύκαστρο ο ιερός κλήρος και ο λαός με επικεφαλής το Σεβ. Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. Δημήτριο υποδέχθηκαν στο Πολύκαστρο την ιερή εικόνα της Αγίας Τριάδος, σέμνωμα των προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας από το Καβακλί, όπου ανήκει και το Σιναπλί, που οι κάτοικοί του εγκαταστάθηκαν και συνδημιούργησαν το Πολύκαστρο. Η ιερή εικόνα κοσμούσε το ομώνυμο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος και μεταφέρθηκε στην Ελλλάδα, αρχές της δεκαετίας του 1990. Θα παραμείνει στο φερώνυμο κεντρικό Ναό του Πολυκάστρου μέχρι και την 21η Μαΐου, σε καθημερινό προσκύνημα και ευλογία της ενορίας και της περιοχής.

Στην υποδοχή συμμετείχαν ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Αθαν. Λαπόρδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Χρ. Γκουντενούδης, ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, το χορωδιακό και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου, η φιλαρμονική του Δήμου και το ενοριακό πλήρωμα.

Επακολούθησε Εσπερινός σε κατάλληλα διαμορφωμένο το χώρο του νέου Ναού, όπου προέστη και μίλησε ο Μητροπολίτης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Τερζής, Πρόεδρος του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Εδέσσης. Στο τέλος η δραστήρια Ενορία δεξιώθηκε τους παρόντες στο παρακείμενο ενοριακό της κέντρο.

 DSC 0081

P6100762

DSC 0146

Εμφανίσεις: 46603
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!