Ολοκληρώθηκαν οι διαλέξεις του Σαλαμίνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου

 

salaminio

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία, χθες το βράδυ, στο Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας – Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, οι διαλέξεις για το ακαδημαϊκό έτος 2011 – 2012 του Σαλαμίνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου.

Το Ελεύθερο αυτό Πανεπιστήμιο διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με στόχο την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού μέσα από εκλαϊκευμένες διαλέξεις για επίκαιρα, σύγχρονα και διαχρονικά θέματα και την ουσιαστική συμβολή στην πολιτιστική αναβάθμιση της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνταν μία φορά το μήνα, στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας – Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, από τον Οκτώβριο μέχρι και το Μάιο.

Τελευταίος εισηγητής ήταν ο καθηγητής στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου και Πρόεδρος των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών κ. Σταύρος Ζένιος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Για μια νέα πολιτική πορεία μετά τα γεγονότα της 11ης Ιουλίου».

«Είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μας για τη λειτουργία του Σαλαμίνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου, εδώ στο Παραλίμνι. Ήδη, με τη βοήθεια του Θεού και με τη σημερινή εισήγηση του κ. Ζένιου, φθάσαμε στο τέλος των διαλέξεων του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους», τόνισε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος.

«Με την εισήγησή του άνοιξε πολλούς ορίζοντες προβληματισμού, γιατί νομίζω ο τόπος μας χρειάζεται τον προβληματισμό που αναπτύξατε ενώπιον μας, απόψε, το πώς ο καθένας μας θα καταστεί υπεύθυνος σ’ αυτό τον τόπο που βρισκόμαστε, γιατί μπορεί να έχει γίνει σαν τετριμμένη έκφραση, αλλά κανείς δεν περισσεύει σ’ αυτό τον τόπο, όλοι χρειαζόμαστε και ο τόπος μας χρειάζεται περισσότερη υπευθυνότητα για να προχωρήσουμε μπροστά», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο Πανιερώτατος ανέλυσε τους λόγους της επιτυχίας που είχε η λειτουργία του Σαλαμίνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου, για να σταθεί ιδιαίτερα στην επιλογή των θεμάτων, που όπως είπε χαρακτηριστικά «κάλυψε ενδιαφέροντα ζητήματα της ιστορίας της πόλεως και επαρχίας Αμμοχώστου, καθώς και σύγχρονα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας σήμερα».

«Επί του σημείου αυτού», υπογράμμισε, «πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και κατά την επόμενη περίοδο, άλλωστε όλοι επιθυμούμε να γνωρίζουμε την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας και το τι συνέβη κατά τους παρελθόντες αιώνες, για να είμαστε αυτό που είμαστε σήμερα. Είναι πανθομολογούμενο ότι κάθε τι που μας περιβάλλει, κάθε πέτρα θα έλεγα, και εδώ έχω στη σκέψη μου το λόγο που είπε ο Χριστός ότι «και αν ούτοι σιωπήσουσιν, οι λίθοι κεκράξονται», άρα όλα βοούν για αυτό που είμαστε σήμερα, αλλά πρέπει εμείς να το αναζητήσουμε».

«Η κάθε πέτρα κρύβει έναν ολόκληρο κόσμο, που ζητά την αποκρυπτογράφησή του. Αυτή η ανάγνωση της ιστορίας θέτει τις βάσεις για τη χάραξη της πορείας μας μέσα στο παρόν και στο μέλλον», επεσήμανε εμφαντικά.

Τέλος, ο Κωνσταντίας Βασίλειος, απευθυνόμενος προς το πολυπληθές ακροατήριο τους ευχαρίστησε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δείξατε μια χαρακτηριστική πιστότητα όσον αφορά στην παρακολούθηση των διαλέξεων και καταστήσατε, έτσι, δυνατή και επιτυχημένη τη λειτουργία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου μας» και ευχαρίστησε, επίσης, όλους όσους συνέβαλαν στην απρόσκοπτη λειτουργία του, τους χορηγούς, τους συνεργάτες του στη Μητρόπολη και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στη συνέχεια απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά παρακολούθησης στο κοινό που συμμετείχε στο θεσμό, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

salaminio2

 

Εμφανίσεις: 44178
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!