Ημερίδα με θέμα: "Οι γυναίκες και η σύγχρονη κρίση"

koukoura

Η σύγχρονη κρίση, οι επιπτώσεις της στην κοινωνία και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες, ανάμεσα στις οποίες και ο γυναικείος πληθυσμός αλλά και οι δυνατότητες που έχουν οι ίδιες οι γυναίκες να συμβάλουν στην υπέρβασή της ήταν το θέμα που συζητήθηκε σε ημερίδα του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ στο κατάμεστο από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές καθώς και από μέλη του διδακτικού προσωπικού Α’ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής τη Δευτέρα 14 Μαΐου.

Καθηγήτριες του ΑΠΘ, από τη Θεολογική (Ν. Παπαγεωργίου, Αικ. Τσαλαμπούνη), τη Φιλοσοφική (Σιδ. Ζιώγου-Καραστεργίου) και τη Γεωπονική Σχολή ( Δ. Προφήτου-Αθανασιάδου), από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ (Π. Νάσκου-Περράκη) και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Ανοικτού Πανεπιστημίου (Σπ. Αθανασοπούλου-Κυπρίου) φώτισαν ποικίλες πτυχές του πολύπλοκου θέματος τονίζοντας ανάμεσα στ’ άλλα τις Διεθνείς Συμβάσεις που προστατεύουν την ίση μεταχείριση των γυναικών και εξαλείφουν παντός είδους διάκριση εις βάρος τους, την αλληλεγγύη που αναδεικνύεται μέσα στην κοινωνία σε περιόδους κρίσης και το γυναικείο πρόσωπο του εθελοντισμού στις ποικίλες δραστηριότητες για την ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης, αλλά και την πρωτοπορία των γυναικών ως προς την επιστροφή στη γη και τις υποσχόμενες βιοκαλλιέργειες.

Επίσης υπογραμμίστηκε ότι η έμφαση των στόχων της εκπαίδευσης στην καλλιέργεια του πνεύματος της αλληλεγγύης, της κριτικής και δημιουργικής σκέψης, του σεβασμού του περιβάλλοντος σκέψης, συμβάλλει στην υπέρβαση των κρίσεων, σε μια κοινωνία όπου τα ποσοστά των γυναικών είναι ελάχιστα στα κέντρα που λαμβάνονται οι αποφάσεις και τα μέγιστα εκείνα που τις υφίστανται.

Εξάλλου ένας σοβαρός θεολογικός λόγος μπορεί να επαναφέρει στο δημόσιο λόγο τις αξίες της Ηθικής, για την αντιμετώπιση μιας πανθομολογούμενης ηθικής κυρίως κρίσης.

Τέλος το όραμα της Βασιλείας του Θεού προσφέρεται ως απάντηση στην κρίση των ημερών, εφόσον είναι ένα κάλεσμα προς όλους αδιακρίτως, οι οποίοι ισότιμα συμμετέχουν στην χαρά με προϋπόθεση τη μετάνοια.

Το ζητούμενο είναι η δικαιοσύνη ως σώζουσα ενέργεια του Θεού μέσα σε μία πραγματικότητα, όπου ανατρέπονται ριζικά οι δομές εξουσίας, κατά το πρότυπο του Ιησού που θυσιάζεται υπέρ πάντων, ενώ συγχρόνως αποδίδονται τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Τοπικό Παράρτημα της European Society of Women in Theological Research (ESWTR), το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΑ), απηύθυναν θερμό χαιρετισμό οι Πρόεδροι των δύο Τμημάτων της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ καθηγητές Χρυσ. Σταμούλης και Αθ. Καραθανάσης, ενώ η διδάσκουσα στο ΕΑΑ Δρ. Ελένη Κασελούρη ανεφέρθη στις δραστηριότητες της (ESWTR). Τις συνεδρίες συντόνισαν οι Δ. Κούκουρα και Αντ. Κυριατζή μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ.

D300 8-edited

Εμφανίσεις: 34794
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!