Εορτή του Οσίου Εφραίμ στην ομώνυμη Μονή στην Κονταριώτισσα

Image

Με την αρμόζουσα βυζαντινή ιεροπρέπεια, με μοναστηριακή τάξη και βαθειά κατάνυξη, τελέσθηκε στις 28 Ιανουαρίου η Ιερά Μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών και Οικουμενικού Διδασκάλου Εφραίμ του Σύρου, στην ομώνυμη Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ του Σύρου, στην Κονταριώτισσα Κατερίνης Ν. Πιερίας.

Στο διήμερο των εκδηλώσεων προεξήρχε ο Πατριαρχικός Επίσκοπος του Πατριαρχείου Αντιοχείας κ. Κωνσταντίνος Κayal, και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Σουάγια Λιβάνου ως και Καθηγητής Λειτουργικής της Θεολογικής Σχολής Μπαλαμάντ, κατόπιν αδείας του Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιγνατίου και της Πατρικής ευλογίας του Επιχωρίου Επισκόπου Κίτρους κ. Αγαθονίκου.

Παρά το ψύχος και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα, όπως κάθε χρόνο πλήθος ευλαβών προσκυνητών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι στρατιωτικών, πολιτικών και δικαστικών αρχών κατέκλυσαν την Ιερά Μονή, για να προσκυνήσουν την Χαριτόβρυτη Ιερή Εικόνα του Οσίου και να λάβουν την ευλογία και τις θαυματουργικές ενέργειες των Αγίων Λειψάνων Του.

Στον Εσπερινό και στην Kυριώνυμη ημέρα της Πανηγύρεως, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Πατριαρχικού Επισκόπου κ. Κωνσταντίνου Kayal συλλει­τούργησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος κ. Ιωακείμ, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Διονυσίου του εν Ολύμπω κ. Μάξιμος μετά πλειάδος Ιερέων, Ιερομονάχων, Ιεροδιακόνου, Μοναχών εξ Αγίου Όρους και Συρίας.

Στον Εσπερινό τον Πανηγυρικό Θείο Λόγο εκήρυξε ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σεβαστιανός εποικοδομητικά με μεστό και γλαφυρό τρόπο, αναφερόμενος στη Νηπτική Διδασκαλία του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, κατά δε την Κυριώνυμη Ημέρα εκήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Κωνσταντίνος, ο οποίος μεταξύ των άλλων επεσήμανε ότι η εποχή μας έχει ανάγκη από αγίους και τον δρόμο για την αγιότητα μας υποδεικνύει ο σήμερα εορταζόμενος Όσιος Εφραίμ ο Σύρος με την διδασκαλία Του και το παράδειγμά Του, που είναι πολύ επίκαιρα στην εποχή μας, που παρουσιάζει έντονα τα σημάδια των εσχάτων χρόνων.

Είναι ένας προφήτης που στηρίζει στις ημέρες μας όλους εκείνους τους Χριστινούς, που δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση απολύτως με το χάραγμα του Αντιχρίστου. Είναι ο Άγιος των δακρύων και των στεναγμών, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να γράφει ο Άγιος Γρηγόριος ο Νύσσης γι΄ αυτόν ότι όπως στον άνθρωπο είναι απαραίτητη η αναπνοή, έτσι στον Όσιο Εφραίμ ήταν απαραίτητα τα δάκρυα της μετανοίας και της κατανύξεως.

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Κίτρους και την Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής του Οσίου Εφραίμ Γερόντισσα Αικατερίνα και συνεχάρη την Αδελφότητα του Μοναστηριού αυτού, η οποία, μέχρι τη στιγμή αυτή, με την Χάρη του Θεού, έχει καταστήσει τον τόπο τούτο του Αγιάσματος του Κυρίου ένα λαμπρό κομμάτι του Παραδείσου.

Ο Πανηγυρικός εορτασμός του Οσίου Εφραίμ του Σύρου τελείωσε με την Απόδοση της Εορτής, όπου εψάλη και ο Παρακλητικός Κανόνας στόν Όσιο υπό τις μελωδικές ψαλμωδίες των Μοναζουσών της Ιεράς Μονής.

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 67599
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!