Διεθνές Συνέδριο στην Πολωνία με θέμα «Η παγκοσμιοποίηση στον Κόσμο της Ορθοδοξίας»

 

DSC07839

Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η παγκοσμιοποίηση στον Κόσμο της Ορθοδοξίας», πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Μαΐου 2012, στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μπιαλύστοκ της Πολωνίας, υπό την Αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Βαρσοβίας, Προκαθημένου της Εκκλησίας της Πολωνίας, ως Προέδρου του Τμήματος κ. Σάββα.

Μεταξύ πολλών ομιλητών, κληρικών και λαϊκών Καθηγητών από τα Πανεπιστήμια της Βαρσοβίας, Μπιαλύστοκ κ.α., την Ελληνορθόδοξη Θεολογία, προσκλήθηκαν και εκπροσώπησαν ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού Θεσσαλονίκης (Ι.Ε.Θ.Π.) κ. Αθανάσιος Αγγελόπουλος και ο Επίκουρος Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος Ι.Ε.Θ.Π. κ. Γρηγόριος Λιάντας.

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος κ. Σάββας επισήμανε επιλέξει πως «η Ευρώπη βασίζεται στα χριστιανικά θεμέλια και στην εθνική πολυπολιτισμικότητα και ότι οι χριστιανικές ρίζες έκαμαν την Ευρώπη πολιτισμένη και πνευματική ήπειρο». ˙

Και συνεχίζει λέγοντας πως «είναι μεγάλο κρίμα που η σημερινή Ευρώπη λησμονεί αυτή την αλήθεια και υπόκειται στην επιρροή όμοια με εκείνη της εποχής του πύργου της Βαβέλ και αυτό συμβάλλει στην στρέβλωση του πιο πολύτιμου δώρου που κατέχει».

Ο κ. Αγγελόπουλος μίλησε με θέμα: «Η παγκοσμιοποίηση στην διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας και η στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Ζήτημα», ο δε κ. Λιάντας με θέμα: «Η Δημοκρατία στο σύστημα της Διοικήσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Οι Ανακοινώσεις προκάλεσαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις για την κατάσταση στην Ελλάδα και σ’ άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης, σε σχέση με τις κοινωνικές και πνευματικές επιπτώσεις της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Σάββας, κατ’ εντολή του Συνεδρίου, θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημερώσεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, στέλνοντας τα Πρακτικά του Συνεδρίου και εισηγούμενος τις δικές του σκέψεις και προτάσεις επί του ζητήματος.

Την Κυριακή τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, στον Ι. Ν. Ιωάννου του Βαπτιστού στο Χαϊνούβκα, στην οποία προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Πολωνίας και έθεσε τον θεμέλιο λίθο ενός νέου ναού στη μνήμη των Νεομαρτύρων Ορθοδόξων Χριστιανών Πολωνών του Χολμς, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είναι η περίοδος μεγάλου φανατισμού του Ρωμαιοκαθολικισμού επιτόπου εναντίον της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας.

Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε περικαλλείς ναούς στο Μπιαλύστοκ (Ι.Ν.Αγ.Πνεύματος, με μοναδικό καμπαναριό-κόσμημα, 73 μ., και Μικρά Αγία Σοφία) και στο Χαϊνούβκα (Ι.Ν.Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Ι.Ν.Ιωάννου του Βαπτιστού), ωραιότατα έργα όχι μόνο της λατρείας αλλά και της τέχνης.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας σήμερα, με τις πρωτοβουλίες του Αρχιεπισκόπου, βρίσκεται σε περίοδο καρποφορίας, με επίκεντρο τον οικοδομικό οργασμό ναών στις πόλεις και στα χωριά. Ο Μακαριώτατος είναι φίλος και λάτρης της Ελλάδος στα εκκλησιαστικά και επιστημονικά θέματα και είναι Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

DSC08312

DSC07840

 

Εμφανίσεις: 37925
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!