Το "Εργαστήρι Ψαλτικής" ξεχώρισε για ακόμη μία φορά στη Μόσχα

DSCF04731Μαθήματα βυζαντινής χορωδιακής αυθεντικότητας έδωσε για άλλη μια φορά στη Μόσχα το «Εργαστήρι Ψαλτικής», υπό τη διεύθυνση του Αθανασίου Παϊβανά.

Το «Εργαστήρι Ψαλτικής» είναι η πρώτη ελληνική βυζαντινή χορωδία στην οποία επιτράπηκε να ψάλει στη λειτουργία της Κυριακής στα ελληνικά και μάλιστα στον επιβλητικό καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα.

Πρόκειται για την πολλοστή εμφάνιση του Εργαστηρίου στη Ρωσία, όπου η ελληνική χορωδία προσκαλείται όλο και συχνότερα για συναυλίες και master class.

«Ήταν μια ιδιαίτερη τιμή για εμάς, πολύ περισσότερο που πετύχαμε να συνδυαστεί με την ειρηνική επίσκεψη του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία» σχολίασε ο εφημέριος του ναού, πρωθιερέας Μιχαήλ, ο οποίος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στη χορωδία να επισκέπτεται το μητροπολιτικό ναό και να ψέλνει σε αυτόν κάθε φορά που θα βρίσκεται στη Ρωσία.

Το «Εργαστήρι Ψαλτικής» είχε και άλλη μια πρωτιά όμως, παραχωρώντας ειδική συναυλία με βυζαντινούς ύμνους στο περίφημο Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας και μάλιστα στην αίθουσα Ραχμάνινοφ, όπου προεπαναστατικά λειτουργούσε αποκλειστικά η έδρα Εκκλησιαστικής Μουσικής, παρακολουθούμενη από το Συνοδικό Συμβούλιο της Ρωσικής Εκκλησίας.

Δεκάδες καθηγητές μουσικής, φοιτητές, δημοσιογράφοι, κληρικοί και κοσμικοί χαρακτήρισαν σχεδόν με ένα στόμα τη βραδιά αυτή «μια από τις πιο εκπληκτικές βυζαντινές μουσικές εμπειρίες τους» και ευχαρίστησαν τη χορωδία και τους υποστηρικτές της για τη δυνατότητα που έδωσαν για άλλη μια φορά στο κοινό της Μόσχας να απολαύσει τις κωνσταντινουπολίτικες ψαλτικές παραδόσεις.

Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Κουλτούρα» μαγνητοσκόπησε τη συναυλία, που θα πλουτίσει, σύμφωνα με το διευθυντή του, το πρόγραμμα των επόμενων μηνών.

Εμφανίσεις: 66145
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!