Επιστημονική Θεολογική Ημερίδα για τον Προφήτη Ηλία στη Θεσσαλονίκη

imerida

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Ιουνίου η Επιστημονική Θεολογική ημερίδα με θέμα: « Ο Προφήτης Ηλίας στη βιβλική και λειτουργική παράδοση της Εκκλησίας μας», την οποία διοργάνωσε η ενορία του Προφήτη Ηλία Πυλαίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου και συνεχάρη τον προϊστάμενο π. Δημήτριο   Τζιαφά και τους ιερείς για την πρωτοβουλία και την όλη διοργάνωση.

         Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εργασίες της ημερίδας. Παρόντες ήταν και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμίας, Ηλιουπόλεως κ.κ. Θεόδωρος και Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμων, καθώς και οι Πρωτοσύγκελλοι των Μητροπόλεων Βεροίας π. Γεώργιος Χρυσοστόμου και Γόρτυνος π. Ιάκωβος Κανάκης.

         Αρκετοί ήταν και οι αρχιερείς που ευχήθηκαν τηλεφωνικώς για την επιτυχία της ημερίδας όπως οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος, Αργολίδος κ.κ. Ιάκωβος, Λήμνου κ.κ. Ιερόθεος, Λαρίσης κ.κ. Ιγνάτιος (και δι’ επιστολής), Διδυμοτείχου κ.κ. Δαμασκηνός, Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ, Φλωρίνης κ.κ. Θεόκλητος, Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεος, Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλος, Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος.

         Επιστολές απέστειλαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ιταλίας κ.κ. Γεννάδιος, Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος, Άρτης κ.κ. Ιγνάτιος, Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων, Καισαριανής κ.κ. Δανιήλ, Αχαΐας κ.κ. Αθανάσιος, Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομος, Δράμας κ.κ. Παύλος, Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος καθώς και οι Πρωτοσύγκελλοι των Μητροπόλεων Χαλκίδος π. Νικόδημος Ευσταθίου, Ξάνθης π. Παντελεήμων Μουτάφης και ο Γ. Αρχιερατικός Επίτροπος Βεροίας π. Αθηναγόρας Μπίρδας.

         Η ημερίδα περιλάμβανε δύο συνεδρίες με τρεις εισηγήσεις η κάθε μία. Στην πρώτη συνεδρία, στην οποία προήδρευσε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους παλαιοδιαθηκολόγοι καθηγητές όπως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμίου, ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: « Η θεολογία των διηγήσεων περί του Προφήτη Ηλία», ο κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. με θέμα: «Η ειδωλολατρία στον Ισραήλ κατά την εποχή του Προφήτη Ηλία» και ο κ. Αθανάσιος Παπαρνάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. με θέμα: «Ο προφήτης Ηλίας στη βιβλική παράδοση».

         Η δεύτερη συνεδρία, στην οποία προήδρευσε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιχαήλ Τρίτος, περιλάμβανε μία εισήγηση από την καινοδιαθηκολόγο καθηγήτρια κ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη με θέμα: «Ο Προφήτης Ηλίας ως προάγγελος του Μεσσία», μια εισήγηση από τον λειτουργιολόγο καθηγητή κ. Παναγιώτη Σκαλτσή με θέμα: «Ο Προφήτης Ηλίας στο εορτολόγιο και την υμνογραφία» και μια εισήγηση από την αρχαιολόγο καθηγήτρια κ. Γλυκερία Χατζούλη με θέμα: «Εικονογραφικές παραστάσεις της Ανάληψης του Προφήτη Ηλία».

imerida1

imerida3

imerida5

imerida4

imerida6

Εμφανίσεις: 75684
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!