Ο Αμερικής Δημήτριος στο νέο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Ν. Υόρκης

dimitrios-center

«Το νέο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης δεν θα μπορεί να θεωρηθεί πλήρες και ολοκληρωμένο μέχρι την ανέγερση του Αγίου Νικολάου», είπε ο νέος Εκτελεστικός Διευθυντής της Λιμενικής Αρχής Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης Patrick J. Foye κατά την διάρκεια ενημερωτικής συναντήσεως με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και άλλους εκπροσώπους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, της Ομογένειας και της κοινότητας του Αγίου Νικολάου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου στα γραφεία του Steven Plate, έχοντος το γενικό πρόσταγμα για όλες τις κατασκευαστικές και οικοδομικές εργασίες στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης.

Έγινε μια διεξοδική παρουσίαση των σχεδίων και όλων των κατασκευαστικών εργασιών που βρίσκονται εν εξελίξει με ιδιαίτερη φυσικά έμφαση τα σχέδια που αφορούν στη θέση και στο σχεδιασμό της ανοικοδομήσεως του Αγίου Νικολάου και του περιβάλλοντος χώρου.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν αρχιτεκτονικά σχέδια και μοντέλα εικονικής προσομοίωσης της περιοχής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μίλησε με ευγνωμοσύνη και επαινετικό τρόπο για τον Κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo και για τη συμβολή του και το ρόλο του στη θετική έκβαση του αδιεξόδου που έχε επέλθει το 2009 στην ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου, του μοναδικού ναού και τόπου λατρείας που καταστράφηκε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε επίσης το σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην πολιτειακή γερουσία της Νέας Υόρκης, Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Dean Skelos καθώς και άλλοι παράγοντες μεταξύ των οποίων και ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Άρχων Dennis Mehiel, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση.

Συμμετείχαν επίσης ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θεοφ. Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος, ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Θεοφ. Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός, ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο π. Μάρκος Άρεϊ, ο Διοικητής των Αρχόντων Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης, η Πρόεδρος της Εθνικής Φιλόπτωχου Αδελφότητος Αφροδίτη Σκιαδά, ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Δρ. Ιωάννης Γροσομανίδης, οι εκπρόσωποι της κοινότητος του Αγίου Νικολάου Σταμάτης Λύκος και Όλγα Παυλάκου, ο αρχιτέκτονας Νικόλαος Κουτσομύτης, ο διάκονος Αριστείδης Γκαρίνης ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Σταύρος Παπαγερμανός και ο φωτογράφος της Αρχιεπισκοπής και Άρχων Δημήτριος Πανάγος.

Μετά την συνάντηση και παρουσίαση, ο κ. Steven Plate, διευθυντής του WTC Construction και οι συνεργάτες του, συνόδευσαν τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και την ακολουθία του σε μια περιήγηση στον υπό ανοικοδόμηση χώρο του Παγκοσμίου Εμπορικού Κέντρου.

Η πρώτη στάση έγινε μπροστά στο χώρο όπου πρόκειται να ανεγερθεί ο ναός του Αγίου Νικολάου, στη συμβολή των οδών Liberty και Greenwich (νοτιοανατολική γωνία του Παγκοσμίου Εμπορικού Κέντρου), όπου είδαν τις εργασίες κατασκευής του Κέντρου Έλεγχου Ασφαλείας Οχημάτων, το οποίο θα βρίσκεται υπογείως και κάτω από το οικόπεδο του Ναού.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου θα κτιστεί σε επίπεδο υπερυψωμένο από τον δρόμο κατά 25 πόδια (περίπου 7,5 μέτρα) και σε χώρο που θα διαμορφωθεί ως μικρό πάρκο ακριβώς απέναντι από το Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου όπου βρίσκονται τα ίχνη των δύο καταστραφέντων πύργων.

Υπολογίζεται ότι όταν ολοκληρωθεί το όλο έργο και λειτουργήσουν οι νέοι υπόγειοι σταθμοί της περιοχής, μπροστά από τον Ναό θα διέρχονται καθημερινά 250 χιλιάδες άνθρωποι.

Η περιήγηση συνεχίστηκε γύρω από την υπό κατασκευή Πλατεία Μνήμης και στη συνέχεια η ομάδα εισήλθε στο ισόγειο του νέου πύργου One World Trade Center Tower (1 WTC) ο οποίος θα φθάσει το ύψος των 104 ορόφων όταν ολοκληρωθεί το 2013 και θα είναι το ψηλότερο κτίριο του δυτικού ημισφαιρίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος και η ακολουθία του επιβιβάστηκαν στον εργατικό οικοδομικό ανελκυστήρα με πρώτη στάση στον 37ο όροφο, μεταβιβάστηκαν σε άλλο παρόμοιο ανελκυστήρα και τελικό προορισμό τον 90ό όροφο ο οποίος είναι ακόμη ανοιχτός και δεν έχει παράθυρα.

Από τη πλεονεκτική αυτή οπτική θέση, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και η ακολουθία του είχαν την ευκαιρία να δουν, να αντιληφθούν και να θαυμάσουν το τεράστιο έργο που επιτελείται στην περιοχή του Παγκοσμίου Εμπορικού Κέντρου, κομμάτι του οποίου θα γίνει σύντομα και με την χάρη του Θεού, ο νέος ναός του Αγίου Νικολάου. 

Ο κ. Steven Plate ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να γράψει ως ανάμνηση της επίσκεψεώς του μια σκέψη του πάνω σε ένα κεντρικό σιδερένιο δοκό του 90ου ορόφου και ο Σεβασμιώτατος έγραψε:

Πρόκειται για ένα θαύμα ανθρώπινης δημιουργικότητος, αγάπης και θάρρους στον αγώνα για την υπερνίκηση επί του μίσους και του σκότους και για την οικοδόμηση αγάπης, ελπίδος και προοπτικής ενός λαμπρού μέλλοντος για την ωραία μας Αμερική, τόπο αγάπης και ευλογίας του Θεού.  † Ο Αμερικής Δημήτριος, 6/6/12

(Photo © Dimitrios Panagos/GOA)

Εμφανίσεις: 49799
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!