Η Εκκλησία της Εσθονίας εόρτασε την Αγιοκατάταξη των Νεομαρτύρων της

esthonia

Στις  22 Φεβρουαρίου 2012, με ιδιαίτερη συγκίνηση έγινε δεκτή στην Εσθονία η απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αγιοκατάταξη ένδεκα κληρικών και λαϊκών της Ορθοδόξου  Εκκλησίας της Εσθονίας. 

Πρόκειται για επτά κληρικούς, δύο πρεσβυτέρες και δύο λαϊκούς, οι οποίοι ομολόγησαν Χριστόν πρό των σταλινικών διωκτικών αρχών που διοικούσαν την Εσθονία και εμαρτύρησαν εν φυλακαίς και εξορίαις, υπέστησαν δε μαρτυρικό θάνατο, υπέρ της Ορθοδόξου Πίστεως, την περίοδο 1940-41. 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας εόρτασε σήμερα πανηγυρικά την αγιοκατάταξη των Νεομαρτύρων της με Συνοδική Χοροστασία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αγίων Συμεών και Αννης στο Ταλλίν.

Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος, συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Τάρτου κ. Ηλία και τον Επίσκοπο Παίρνου-Σάαρεμαα κ. Αλέξανδρο. 

Κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας, ανεγνώσθη στην εσθονική γλώσσα το κείμενο της Αγιοκατάταξης των Νεομαρτύρων.

Στον λόγο του στο τέλος της Λειτουργίας, ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Εσθονίας Μητροπολίτης κ. Στέφανος, αναφέρθηκε στην σημασία που έχει η σημερινή μέρα για την Εκκλησία αλλά και για ολόκληρο το λαό της Εσθονίας.

Ο 20ος αιώνας, χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες μάρτυρες, εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία εξ αυτών ήσαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Οι Νεομάρτυρες της Εσθονίας, καταδεικνύουν με το μαρτύριό τους την αφοσίωση στην Πίστη αλλά και την Πατρίδα τους.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία συγγενοῦς του μαρτυρικού ανδρογύνου Πέταϊ.

Ο Μητροπολίτης με περισσή ζέση την ευχαρίστησε και της ζήτησε να εύχεται στους εξ αίματος συγγενείς της, οι οποίοι πλέον από τον Ουρανό προσεύχονται για την μικρή κατά κόσμον αλλά μεγάλη σε Μάρτυρες και Αγίους Εκκλησία της Εσθονίας.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, ακολούθησε δεξίωση, όπου οι Αρχιερείς, οι κληρικοί και ο κόσμος που παρευρέθηκε συνέφαγαν και μέσα σε κλίμα συγκίνησης συζήτησαν και θυμήθηκαν την πρόσφατη ιστορία της Εκκλησίας.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή μέρα στην Εσθονία είναι ημέρα εθνικού πένθους για τους εξόριστους και φονευθέντες από το σταλινικό καθεστώς των ετών 1940-41.

Με αυτό το σκεπτικό, η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Εσθονίας επέλεξε την 14η Ιουνίου ως ημέρα μνήμης των Νεομαρτύρων της.

Με πρόταση του Μητροπολίτη, αποφασίστηκε η 14η Ιουνίου να εορτάζεται με Συνοδική Χοροστασία κάθε χρόνο σε μία διαφορετική από τις μεγάλες πόλεις των τριών Επισκοπών της Εσθονικής γης.

 

Εμφανίσεις: 59342
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!