Συνέδριο στη Νάπολη για τη φτώχεια με τη συμμετοχή της "Αποστολής"
- Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012
-
Γράφτηκε από τον/την "Αποστολή" - 17.32
-
"Η Εκκλησία για όλους και ιδιαίτερα για τους φτωχούς" είναι ο τίτλος του συνεδρίου που διοργανώνει η Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου και η Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάπολης και συμμετέχει και ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών "Αποστολή".
Ο Γενικός Διευθυντής της "Αποστολής" κ. Κ. Δήμτσας, ο οποίος είναι ομιλητής στο συγκεκριμένο συνέδριο, συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Καρδινάλιο Cresencio Sepe, Αρχιεπίσκοπο της Νάπολης. O Καρδινάλιος ενημερώθηκε για το έργο της "Αποστολής" και συνεχάρη τον κ. Δήμτσα για την προσπάθεια που γίνεται από την Ι.Α.Α. και την "Αποστολή". Επισήμανε δε την ανάγκη να υπάρξει ένα πλέγμα προστασίας των φτωχών της Ευρώπης, ιδιαίτερα τώρα που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.
Στην ομιλία του στο συνέδριο ο κ. Δήμτσας ευχαρίστησε την κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου για την πρόσκληση και τη δυνατότητα να συζητηθεί ο ρόλο της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της φτώχειας που υπάρχει στις πόλεις, ενώ μετέφερε τον χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου και Προέδρου της «Αποστολής» για την επιτυχία των εργασιών του συνεδρίου.
"Βρισκόμαστε σε μία περίοδο πνευματικής και ηθικής κρίσης και κάθε χριστιανός Ορθόδοξος, αλλά και κάθε θρησκευόμενος και σκεπτόμενος άνθρωπος, εκφράζει αγωνία και ανησυχία για το νέο κόσμο που οικοδομείται και για το νέο άνθρωπο που διαμορφώνεται" τόνισε.
"Η όποιας μορφής φιλανθρωπική μέριμνα της Εκκλησίας είναι ένα μείζον γεγονός, ιδιαίτερα μάλιστα στις ημέρες μας, που υποφέρουμε όχι μόνο από την οικονομική κρίση αλλά από μια γενικότερη κρίση αξιών. Στον χώρο αυτό η Εκκλησία έχει δοκιμασμένη και φερέγγυα εμπειρία και αυτός είναι ο λόγος που εξακολουθεί να την εμπιστεύεται ο λαός" είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε αναλυτικά στην προσπάθεια που γίνεται από την "Αποστολή" από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής της, υπογραμμίζοντας πως "η Εκκλησία οφείλει να υπερβεί τις δυσκολίες και να σταθεί πλάι στην Πολιτεία και η Πολιτεία να μην βάζει στο περιθώριο, ούτε να εξοστρακίζει τις παραδόσεις και την εκκλησιαστική ζωή".
"Μόνο με εγγυημένη τη κοινωνική συνοχή θα αντικρύσουμε με αισιοδοξία το μέλλον και κατάματα τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη" τόνισε.
Αναφέρθηκε μάλιστα και στα προβλήματα που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. "Η καθημερινότητα, την οποία βιώνω στην πατρίδα μου, δεν μου αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας" σημείωσε. "Αυτή η έντονα «πτωτική» διάσταση του κοινωνικού και πολιτικού βίου της χώρας μου με καθιστά ιδιαίτερα προβληματισμένο για τις επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν. Υπό αυτή την έννοια μπορούμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη κρίση παρουσιάζει και μια παιδευτική ευκαιρία για όλους μας σε σχέση με αποφάσεις που πάρθηκαν και τρόπους ζωής που ακολουθήθηκαν".
Και πρόσθεσε: "Τώρα είναι ευκαιρία οι λαοί της Ευρώπης ενωμένοι να απαντήσουν στην κρίση με ένα κοινό αίσθημα αγάπης για τους φτωχούς. Ευθύνη όλων μας είναι να ξαναδώσουμε ελπίδα στους ανθρώπους, δείχνοντας παράλληλα σεβασμό στο πρόσωπο. Ευθύνη μας είναι να ανοίξουμε ένα μέλλον που σήμερα φαντάζει κλειστό. Η Μεσόγειος δεν χωρίζει την Ελλάδα με την Ιταλία, αλλά την ενώνει. Αποτελεί μία γέφυρα συνεργασίας για τον άνθρωπο, ανταλλαγή εμπειριών και δημιουργίας κοινών βιωμάτων".
Καταλήγοντας ο κ. Δήμτσας ανέφερε πως "στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο (14, 28) ο Ιησούς ζητάει να είμαστε χαρούμενοι με μια μεγάλη χαρά, της οποίας τα αίτια βρίσκονται πέρα από τον άνθρωπο, στην αγάπη του Θεού. Μέσα σ’ αυτή τη διαυγή και ελεύθερη χαρά βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου. Ήρθε η ώρα για την Εκκλησία όχι πια να μιλάει για το Χριστό, αλλά να γίνει Χριστός".
- Εμφανίσεις: 38703