Ανανέωση συμβάσεως του Σαμπεζύ με Πανεπιστήμια

ImageΤο Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης ιδρύθηκε το 1996 και συμπλήρωσε ήδη μία δεκαπενταετία (1997-2012) σημαντικής προσφοράς στους θεσμοθετημένους από τη Μητέρα Εκκλησία σκοπούς για την κατάλληλη προετοιμασία στελεχών των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών και την αξιόπιστη προβολή της Ορθοδοξίας στον εποικοδομητικό θεολογικό διάλογο με τις άλλες χριστιανικές Εκκλησίες και Ομολογίες.

 Το πρόγραμμα σπουδών του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου καλύπτεται από την επίσημη ακαδημαϊκή συνεργασία με τη ρωμαιοκαθολική σχολή του Πανεπιστημίου του Φριβούργου και την προτεσταντική θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, οι οποίες προσφέρουν τις αντίστοιχες ενότητες γνωστικών αντικειμένων του μεταπτυχιακού προγράμματος και συμβάλλουν με ιδιαίτερη επιτυχία στην υψηλή ποιότητα του επιπέδου των σπουδών.

 Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι από τους επιλεγέντες 120 περίπου μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλες σχεδόν τις Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν λάβει το μεταπτυχιακό δίπλωμα (Master) 90 περίπου πτυχιούχοι, οι οποίοι προσφέρουν θετικές υπηρεσίες σε επιτελικές θέσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών και στο διδακτικό προσωπικό των θεολογικών σχολών, ενώ εκπροσωπούν τις Εκκλησίες τους στους διμερείς και τους πολυμερείς θεολογικούς διαλόγους της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον λοιπό χριστιανικό κόσμο.

 Υπό την έννοια αυτή, είναι πολύ σημαντικό γεγονός η πρόσφατη ανανέωση της επίσημης Συμβάσεως για την ακαδημαϊκή συνεργασία του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου με τα Πανεπιστήμια Φριβούργου και Γενεύης, η οποία ήταν αναγκαία για την προσαρμογή του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στις αρχές της Διακηρύξεως της Bologna (1999).

Η υπογραφή της νέας Συμβάσεως έγινε στις 9 Μαΐου τρ. ε. στα πλαίσια της κοινής συναντήσεως όλων των Ορθοδόξων και των Ρωμαιοκαθολικών επισκόπων της Ελβετίας από τον Προϊστάμενο του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σεβ. Μητροπολίτη Ελβετίας κ. Ιερεμία και από τον Πρύτανι του Πανεπιστημίου του Φριβούργου καθηγητή π. Guido Vergauwen, ενώ ο Κανονισμός των σπουδών υπογράφηκε από τον Πρύτανι του Πανεπιστημίου του Φριβούργου και τον κοσμήτορα του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου καθηγητή κ. Βλ. Φειδά.

 Η ανανέωση της Συμβάσεως στα πλαίσια της επίσημης συναντήσεως των Ορθοδόξων και των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Ελβετίας προσέδωσε όχι μόνο ιδιαίτερη λαμπρότητα στην τελετή της υπογραφής, αλλά και ευρύτερες προοπτικές για την πληρέστερη εκπλήρωση της αποστολής του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου.

Τις προοπτικές αυτές τόνισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Ιερεμίας στη σύντομη ευχαριστήρια προσφώνησή του για το σημαντικό αυτό γεγονός, με ειδικότερη αναφορά στους κοπιάσαντες επί μίαν περίπου πενταετίαν Πρύτανιν του Πανεπιστημίου του Φριβούργου π. Guido Vergauwen και τον Κοσμήτορα του Ινστιτούτου καθηγητή κ. Βλάσιο Φειδά για την αντιμετώπιση των ποικίλων νομικών η άλλων ασαφειών του νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο δεν έχει πλέον χρόνον λήξεως συνεργασίας.

Εμφανίσεις: 45521
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!