Η Εκκλησία της Γέννησης υποψήφια για την προστασία της UNESCO

gennisiΗ κήρυξη της βασιλικής της Γέννησης στη Βηθλεέμ ως το πρώτο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς των Παλαιστινίων αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις στη διάρκεια της ετήσιας γενικής διάσκεψης της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Ιουνίου ως τις 6 Ιουλίου στην Αγία Πετρούπολη.

Τριάντα τρία νέα μνημεία και περιοχές είναι υποψήφια για την "εξαιρετικά τιμητική λίστα" της Unesco που ήδη περιλαμβάνει 936 ονόματα από 153 χώρες.

Οι υποψηφιότητες περιλαμβάνουν από τα "εξωτικά τοπία του Ρίο" ως τους αμπελώνες του Πιεμόντε και από το ρωσικά Κρεμλίνα (φρούρια) στην μαροκινή πρωτεύουσα Ραμπάτ και το πάρκο των Σάνγκα στο Καμερούν. Η Γαλλία είναι υποψήφια με την λεκάνη εξόρυξης στο Νορ-Πα-ντε-Καλέ και το Βέλγιο με τους χώρους εξόρυξης στη Βαλονία.

Πέντε χώρες που δεν έχουν περιληφθεί ποτέ στην λίστα είναι υποψήφιες φέτος: Κονγκό, Παλάου, Κατάρ, Τσαντ και ειδικά η Παλαιστίνη, η οποία έγινε δεκτή στην Unesco τον Οκτώβριο του 2011 προκαλώντας την οργή των Ισραηλινών και των Αμερικανών. Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την εγγραφή στη λίστα της Εκκλησίας της Γέννησης και του δρόμου του προσκυνήματος στη Βηθλεέμ, ως τόπου γέννησης του Ιησού.

Ιερός τόπος προσκυνήματος, η Βηθλεέμ είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός στα Παλαιστινιακά Εδάφη με δύο εκατομμύρια επισκέπτες το 2011. Η Εκκλησία της Γέννησης που χρονολογείται από την εποχή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου τον 4ο μ.Χ αιώνα είναι μια από τις παλαιότερες της χριστιανοσύνης.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν καταθέσει το αίτημά τους για το ναό, με τον χαρακτηρισμό του επείγοντος εξαιτίας του γεγονότος ότι "η εκκλησία δεν έχει επισκευαστεί εδώ και 50 χρόνια με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε κακή κατάσταση".

Όμως οι ειδικοί του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων, που εξετάζει τις υποψηφιότητες, έγραψε μια αρνητική έκθεση, εκτιμώντας πως οι Παλαιστίνιοι δεν προχώρησαν σε μια πλήρη αξιολόγηση των προβλημάτων που απειλούν το μνημείο.

Για τον παλαιστίνιο πρεσβευτή στην Unesco Ελίας Σανμπάρ, αυτή η έκθεση είναι μεροληπτική: "αυτοί που έχασαν τη μάχη της ψηφοφορίας για την ένταξη της Παλαιστίνης στην Unesco θέλους να μας εμποδίσουν να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας", επισήμανε.

Για έναν διπλωμάτη της Unesco, "το θέμα αυτό έχει γίνει πολιτικό" . Οι Παλαιστίνιοι κάνουν επίδειξη κυριαρχίας", πρόσθεσε.

Το θέμα αυτό είναι πιθανό να τεθεί σε ψηφοφορία στην Επιτροπή Κληρονομιάς που αποτελείται από εκπροσώπους 21 χωρών και μπορεί να καταλήξει σε απόφαση αντίθετη με αυτή των ειδικών.

ΟΙ αποφάσεις της Unesco έχουν μεγάλη οικονομική σημασία γιατί αποδεσμεύουν σημαντική βοήθεια για την συντήρηση των μνημείων και δημιουργούν αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Η Επιτροπή θα διατυπώσει συστάσεις για την διαχείριση 105 μνημείων και τόπων, οι οποίες αν δεν ακολουθηθούν από τις χώρες, είναι πιθανό να οδηγήσουν στη διαγραφή ενός τόπου από τον κατάλογο. Αυτό έχει συμβεί μόνο δύο φορές.

Επίσης τα μέλη της Επιτροπής θα επεκτείνουν τον κατάλογο των "μνημείων και τόπων που κινδυνεύουν", ο οποίος μέχρι σήμερα περιλαμβάνει 35 μέρη που απειλούνται, ανάμεσά τους και τα νησιά Γκαλάπαγκος στον Ισημερινό.

Εμφανίσεις: 37606
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!