Κοζάνης Παύλος: 'Το Επισκοπείο είναι εθνικό σύμβολο' (Φώτο-Video)

episkopio1

Ρεπορτάζ: Αιμίλιος Πολυγένης - 20.29

(Φώτο: Κοζάνη, Γιώργος Φερδής)

Τα εγκαίνια του Μητροπολιτικού Οίκου της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, τέλεσε πριν από λίγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και πλήθος Ιεραρχών.

Ο Μητροπολίτης Κοζάνης μετά το πέρας του αγιασμού, φανερά συγκινημένος τόνισε: “Ο Θεός με αξιώνει σήμερα να είμαι ενώπιον βαριάς κληρονομιάς, ενώπιον του αποκατασθέντος Μητροπολιτικού Οίκου”.

"Παναγιώτατε, εάν δύνατο να ομιλήσει θα εξιστορούσα πόσα γεγονότα έλαβαν χώρα, στο πέρασμα των χρόνων...", πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Κοζάνης.

Σε άλλο σημείο τόνισε: “Το Επισκοπείο είναι ένα σύμβολο ένα εθνικό σύμβολο στο οποίο ακουμπάει πάνω η Κοζάνη, αλλά και κειμήλιο της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας.”

“Προέταξα την ευχαριστία μου στον Θεό, ο οποίος θέλησε με την απειρη αγαθότητα του, όπως η ταπεινότης μου να επιδοθεί στον αγώνα της αποκαταστάσεως”, πρόσθεσε ο κ. Παύλος.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Κοζάνης απαρίθμησε όλους εκείνους, οι οποίοι συνέδραμαν υλικά και ψυχικά για την αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Οίκου.

Από την πλευρά του ο Οικουμενικό Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μεταξύ άλλων τόνισε: "Είναι μεγάλη χαρά που εγκαινιάσαμε σήμερα τούτο το ιστορικό Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, και ευχόμεθα ο Θεός να το στερεώνει εις τον αιώνα".

"Σας ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά Άγιε Κοζάνης, για τους λόγους σας και την θερμή υποδοχή, αλλά και με την αγάπη με την οποία μας περιβάλλεται", πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Η αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Οίκου (ο παλαιότερος ανά την επικράτεια) αποτέλεσε από το 2004 και έπειτα προσωπική επιλογή και αγωνία του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλου.

Στο νέο κτιριολογικό πρόγραμμα καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια, ώστε οι ανάγκες των λειτουργιών της μητροπόλεως να εντάσσονται αρμονικά στην τυπολογική διαμόρφωση του αρχοντικού και να αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ιστορικού κτιρίου.

Τα χαρακτηριστικά αυτά ήταν δυσδιάκριτα, μετά τις αλλεπάλληλες προσθήκες και επεμβάσεις στο αρχικό κτίριο. Με εκτεταμένες καθαιρέσεις αποκαλύφθηκαν και συντηρήθηκαν.

Σήμερα οι εργασίες αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Οίκου ολοκληρώθηκαν, καθώς και οι εργασίες διαμόρφωσης του αύλειου χώρου.

Δείτε βίντεο από το Kozan.gr την μετάβαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου από τον Ιερό Μητροπολητικό Ναό Αγ. Νικολάου στο Επισκοπείο, υπό τους ήχους των χάλκινων:

episkopio2

episkopio3

episkopio4

episkopio5

episkopio6

 

episkopio7

Εμφανίσεις: 98256
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!