Ρόδου: «Προσπαθούν με επιστημονικά πορίσματα να δικαιολογήσουν την αθεϊά τους»

 

rodou

Πλείστες όσες αντιδράσεις στον κόσμο της ορθοδοξίας έχουν προκαλέσει οι ανακοινώσεις των ερευνητών του εργαστηρίου CERN στην Ελβετία, που, όπως υποστηρίζουν, ανακάλυψαν ένα σωματίδιο, το οποίο θα μπορούσε να είναι το πολυπόθητο «σωματίδιο του Θεού» που θα δώσει απαντήσεις για τη δημιουργία του σύμπαντος.

Κάποιοι υπογράμμισαν πως το σωματίδιο που ανακαλύφθηκε είναι σύμφωνο με τη θεωρία του μποζoνίου Χιγκς".

Το "σωματίδιο του Θεού" ή αλλιώς σωματίδιο Higgs αναζητείται για δεκαετίες από τους επιστήμονες χωρίς ωστόσο να έχουν μέχρι σήμερα επιβεβαιώσει την ύπαρξή του.

Μέσα από τη σημαντικότατη βάση δεδομένων που έχουν συγκεντρώσει δυο ομάδες κορυφαίων φυσικών του CERN, εκτιμάται πως ίχνη του «σωματιδίου του Θεού», ή αλλιώς σωματιδίου Higgs, στη θεωρία είναι εκείνο που δίνει μάζα στην ύλη.

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό, που έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος δήλωσε πως η επιστήμη πρέπει να μένει στα δικά της χωράφια.

«Η ύπαρξη του Θεού είναι θέμα πίστεως», τόνισε ο Σεβασμιότατος.

«Η επιστήμη δεν μπορεί να αποδείξει ή ακόμη και να απορρίψει την ύπαρξη του Θεού ή το πώς ενεργεί στον κόσμο. Κάνει τις προόδους της. Όταν μένει στα δικά της χωράφια, για μας αυτά για τα οποία αποφαίνεται είναι απολύτως σεβαστά. Να λάβουμε υπόψη ότι αρκετά από αυτά που επισημαίνονταν στο παρελθόν έχουν ξεπεραστεί. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα όταν μένει στα δικά της όρια. Συμβάλλει στο να προοδεύει ο κόσμος», δήλωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου.

Ο Σεβασμιότατος υποστήριξε πως πίσω από τις ανακαλύψεις ενδεχομένως να βρίσκονται άνθρωποι που προσπαθούν να καλύψουν την αθεϊα τους.

«Το θέμα της υπάρξεως του θεού είναι ζήτημα πίστεως. Είναι δυνατό η αρχή του θεού να έγινε ερήμην του; Ας μην προσπαθούν μερικοί, με επιστημονικά δήθεν πορίσματα, να δικαιολογήσουν ή να διακινήσουν την αθεϊα τους. Άλλο πράγμα είναι η επιστήμη και διαφορετικό η πίστη και η θρησκεία. Όταν αυτά τα όρια γίνονται κατανοητά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», επεσήμανε ο Μητροπολίτης και πρόσθεσε πως δεν τίθεται θέμα αντίθεσης μεταξύ επιστήμης και θρησκείας, γιατί κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.

«Με την πρόοδο της επιστήμης η θρησκεία ουδέποτε ήρθε σε αντίθεση. Όταν κάποιος επιστήμονας όμως επιδιώκει να διακηρύξει την αθεϊα του και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει για αυτό το λόγο τα επιστημονικά πορίσματα, η εκκλησία θα αμφισβητήσει την μεθοδολογία που χρησιμοποίησε», διευκρίνισε ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Ρόδου.

«Αν οι αμαρτίες πλεονάζουν στον κόσμο και ο άνθρωπος δεν θέλει να δεχθεί τον λόγο του Ευαγγελίου αυτό δεν σημαίνει πως θα το καταργήσουμε . Χρέος μας είναι να τον καλούμε σε μετάνοια χωρίς να τον κατηγορούμε και να τον καταδικάζουμε. Αυτό κάνει πάντοτε η Ορθοδοξία. Ο Θεός έχει τον τελευταίο λόγο. Δεν μπορούμε να καταργούμε τα ουσιώδη της πίστεώς μας προς χάρη της εξέλιξης και της αλλαγής του κόσμου», επεσήμανε ο κ. Σεβασμιότατος και πρόσθεσε πως η Εκκλησία οφείλει να τονίζει το λόγο του Θεού και να υπογραμμίζει τις αιώνιες αλήθειες.

Σημειώνεται πάντως ότι οι έρευνες για το "σωματίδιο του Θεού" κόστισαν μέχρι σήμερα δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που καταδεικνύει την σημασία που έχει για την επιστήμη ο εντοπισμός του.

 

Εμφανίσεις: 64440
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!