Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 41ου Κληρικολαϊκού Συνέδριου

clergy-laity-2012

Φοίνιξ, Αριζόνας - Με το πρόγευμα που παρέθεσαν το πρωί της Πέμπτης προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, τα μέλη του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ολοκληρώθηκαν και τυπικά οι εργασίες της 41ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε από 1ης έως 5 Ιουλίου στο ξενοδοχείο «JW Marriott Desert Ridge Hotel» στο Φοίνιξ της Αριζόνα.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο οποίος συνόψισε τα πορίσματα των εργασιών της Συνέλευσης, που είχε ως θέμα «O Θεός μας διάλεξε και μας όρισε να πορευθούμε και να φέρουμε καρπούς», εκφράζοντας ικανοποίηση για το αποτέλεσμά της.

Στις εργασίες της 41ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης συμμετείχαν 651 αντιπρόσωποι από 326 κοινότητες, ενώ στο συνέδριο της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητας που διεξήχθη παράλληλα σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη συμμετοχή με 372 αντιπροσώπους. Συμμετείχαν επίσης 105 συνταξιούχοι ιερείς και πρεσβυτέρες, 22 παρατηρητές και 12 ιερείς μη αντιπρόσωποι.

Στην 40ή Κληρικολαϊκή της Ατλάντας είχαν συμμετάσχει 797 αντιπρόσωποι από 299 κοινότητες (382 από τη Φιλόπτωχο), ενώ στην 39η Κληρικολαϊκή που είχε πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον έλαβαν μέρος 710 αντιπρόσωποι από 327 κοινότητες.

Στο επίσημο αποχαιρετιστήριο δείπνο το βράδυ της Τετάρτης 4 Ιουλίου παρέστησαν περίπου 1.400 άτομα.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Παύλος Αναστασιάδης, ενώ προβλήθηκε βίντεο για τα 75 χρόνια της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης.

Το μήνυμα και τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου μετέφερε στους συμμετέχοντες ο Μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος ο οποίος εκπροσώπησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας στις εργασίες της 41ης Συνέλευσης.

Το θέμα της 41ης Κληρικολαϊκής συζητήθηκε εκτενέστερα και αναλύθηκε στη διάρκεια χωριστών συνεδριάσεων με επικεφαλής τους οκτώ Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου –αμέσως μετά την τελετή έναρξης-, δίνοντας στους συνέδρους την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες και να επωφεληθούν από τις συμβουλές των Ιεραρχών.

Στο μοναδικό ρόλο των Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων στην προώθηση της ενότητας και της συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων- στο καλωσόρισμά του ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου, Γεράσιμος, προτρέποντας τους συνέδρους να συμμετέχουν ενεργά στις εργασίες της Συνέλευσης και να μεταφέρουν το μήνυμά της στις κοινότητές τους.

Θερμό χαιρετισμό εκπροσωπώντας την πόλη του Φοίνιξ, που φιλοξένησε τη φετινή Κληρικολαϊκή, απηύθυνε ο δημοτικός σύμβουλος Jim Waring.

Οι εργασίες της Ολομέλειας του συνεδρίου ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης με τις αναφορές των διαφόρων επιτροπών και την έγκριση των εκθέσεων, μεταξύ των οποίων της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας (AACST), του Τάγματος των Αρχόντων, της «Ηγεσίας των 100», της Επιτροπής Ελληνικής Παιδείας, των Οικονομικών, της Νεολαίας και ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα.

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον προϋπολογισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για τα έτη 2013 και 2014, ο οποίος θα ανέρχεται στα 25.5 εκατ δολάρια και τις δύο χρονιές, ενώ

δεν ενέκρινε πρόταση του Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθοδίου για σύγκληση της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης ανά τριετία, κάτι που θα εξοικονομούσε σημαντικά χρήματα στις κοινότητες που δυσκολεύονται να καλύψουν τα έξοδα μετάβασης των αντιπροσώπων, με αποτέλεσμα πολλές εκπροσωπούνται μόνο από τον ιερέα τους. Αρκετοί είναι οι παράγοντες της Αρχιεπισκοπής που υποστηρίζουν ότι τα χρήματα που θα εξοικονομούντο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα από την Εκκλησία μας, παρά στα πολυτελή ξενοδοχεία και δείπνα.

Μία ακόμη πρόταση που απορρίφθηκε αφορούσε τη δυνατότητα συγχώνευσης κοινοτήτων και εκποίησης περιουσιακών στοιχείων. Αρκετές κοινότητες σε μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα ουσιαστικά συντηρούνται από μέλη τα οποία κατοικούν αλλού και είναι ολιγομελείς, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει έλλειψη ιερέων.

Μιλώντας στη διάρκεια της Ολομέλειας ο Μητροπολίτης Σωτήριος τόνισε την ανάγκη ίδρυσης Ημερήσιων Ελληνικών Σχολείων και αναρωτήθηκε πως ενώ «άλλοι τιμούν αυτή την παράδοση και τον πολιτισμό, κι εμείς δεν θα πρέπει να κάνουμε το καθετί να τα υποστηρίξουμε;».

Στην αναφορά της η Πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου Αφροδίτη Σκιαδά επισήμανε πως η φιλανθρωπική αυτή οργάνωση που εκπροσωπεί περί τις 27,000 γυναίκες από 485 τμήματα σε όλη την Αρχιεπισκοπή, έχει διαθέσει κατά την τελευταία διετία το ποσό των 2,89 εκατ, δολαρίων σε διάφορες κοινωνικές δράσεις.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Φιλόπτωχος διέθεσε το ποσό των 160,000 δολαρίων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ελλάδα, προσφέροντας μια βοήθεια στις ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Σχετικά με τον φιλόδοξο στόχο της αγοράς ιδιόκτητου κτιρίου στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι έχει ήδη συγκεντρωθεί ποσό άνω των 2 εκατ, δολαρίων, ενώ λίγο πριν τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου τα μέλη της Φιλοπτώχου συγκέντρωσαν μέσα σε μια ώρα το ποσό των 205,000 δολαρίων για τον σκοπό αυτό.

Γιορτάζοντας φέτος τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της –το 1931 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηναγόρα- η Εθνική Φιλόπτωχος τίμησε στη διάρκεια πανηγυρικής εκδήλωσης το βράδυ της Τρίτης 3 Ιουλίου στο Μουσείο Μουσικών Οργάνων του Φοίνιξ, εννιά εκλεκτά μέλη της από τις οκτώ Μητροπόλεις και την Αρχιεπισκοπή Περιφέρεια.

Τα βραβεία «Αγάπη» απονεμήθηκαν στις κυρίες Αναστασία Γεώτη (Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια), Πολίν Ντάγκλας (Σικάγο), Δωροθέα Οκνος (Βοστώνη), Μαρί Χάρις (Ντένβερ), Ελένη Νάγκεντ (Ατλάντα), Ντολόρες Ρέβελος (Ντητρόιτ), Αλεξάνδρα Μυλωνά (Πίτσμπουργκ), Δωροθέα Λοβ (Σαν Φρανσίσκο), Αλίκη Νίκας (Νέα Ιερσέη).

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Οι εργασίες της ανα διετία Κληρικολαϊκής Συνέλευσης που αποτελεί το ανώτατο νομοθετικό σώμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ασχολείται με όλα τα θέματα που αφορούν στη ζωή και την αποστολή της, εξαιρουμένων των κανονικών και δογματικών θεμάτων ξεκίνησαν επίσημα με την εναρκτήρια ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου το μεσημέρι της Δευτέρας 2 Ιουλίου. (Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου (http://www.greeknewsonline.com/?p=21431)

«Έχουμε επιλεγεί ως φίλοι και αγαπημένοι του Ιησού με σκοπό την ανάθεση μιας συγκεκριμένης αποστολής. Η αποστολή μας κατ’ ουσίαν έγκειται στη συνέχιση της διακονίας του Χριστού στη Γη και σημαίνει να πορευθούμε και να φέρουμε καρπό.

Έχουμε επιλεγεί και ορισθεί από τον Κύριο για να συνεχίσουμε το έργο, τη διακονία κια τη θυσία του Ιησού Χριστού κατά τρόπο ο οποίος θα παραγάγει καρπό ο οποίος θα διαρκέσει. Είναι φανερό ότι σ’ αυτό το εννοιολογικό πλαίσιο η λέξη καρπός έχει βαθεία πνευματική σημασία η οποία ουσιαστικά σχετίζεται με αιώνιες και ιερές πραγματικότητες», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, αναλύοντας το θέμα της φετινής Κληρικολαϊκής.

«Ο κόσμος στον οποίο έχουμε ορισθεί να πορευθούμε και να παραγάγουμε καρπό είναι ένας κόσμος πληγωμένος, που τελεί σε σύγχυση, ένας κατακερματισμένος κόσμος στον οποίο καλούμεθα να καλλιεργήσουμε και να προσφέρουμε τους καρπούς της πίστεως, της αγάπης, της θεραπείας, της ειρήνης και της ελπίδος», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Προσδιόρισε εφτά τομείς στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των  κοινοτήτων ώστε οι προσπάθειες της αποστολής αυτής να καρποφορήσουν.

kalese

-Την αύξηση της υπεύθυνης οικονομικής συμμετοχής (stewardship) στις κοινότητές μας, θέμα το οποίο θα πρέπει, όπως είπε, «να μελετηθεί και να αντιμετωπισθεί με μεθοδικό στρατηγικό προγραμματισμό», και τέλος,

-Τη διατήρηση των παγκόσμιων Ελληνικών θησαυρών μας.

«Η Ελληνική Γλώσσα και ο Ελληνικός Πολιτισμός πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια των κοινοτικών δραστηριοτήτων μας. Αυτή είναι υποχρέωση στην ανθρωπότητα, η οποία υπερβαίνει τα εθνικά όρια και οι αξίες του Ελληνισμού είναι πράγματι παγκόσμιες», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

ΜΗΝΥΜΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Στο μήνυμά του – που ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Τορόντο, Σωτήριος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την πορεία και το έργο της Εκκλησίας μας στην Αμερική. (Ολόκληρο το κείμενο http://www.greeknewsonline.com/?p=21429)

Ακολουθούν αποσπάσματα της πατριαρχικής ομιλίας:

«Εἶναι γνωστόν, ἐκ τῆς ἱστορίας τῆς ἡμετέρας Ὀρθοδόξου παραδόσεως, ὅτι ἡ Μήτηρ πάντων ἡμῶν Ἁγία τοῦ Χριστοῦ Μεγάλη Ἐκκλησία τῆς Κωνσταντινουπόλεως, ἡ Ἐκκλησία τῶν τοῦ Χριστοῦ πενήτων, τὸ μαρτυρικὸν Φανάριον, ἐξεχριστιάνισε τὰ γένη τῶν Σλάβων, διὰ τῶν Ἁγίων Θεσσαλονικέων τὴν καταγωγὴν Ἰσαποστόλων Κυρίλλου καὶ Μεθοδίου· ὅτι προσέφερε τὴν ἐν Χριστῷ ἀλήθειαν, ὁδὸν καὶ ζωὴν εἰς πάντας τοὺς λαούς· καὶ ὅτι συνεχίζει τὴν ἱεραποστολικὴν αὐτῆς προσπάθειαν καὶ σήμερον εἰς πάντα τὰ μήκη καὶ πλάτη τῆς γῆς, εἰς τὰς Ἀσιατικάς, Ἀμερικανικάς, Αὐστραλιανὰς καὶ Εὐρωπαϊκὰς Χώρας.

Ὑπὸ τὴν ἔννοιαν ταύτην, ἡ καθ’ ὑμᾶς Ἱερὰ Ἀρχιεπισκοπὴ Ἀμερικῆς, περιλαμβάνουσα πολυαρίθμους ὠργανωμένας Κοινότητας μετ’ ἰδιοκτήτων καλλιμαρμάρων Ἱερῶν Ναῶν, πλήρως ἐξωπλισμένων, καὶ κοινοτικῶν αἰθουσῶν, ὡς καὶ πληθὺν κοινωφελῶν Ἱδρυμάτων, ἀποτελεῖ καὶ εἶναι ὁ ἐνδεδειγμένος φορεὺς τῆς προσελκύσεως εἰς Χριστὸν καὶ εἰς τὴν Ὀρθόδοξον Αὐτοῦ Ἐκκλησίαν τῶν ἀνθρώπων τῆς μεγάλης ταύτης καὶ εὐημερούσης Ἀμερικανικῆς Ἠπείρου, πολλοὶ ἐκ τῶν ὁποίων ἂν καὶ ἤκουσαν καὶ ἐπληροφορήθησαν περὶ τοῦ Χριστοῦ, ἵστανται ἀδιάφοροι ἐνώπιον Αὐτοῦ.

Βεβαίως, δὲν παραγνωρίζομεν τὰς προσπαθείας καὶ τῶν λοιπῶν ἐν Ἀμερικῇ ἐγκατεστημένων Ὀρθοδόξων παροικιῶν, ἀλλὰ τονίζομεν ἅπαξ ἔτι, ὅτι πρέπει νὰ δοθῇ ὑπὸ πάντων τῶν μελῶν τῆς Ἱερᾶς Ἑλληνορθοδόξου Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς ὅλως ἰδιαιτέρα προσοχὴ εἰς τὸ καθῆκον ὑμῶν τοῦτο, ὅπως ἀνοίξητε τὰς πύλας τῶν καρδιῶν ὑμῶν εἰς ὅλους τοὺς ἐν Ἀμερικῇ ποθοῦντας ἵνα γνωρίσουν τὸν Χριστὸν καὶ τὴν Ὀρθόδοξον Ἐκκλησίαν Του.

Θὰ εἶναι τοῦτο μέγα ἱεραποστολικὸν ἐπίτευγμα, τὸ ὁποῖον ὡς εὔχυμος καρπὸς θὰ θρέψῃ τὴν Ἐκκλησίαν. Ἐὰν δὲν παραγάγωμεν καρποὺς καλοὺς εἰς τὸν τομέα τοῦτον, κινδυνεύομεν νὰ χαρακτηρισθῶμεν ὡς ἄκαρπος συκῆ καὶ νὰ ξηρανθῶμεν ἐλλείψει καρποφορίας. Ἡ ἐσωστρέφεια εἶναι καλὴ ὅταν ἀφορᾷ εἰς τὴν αὐτοκριτικὴν ἡμῶν αὑτῶν, ἀλλ’ εἶναι οὐχὶ θεμιτὴ καὶ ἀπορριπτέα ὅταν ἀπασχολῇ ὑπερβολικῶς καὶ ἐμποδίζῃ ἡμᾶς ἵνα ἀνοίξωμεν τὴν ἡμετέραν Ἐκκλησίαν πρὸς τοὺς ἐπιθυμοῦντας νὰ γνωρίσουν καὶ νὰ εἰσέλθουν εἰς αὐτήν.

Ἔχομεν τὴν βεβαιότητα πάντες οἱ ἐν τῷ Ἁγιωτάτῳ Ἀποστολικῷ καὶ Πατριαρχικῷ Οἰκουμενικῷ Θρόνῳ καὶ ἡ ἡμετέρα Μετριότης προσωπικῶς, ὡς γιγνώσκουσα καλῶς τὰ ἐν Ἀμερικῇ ἡμέτερα Ὀρθόδοξα κοινοτικὰ πράγματα καὶ ὡς παρακολουθοῦσα μετὰ στοργῆς καὶ εὐαρεσκείας τὴν συνεχῆ πρὸς τὰ πρόσω ἐξέλιξιν τῆς Ἑλληνορθοδόξου Ἀρχιεπισκοπῆς ὑπὸ τὴν πεφωτισμένην πνευματικὴν καθοδήγησιν τοῦ κατὰ πάντα ἀξίου καὶ πλουτοῦντος εἰς χαρίσματα καὶ τάλαντα, ἐναρέτου καὶ ἀξιοσεβάστου Ἱερωτάτου ἀδελφοῦ κυρίου Δημητρίου, ὅτι ἅπαν τὸ χριστεπώνυμον πλήρωμα αὐτῆς κατανοεῖ καὶ ἀποδέχεται ὅτι πράγματι ἡ καρποφορία, περὶ τῆς ὁποίας ἀσχολεῖται ἡ παροῦσα Κληρικολαϊκὴ Συνέλευσις,  πρέπει νὰ εἶναι ὄντως διπλῆ, εἰς βάθος καὶ εἰς πλάτος κατὰ τὰ ἀνωτέρω λεχθέντα.

Ἐὰν πρὸς ἀμφοτέρας τὰς ὄψεις  ταύτας τῆς εἰς Χριστὸν καρποφορίας ἡμῶν ἀποβλέψωμεν, ἡ Χάρις τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ θὰ ἔλθῃ πλουσία ἐφ’ ἡμᾶς καὶ θὰ ἴδωμεν τὴν τοπικὴν ταύτην Ἐκκλησίαν ἀναζωογονημένην καὶ νεάζουσαν καὶ πρὸς νέας κορυφὰς ἐπιτυχῶν προσπαθειῶν πορευομένην».

Εμφανίσεις: 39815
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!