34η Διαχριστιανική συνάντηση στη Γαλλία

sinopisΤην συνάντηση που οργανώνει κάθε δύο χρόνια το EIIR (Διεθνής Σύνδεσμος Μοναχών και Μοναζουσων) οργάνωσαν και φέτος τα μελη του προεδριου του, στην περιοχή του Tarascon πλησίον της Μασσαλιας στη νότια Γαλλία. Τίτλος του φετινού συνεδρίου είναι: "Ακούστε! ο Θεός μας μιλάει, Ο λόγος του Θεού στη ζωή του κόσμου".
 
Ο σύνδεσμος ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του κυρού Μητροπολίτου Σηλιβριας Αιμιλιανού Τιμιάδη το 1970 και στόχο είχε την επικοινωνία μοναχών και μοναζουσων απ' όλη την Ευρώπη για να μπορέσουν να βρουν λύσεις στα προβλήματα του μοναχισμού σε μια κοινή πορεία των χριστιανών της Ευρώπη ενάντια στο αντικληρικό πνεύμα που ήταν ιδιαίτερα έντονο εκείνη την εποχή.
 
Βέβαια όπως τόνισε ο πρόεδρος του συνδέσμου επίσκοπος Σινωπης Αθηναγόρας του Οικουμενικού Πατριαρχείου: "τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν• και ενώ, παρά το γεγονός της διαρκούς και εντόνου επικοινωνίας, όλα αυτά τα χρόνια το δράμα της διαίρεσης του χριστιανισμού είναι ακόμα υπαρκτό ενώ το όραμα της κοινής πορείας των χριστιανών, όπως το περιέγραψε ο Πατριάρχης Αθηναγόρας ήδη από την εποχή του πρώτου διαλόγου, απαιτεί ακόμα πολυ προσπάθεια".
 
Η φετινή συνάντηση πραγματοποιείται στην Μονή των διαμαρτυρωμένων του Pomeyrol με τη συμμετοχή 68 μοναχών, μοναζουσών και λίγων λαϊκών από 21 χώρες των τριών χριστιανικών δογμάτων. Από τους 68 συμμετέχοντες 16 είναι ορθόδοξοι με επικεφαλή, πέρα από τον πρόεδρο του συνδεσμου, επίσκοπο Σινωπης Αθηναγόρα, τον Σεβ. Μητροπολίτη Ταλιν και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανο αλλά και τον Αρχιμ. Γρηγόριο Παπαθωμά καθηγητή των Πανεπιστημίων Αθηνών και Παρισιού κ.α. Να υπενθυμίσουμε ότι η περασμένη συνάντηση έλαβε χώρα στη Βουλγαρία πλησίον της Μονής της Ρίλας
 
Χαιρετισμό στη συνάντηση απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Κ. Βαρθολομαίος όπου επισήμανε: "ο μοναχός εμφανίζεται εις τους οφθαλμούς του σύγχρονου ανθρώπου, ώς τι άχρηστον δι' αυτόν, διότι ζει έν τη αφανεία, έν τη σιωπή, έν τη προσευχή.
 
Δια τούτο αδελφοί και πατέρες και τέκνα, ας μην απατομεθα. Ο σύγχρονος άνθρωπος, και δη ο έν τη δυτική Ευρώπη, δεν επιδιώκει να εύρη εις τα μοναστήρια φιλανθρωπική δραστηριότητα και κοινωνικήν προσφοράν. Αυτό το οποίον αναζητεί η ψυχή του ανθρώπου σήμερον είναι η ζωντανή κοινωνία μετά του Θεού Λόγου, του Κυρίου ημών, την οποίαν δύναται να εύρη εις τάς μονάδας εκείνας αι οποίαι διατηρούν ζωντανήν την λατρείαν, την προσευχήν και δη την νοεραν, την άσκησιν, την υπακοήν, την ησυχαστικήν ζωήν".
 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του αναφέροντας ότι: "με τάς ολιγας αυτάς σκέψεις συγχαίροντες θερμώς δια την εφετεινήν μοναστικήν σύναξιν, ευχόμεθα ολοκαρδίως άπαντες οι συμμετέχοντες εις αυτήν μοναχοί και μοναχαί να ανδεικνύησθε κατοικητήρια του Λόγου, ώστε και έν υμίν αναπαύεται Χριστός". 
 
Χαιρετισμό απέστειλε και ο επιχωριος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ ο οποίος επέτρεψε και στους παριστάμενους ορθόδοξους να τελεσουν τη θεία λειτουργία την Κυριακή σε παλαιό ναό που ανήκει στην Ρωμαιοκαθολική εκκλησία.
 
Να σημειωθεί στο σημείο αυτό προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι κάθε δόγμα θα τελέσει χωριστά τη θεία λειτουργία και ως εκ τούτου και την θεία ευχαριστία. Αυτό το γεγονός επισημάνθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες ανεξαρτήτως δόγματος.
 
Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν εώς την προσεχή Τετάρτη παράλληλα με τη σύναξη των μελών του συνδέσμου και τη γενική συνέλευση, ενώ αύριο τη θεία λειτουργία θα τελεσουν οι ορθόδοξοι σύνεδροι χοροστατουντως του Μητροπολίτου Ταλιν και Εσθονίας κ. Στέφανου.

 

 

 

Εμφανίσεις: 51948
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!