Ο Aχαϊας "απαντά" για τις δραστηριότητες του Γραφείου των Βρυξελλών

Image

Απαντήσεις σε όσα ανέφερε ο Μητροπολίτης Δράμας για τη λειτουργία του Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες δίνει μέσω της Romfea.gr ο Επίσκοπος Αχαίας και διευθυντής του ΓτΒ κ. Αθανάσιος.

Aναλυτικά η επιστολή του Μητροπολίτη Αχαίας κ. Αθανασίου:

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Παρόν», στη στήλη «Μικρά και Ενοχλητικά», που αναδημοσίευσε η «Romfea.gr» στις 29/07/2012, σχετικά με δηλώσεις που έκανε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος για το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για συνέντευξη του Σεβασμιότατου, που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν ολόκληρη στην ιστοσελίδα www.dramini.gr μαζί με την σχετική οπτικοακουστική μαρτυρία.

Το δημοσίευμά σας μου προσφέρει την ευκαιρία να δώσω ορισμένες εξηγήσεις προς ενημέρωση των αναγνωστών σας.

1) Μέχρι σήμερα δεν μου δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να μιλήσω με τον άγιο Δράμας για το Γραφείο των Βρυξελλών (ΓτΒ), τον οποίον ελάχιστα γνωρίζω, και δεν μπορώ να κατανοήσω πως, χωρίς προηγούμενη επικοινωνία μαζί μου, προέβη δημόσια σε δηλώσεις απαξιωτικές, που αδικούν μια προσπάθεια δέκα τεσσάρων χρόνων, τα δώδεκα από τα οποία έχω προσωπικώς ως διευθυντής του ΓτΒ αξιωθεί να χύσω πολύ ιδρώτα για να έχει σήμερα αυτό το «εργαλείο» στη διάθεσή της η Εκκλησία της Ελλάδος. Φυσικά, είμαι στη διάθεση οιουδήποτε αρμόδιου αγαπητού αδελφού εν Χριστώ να εξηγήσω, όσο δύναμαι, τόσο τον πολύπλοκο μηχανισμό λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που κατά την μαρτυρία όλων των επαϊόντων απαιτεί χρόνο, υπομονή, γνώση και ταπείνωση για να αρχίσει να τον μαθαίνει κανείς), όσο και το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί το ΓτΒ, αν αυτό θέλει να παραμείνει στη διακονία της Εκκλησίας μας απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε ένα επίπεδο σοβαρότητας και αξιοπιστίας.

Τα δύο τελευταία αυτά χαρακτηριστικά πιστεύω ότι εξασφαλίζονται μόνον όταν ο λόγος, προφορικός ή γραπτός, δεν είναι ανερμάτιστος, αλλά σφραγίζεται από συναίσθημα ευθύνης. Αλλιώς δικαιώνονται όσοι αναπόδεικτα καταφέρονται κατά της Εκκλησίας, τους οποίους δικαίως μέμφεται ο άγιος αδελφός εν Χριστώ στη συνέντευξή του.

Όσο για την αξιοπιστία και χρησιμότητα του ΓτΒ έχουν μιλήσει και έχουν γράψει ήδη πολλοί από τους επίσημους συνομιλητές μας. Τις μαρτυρίες τους θα καταγράψουμε σε εκτενέστερο δημοσίευμα, το οποίο ετοιμάζουμε για πληρέστερη ενημέρωση των καλόπιστων αναγνωστών μας.

2) Ο Σεβασμιότατος άγιος Δράμας χειροτονήθηκε Επίσκοπος πέντε χρόνια μετά από την ταπεινότητά μου. Σε όλη αυτή την περίοδο, οπότε είχα την ευλογία να συνεργασθώ στενά και αγαστά με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χριστόδουλο και να μοιρασθώ το όραμά του για το ΓτΒ, ο άγιος αδελφός γνωρίζω ότι με υπευθυνότητα και αφοσίωση ασχολήθηκε τότε, όπως όφειλε, με τα πολλά και βαριά καθήκοντα του ηγουμένου της Ιεράς Μονής της μετανοίας του.

Ούτε τότε, ασφαλώς, ούτε μετά την χειροτονία του σε Επίσκοπο, είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί συστηματικά με τα απαιτητικά ευρωπαϊκά θέματα.

Οφείλω, λοιπόν, σήμερα, που συγκαταλέγεται μετά των μελών της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, να τον διαβεβαιώσω υπεύθυνα ότι οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες που συμμετείχαν στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου κατά τα χρόνια που πρόεδρός της ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θυμούνται- όπως πολλοί ακόμα με διαβεβαιώνουν- ότι μιλούσε θετικά και με θέρμη για το ΓτΒ και την συγκεκριμένη πορεία του.

Δεν είμαι, λοιπόν, ο μόνος μάρτυς του γεγονότος ότι η πορεία του ΓτΒ διαμορφώθηκε βήμα- βήμα σε συνεχή συνεννόηση και συνεργασία τόσο με τον οραματιστή και ιδρυτή του όσο και με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι για την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων συστήθηκε από τον μακαριστό ειδική ΜΚΟ. Αυτά τα βήματα συνεχίζουμε και σήμερα, αν και τα μέσα που διαθέτουμε είναι μειωμένα σε σχέση με άλλες χρονιές, για ευνόητους λόγους.

Δεν παρεκκλίναμε από την πορεία που συνοδικά χαράχτηκε από την αρχή και δεν θελήσαμε αυθαίρετα να την αλλάξουμε.

Τα βήματά μας είχαν ως πυξίδα όχι το χρήμα, αλλά την πίστη μας ότι η Εκκλησία μας έχει αξίες που αποστολή της είναι να διασώζει και να μοιράζεται με όλους. Και, ω του θαύματος, οι όποιες χρηματικές ανάγκες που είχαμε, δόξα τω Θεώ, εξασφαλίζονταν χωρίς εκπτώσεις στη φιλοκαλία.

Στο σημείο αυτό καθηκόντως ευχαριστώ τους πολλούς καλούς φίλους που στήριξαν τα βήματά μας όλα αυτά τα χρόνια.

Και μόνη η ευθύνη μου απέναντι σε όλα αυτά τα αγαπητά πρόσωπα με υποχρεώνει να υπογραμμίσω ότι η απρόσεκτη φράση ότι το ΓτΒ «κοστίζει σήμερα στη διοίκηση της Εκκλησίας, χωρίς κανένα αποτέλεσμα» αποτελεί εκκλησιαστικώς ανεπίτρεπτη αμετροέπεια.

3) Ως ταπεινό μνημόσυνο θα ήθελα να καταθέσω στην αγάπη των αναγνωστών σας την προσωπική μου μαρτυρία ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε την υπομονή να ακούει διαθέτοντας όσο χρόνο χρειαζόταν, είχε την σοφία να καταλαβαίνει και στα επτά χρόνια που συνεργασθήκαμε είχε την αξιοπρέπεια και την ευγένεια να στέκεται βοηθός και ποτέ κριτής, διότι γνώριζε ότι μια αρνητική τακτική ή εμπαθής προσέγγιση στην περίπτωση του ΓτΒ δεν θα οδηγούσε παρά στην υπονόμευση, στη γελοιοποίηση και τελικά στην ακύρωση κάθε φιλότιμης προσπάθειας.

Το αποτέλεσμα θα ήταν να ζημιωθούν όχι τόσο τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, όσο η ίδια η Εκκλησία μας.

Είχε έτσι πετύχει την μέγιστη δυνατή συμφωνία και ενότητα μεταξύ των μελών της Ιεραρχίας, για να υπάρξουν και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Όσο για το κατά καιρούς ανακύπτον ενδεχόμενο «επιβολής λουκέτου» στο ΓτΒ, θυμάμαι ότι με θυμοσοφική διάθεση μού είπε προς το τέλος της επίγειας ζωής του ότι οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν πολλές και είχαν μάλιστα την τάση να πολλαπλασιάζονται, αλλά το ΓτΒ ήταν ένα, ήξερε καλά τους κόπους που απαιτήθηκαν για να στηθεί και αναγνώριζε ότι αυτό είχε αποστολή- μαζί με την ευλογία του- να προβάλλει αξίες όπως η ιερή μας πίστη και παράδοση καθώς και τα ικανά στελέχη μας, τα οποία (αυτά και όχι το χρήμα) εγγυώνται με την χάρη του Θεού την απρόσκοπτη, αποτελεσματική και αποστολική συνέχιση της δραστηριότητας της Εκκλησίας στον κόσμο.

4) Στα δώδεκα χρόνια της ταπεινής διακονίας μου στις Βρυξέλλες αναγκάσθηκα πολλές φορές να απαντήσω στο πιεστικό αίτημα αρκετών αδελφών Μητροπολιτών να εξασφαλίσει το ΓτΒ ευρωπαϊκά κονδύλια προς όφελος των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας μας.

Είμαι σίγουρος ότι τους έχω πείσει τουλάχιστον για ένα πράγμα: ότι δεν είχα κανένα λόγο να μην προσπαθήσω να απαντήσω θετικά στο αίτημά τους.

Δεν θα ήταν και δική μου χαρά να συμβάλω στην εξεύρεση μέσων και ευρωπαϊκών πόρων για τη στήριξη του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου των αδελφών στις επαρχίες τους;

Κάθε σχετική προσπάθειά μου, όμως, με τους αρμόδιους φορείς της ΕΕ κατέληγε στην ίδια διαπίστωση, ότι δηλαδή αυτοί γνώριζαν τα αιτήματα των Μητροπολιτών για την εξασφάλιση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά με πληροφορούσαν ότι συχνά δεν υπήρχε η ελάχιστη απαιτούμενη τεχνική προετοιμασία και υποδομή, για να τηρηθούν στοιχειωδώς οι ευρωπαϊκές οδηγίες και επομένως να δικαιολογηθεί η διάθεση των χρημάτων.

Ας επισημανθεί εδώ ότι το ΓτΒ, οπωσδήποτε, δεν διέθετε ποτέ το κατάλληλο προσωπικό και την τεχνογνωσία για να διεκπεραιώσει τεχνικά δελτία.

Εν τούτοις κάποιες Ιερές Μητροπόλεις, Ιερές Μονές, αλλά και ενορίες, κατά καιρούς, απορρόφησαν ευρωπαϊκά κονδύλια αξιοποιώντας τα περιφερειακά προγράμματα και τον υπάρχοντα μηχανισμό σε τοπικό επίπεδο.

Στην επιτυχία τους αυτή δεν χρειάσθηκαν την συνδρομή του ΓτΒ, το οποίο, εξ άλλου, δεν είχε ποτέ επίσημη ενημέρωση για τα ούτως ή άλλως χαρμόσυνα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους.

Διερωτώμαι, όμως, σήμερα γιατί η αποκτηθείσα πείρα και τεχνογνωσία δεν μοιράσθηκε σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις ή τους ενδιαφερόμενους εκκλησιαστικούς φορείς;

Γιατί, σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης, δεν επιδιώχθηκε η μεταφορά της πολύτιμης γνώσης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε όλους τους ενδιαφερόμενους Μητροπολίτες κτλ;

Μήπως η δουλειά που προηγήθηκε και η υποδομή που στήθηκε σε μερικές Μητροπόλεις, για να εξασφαλισθούν από αυτές τα πολυπόθητα χρήματα, δεν είχαν γίνει παντού, όπως έπρεπε και όπως με πληροφόρησαν ορισμένοι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί υπηρεσιακοί παράγοντες;

Και πως θα μπορούσε το ΓτΒ να δημιουργήσει τις ελλιπείς ή ανύπαρκτες κατά τόπους προϋποθέσεις;

Ή μήπως υποβλήθηκαν ποτέ κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις στο ΓτΒ που να είχαν ρεαλιστική βάση και τις αγνοήσαμε οι δύο συνεργάτες μου και η ταπεινότητά μου;

Εννοείται ότι μόνο του το αίτημα «φέρτε μας λεφτά» δεν μπορεί να συστήσει σταθερή βάση συνεργασίας ή σοβαρού διαλόγου με οποιαδήποτε πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση καλό και σωστό είναι να πάψει να θεωρείται το ΓτΒ εργαλείο για άρμεγμα της «αγελάδας» που λέγεται Ευρώπη.

Αντίθετα το ΓτΒ είναι μια αξιοπρεπής βάση, για να έρθουν, να προσφέρουν στην Ευρώπη και να προβάλουν με λόγο και πράξεις οι καλόπιστα ενδιαφερόμενοι ό, τι θεωρούν ιερό και όσιο.

Αν αυτά τα λόγια έχουν χάσει το νόημά τους, τότε φοβάμαι ότι δεν είναι μόνο το ΓτΒ που έχει χάσει τον λόγο υπάρξεώς του...

5) Το βασικό ερώτημα, λοιπόν, είναι τι θετικό μπόρεσε και μπορεί ακόμα το ΓτΒ να προσφέρει στην Εκκλησία, με άλλα λόγια ποιός είναι ο λόγος υπάρξεώς του. Η απάντηση συνοπτικά θα μπορούσε να δοθεί με τα λόγια που είπε ο απόστολος Παύλος στους πρεσβύτερους της Εφέσου: «μακάριόν ἐστι μᾶλλον διδόναι ἤ λαμβάνειν» (Πράξ. κ΄ 35).

Το ΓτΒ ασφαλώς υπάρχει και για να λαμβάνει υπεύθυνη ενημέρωση και να αποκτά ακριβή γνώση για τα ευρωπαϊκά πράγματα, ώστε να διευρύνει την ικανότητα συμμετοχής του- προς όφελος της Εκκλησίας της Ελλάδος- στο διάλογο για την οικοδόμηση της ενωμένης Ευρώπης- όσο φυσικά πιστεύουμε ότι αυτή αποτελεί ακόμα ζωντανό όραμα.

Κυρίως όμως υπάρχει για να θέσει στη διάθεση της Εκκλησίας ένα δίκτυο γνωριμιών με ευρωπαϊκούς θεσμικούς παράγοντες, για να προβάλει σε κάθε μεριά (είτε προς την χώρα μας είτε προς την Ευρώπη) ό, τι είναι αξιακά (και όχι κατ’ ανάγκην υλικά) χρήσιμο και για να συμβάλει με κάθε τρόπο στην αποφυγή της παγίδας της ενδοστρέφειας, η οποία οδηγεί πάντα στην παρακμή περνώντας από το ολισθηρό μονοπάτι του λαϊκίστικου επαρχιωτισμού και της ημιμάθειας ή της παχυλής άγνοιας.

Ένα σημαντικό μέρος της δραστηριότητας αυτής είναι και οι δημόσιες σχέσεις που θα με εξέπλησσε να ακούσω από υπεύθυνα χείλη- που μάλιστα διαπρέπουν στο χώρο των δημοσίων σχέσεων- ότι συνιστούν «κατάντια»!! Στο πλαίσιο, λοιπόν, των δημοσίων σχέσεων εξουσιοδοτούμαι να πω με εγκαρδιότητα προς κάθε καλόπιστο ή και δύσπιστο ενδιαφερόμενο το «έρχου και ίδε».

6) Πάντα στο πνεύμα της ανωτερότητας της προσφοράς σε σχέση με την απολαβή μπορώ να δώσω την πληροφορία στους ευγενικούς αναγνώστες σας ότι ήδη έχω καθηκόντως καταθέσει πρόταση στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να διατυπωθούν συγκεκριμένες σκέψεις προκειμένου να διοργανωθούν δραστηριότητες στις Βρυξέλλες από την Εκκλησία μας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους 2014, οπότε η χώρα μας προβλέπεται να ασκήσει την προεδρία της ΕΕ.

Η μέχρι τώρα αποκτηθείσα πείρα των στελεχών του ΓτΒ με την διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, την έκδοση συλλογικών τόμων και άρθρων σε διάφορες γλώσσες επί θεμάτων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, την διοργάνωση εκθέσεων για την προβολή της πολιτιστικής μας παράδοσης, την διοργάνωση ομιλιών, σεμιναρίων, συναντήσεων διαλόγου και ενθάρρυνση δράσεων φιλανθρωπικού περιεχομένου καθώς και η συμμετοχή των συνεργατών του ΓτΒ σε πάμπολλα διορθόδοξα και διαχριστιανικά συνέδρια μπορεί να συμβάλει θετικά στην υλοποίηση ανάλογων προτάσεων από καλόπιστα στελέχη της Εκκλησίας μας με στόχο την αξιοπρεπή και πειστική προβολή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην Ευρώπη.

Αν δεν δώσουμε συνεργαζόμενοι, αν δεν προβάλουμε τώρα ό, τι πολύτιμο πιστεύουμε ότι μας εκφράζει ακόμα, τότε τι μέλλον μπορούμε να περιμένουμε για τον καθένα μας και για τον τόπο μας;

Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη, αν όχι επιβεβλημένη, επί συγκεκριμένων αποτελεσμάτων δράσεων που θα αποφασισθεί να γίνουν, αν τα αποτελέσματα ενδεχομένως αποδειχθούν κατώτερα των προσδοκιών μας.

Χρειάζεται όμως πρώτα δουλειά, αλληλεγγύη και οικοδόμηση εμπιστοσύνης, χωρίς πολλές- πολλές εσπευσμένες δηλώσεις.

Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας σας δίνω πολλές ευχές για ένα καλό δεκαπενταύγουστο και να έχετε όλοι οι αναγνώστες της ιστοσελίδας αυτής την πολύτιμη ειρήνη του Χριστού στις καρδιές σας"

+Ο Μητροπολίτης Αχαΐας Αθανάσιος

Εμφανίσεις: 84303
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!