Οι Ριζαρείτες τίμησαν τους ευεργέτες τους στο Μονοδένδρι Ζαγορίου

tritos

Τη γενέτειρα των ιδρυτών της Ριζαρείου Σχολής Μεγάλων Εθνικών Ευεργετών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη, Μονοδένδρι Ζαγορίου, επισκέφθηκαν την Τρίτη 31 Ιουλίου απόφοιτοι της Ριζαρείου Σχολής από όλη την Ελλάδα.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου τελέστηκε πανηγυρικό ιερατικό συλλείτουργο από ριζαρείτες ιερείς. Ακολούθησε μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των αειμνήστων ευεργετών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη και των γονέων τους.

Στη συνέχεια στην αίθουσα διαλέξεων του ριζαρείου πνευματικού κέντρου Μονοδενδρίου έγινε φιλολογικό μνημόσυνο για τους αείμνηστους ευεργέτες. Κύριος ομιλητής ήταν ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Καθηγητής κ. Μιχ. Γ. Τρίτος, ο οποίος ανέπτυξε το Θέμα : « Το μεγαλείο της ηπειρωτικής ευεργεσίας. Η περίπτωση των αδελφών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη».

Ο Ομιλητής χαρακτήρισε την ηπειρωτική ευεργεσία ως εθνικό και ηθικό μεγαλείο.

Αναφέρθηκε στη Ριζάρειο Σχολή ως μία από τις    σημαντικότερες Σχολές του Γένους, που πρόβαλε την ελληνορθόδοξη παράδοση και πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες στην Πατρίδα και τη Θεολογική Επιστήμη.

Τέλος κάλεσε τους Κροίσους της εποχής μας να εγκαταλείψουν την κακώς νοούμενη αυτάρκεια και να αναβαπτιστούν στα ριζάρεια νάματα του γνήσιου θεοκεντρικού ανθρωπισμού και της αγάπης προς τη πατρίδα.

Μετά το πέρας της ομιλίας πήραν το λόγο πολλοί Ριζαρείτες , οι οποίοι έκαναν χρήσιμες προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία της Ριζαρείου Σχολής και απονεμήθηκαν στους παρισταμένους αποφοίτους της Ριζαρείου Σχολής ιερείς τιμητικά διπλώματα.

Οι παριστάμενοι μετέβησαν στην προτομή του Γεωργίου Ριζάρη, όπου ψάλθηκε τρισάγιο και κατατέθηκε στεφάνι.

Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην πλατεία του χωριού, όπου τραγούδησαν υπέροχα ηπειρώτικα τραγούδια ο ριζαρείτης τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας και ο π. Χρήστος Κυριακόπουλος.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Λευκάδος π. Νικηφόρος, ο Δήμαρχος Ζαγορίου , ο Προκοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Ιωάννης Κογκούλης, ο Δ/ντής της Ριζαρείου Σχολής κ. Δημ. Μίχας και πλήθος αποφοίτων της Ριζαρείου Σχολής από όλη την Ελλάδα καθώς και κάτοικοι του Μονοδενδρίου.

tritos1

 

tritos2

DSC02869

DSC02931

Εμφανίσεις: 65986
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!