Θλιβερά επεισόδια στον ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ

bithleem

Παλαιστίνη —  Απίστευτες σκηνές εκτυλίχθηκαν μέσα σε έναν από τους σημαντικότερους ναούς της Χριστιανοσύνης, τον ναό της Γεννήσεως, μεσούσης της εορταστικής περιόδου.

Κραδαίνοντας σκούπες, προπηλακίζοντας και κτυπώντας με στειλιάρια τους ελληνορθόδοξους ιερείς, Αρμένιοι ιερείς, μοναχοί και λαϊκοί θέλησαν να επιβάλουν με τη βία αλλαγή του καθεστώτος και των συνόρων μεταξύ των δογμάτων που κατέχουν τμήμα του Ναού.

Μετά την είσοδο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου του τρίτου, στον Ναό εισήλθαν και δυνάμεις της παλαιστινιακής αστυνομίας για να επιτηρήσουν τη συμφωνία που είχε υπογραφεί προ διετίας μετά από σφοδρά επεισόδια.

Ο απεσταλμένος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν οι Αρμένιοι αμφισβήτησαν τη συμφωνία που είχαν υπογράψει.

Φραγκισκανοί και Ορθόδοξοι βρίσκονται συχνά-πυκνά αντιμέτωποι με την απαίτηση των Αρμενίων να συρρικνώσουν την παρακαταθήκη των προσκυνημάτων για να επεκταθεί η αρμενική εκκλησία.

Έτσι, ο καθαρισμός του ναού της Γεννήσεως από ιερή διακονία έχει μετατραπεί σε σκληρό και αδυσώπητο ανταγωνισμό δικαιοδοσίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ:

Την Τετάρτην, 15ην /28ην Δεκεμβρίου 2011, έλαβε χώραν συμφώνως προς το ισχύον προσκυνηματικόν καθεστώς το ετήσιον σάρωμα της Βασιλικής της Γεννήσεως εις Βηθλεέμ υπό των τριών Μειζόνων Κοινοτήτων, των Ορθοδόξων Φραγκισκανών και Αρμενίων.Εις το σάρωμα – καθάρισμα τούτο συμμετέσχον οι Αγιοταφίται παντός βαθμού, προσελθόντες εγγύθεν και μακρόθεν, παρέστη δε επιβλέπων αυτοπροσώπως η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ’.

Εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αυτονομίας, αρμοδίας κυβερνητικώς δια το σάρωμα – καθάρισμα τούτο, παρέστη ο Υπουργός Διοικήσεως Ρωμαιορθόδοξος κ. Ζιγιάντ Μπάντακ, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος της πόλεως Βηθλεέμ και ο Αρχηγός της Αστυνομίας της περιοχής Βηθλεέμ μετ’ Αστυνομικής Δυνάμεως.

Το σάρωμα τούτο διεξήχθη συμφώνως προς τας προγενεστέρας καθεστωτικάς περί τούτου διατάξεις και συμφώνως προς την εντολήν του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αυτονομίας κ. Μαχμούντ Αμπάς -Αμπού Μάζεν του έτους 2008 και την τροποποιηθείσαν τοιαύτην του έτους 2010.

Κατ’ αρχήν εφαίνετο ότι όλα έβαινον καλώς, παρά τας επιφυλάξεις και την δυσφορίαν των Αρμενίων, όσον αφορά τον αριθμόν των επτά διακονητών αυτών κατά την ώραν του σαρώματος του παρεκκλησίου παρά την νότιον πύλην του Σπηλαίου υπό των Ορθοδόξων, συμφώνως προς τας ρηθείσας συμφωνίας.

Έντασιν βεβαίως προεκάλεσε το γεγονός ότι ο Αρμένιος διακονητής, ο ιστάμενος επί του παραθύρου βορείως του άμβωνος των Ορθοδόξων, εκτελών το δικαίωμα των Αρμενίων να καθαρίζουν το κιγκλίδωμα του εν λόγω παραθύρου εσωτερικώς, ημπόδιζε τον Ορθόδοξον διακονητήν να εκτελέση το δικαίωμα των Ορθοδόξων να καθαρίζουν το κιγκλίδωμα τούτο εξωτερικώς και επανειλημμένως ηπείλησε και εκτύπησε αυτόν με το ξύλον του σαρώθρου μέσω του κιγκλιδώματος.

Χάρις εις την αυτοσυγκράτησιν των Ορθοδόξων η έντασις αύτη εμειώθη και το σάρωμα εφαίνετο ότι έβαινε προς το τέλος αυτού ειρηνικώς μέχρι της στιγμής, καθ’ ην ο Αρμένιος διακονητής ο ιστάμενος καθαρίζων το τμήμα της κορνίζης της οριζοντίου δοκού υπεράνω της βορείου πύλης του Σπηλαίου απεπειράθη προκαλών να καθαρίση το κάτω τμήμα της δοκού ταύτης, ανήκον τοις Ορθοδόξοις, ότε δε δύο Ορθόδοξοι διακονηταί ανέβησαν εκ του Ιερού Βήματος εις το σημείον, εκ του οποίου ηδύναντο να προστατεύσουν το δικαίωμα αυτών, τότε ο Αρμένιος διακονητής έσπρωξε τούτους δια του ξύλου του σαρώθρου και κατεβίβασε αυτούς κάτω εις το δάπεδον του Ιερού, πληγώσας τον ένα εξ αυτών.

Την πρόκλησιν του Αρμενίου τούτου διακονητού ηκολούθησαν και άλλοι Αρμένιοι, αρχίσαντες να εκσφενδονίζουν σάρωθρα η άλλα αντικείμενα εναντίον των Ορθοδόξων, οι οποίοι σεβόμενοι την ιερότητα του χώρου και τας οδηγίας της Αστυνομίας περιωρίσθησαν εις τον ελάχιστον βαθμόν αμύνης, αποσκοπούντες εις το ειρηνικόν και αίσιον τέλος του σαρώματος, παρά την προκλητικήν συμπεριφοράν των Αρμενίων.

Αι τελούσαι εις επιφυλακήν ισχυραί δυνάμεις της Αστυνομίας της Παλαιστινιακής Αυτονομίας εκλήθησαν και παρενέβησαν αναμέσον των Ορθοδόξων και των Αρμενίων και απέτρεψαν την εξέλιξιν της, ως μη ώφελε, συμπλοκής ταύτης επί τα χείρω. Το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων αναγνωρίζει το θετικόν ρόλον της Παλαιστινιακής Αυτονομίας δια την επιβολήν της τάξεως.

Θύματα της βιαιότητος των Αρμενίων υπήρξαν ο εκ του χωρίου των Ποιμένων ελαφρώς πληγωθείς Ρωμαιορθόδοξος και Αγιοταφίτης μοναχός, πληγωθείς καιρίως δια σπασίματος την ρίνα και δι‘ αιματώματος τον δεξιόν οφθαλμόν, νοσηλευθείς μέχρι και τας προκεχωρημένας βραδυνάς ώρας της ημέρας ταύτης εις το Εβραϊκόν νοσοκομείον Χαντάσα εις την Ορεινήν, τη βοηθητική συμπαραστάσει δύο Αγιοταφιτών Πατέρων. Τούτον νοσηλευόμενον εις το νοσοκομείον, επεσκέφθη η Α.Θ.Μακαριότης, συνοδευόμενος υπό του Γέροντος Αρχιγραμματέως Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου.

Παρά το προκλητικόν τούτο επεισόδιον, το οποίον το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων, ως ο ανέκαθεν φυσικός φρουρός των Αγίων Τόπων απεύχεται, έλαβε χώραν η μετά την λήξιν του σαρώματος επίσκεψις των εκπροσώπων της Παλαιστινιακής Αυτονομίας και των εν λόγω τριών Κοινοτήτων εις την Μονήν των Φραγκισκανών, εν συνεχεία εις την Μονή των Αρμενίων, των Ορθοδόξων συμμετεχόντων, και εν τέλει η πλουσία νηστήσιμος τράπεζα, παρατεθείσα υπό του Πατριαρχικού εν Βηθλεέμ Επιτρόπου Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιορδάνου κ. Θεοφυλάκτου, ευλογηθείσα υπό του Μακαριωτάτου Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου.

Εις ταύτην πάντες συμμετέσχον πλην των Αρμενίων, παρά το ότι προσεκλήθησαν και παρά το ότι οι Ορθόδοξοι επεσκέφθησαν αυτούς εις την Μονήν αυτών.

Το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων όντως λυπείται δια τα λυπηρά ταύτα επεισόδια, γνωρίζει όμως εκ της ιστορίας αυτού, ότι δια τοιούτων αγώνων πάντοτε αμυνόμενον και ουδέποτε επιτιθέμενον προήσπισε τα δικαιώματα των Ρωμαίων Ορθοδόξων εις την Αγίαν Γην.

Εμφανίσεις: 65156
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!