Ξαναχτίζουν την εκκλησία τους τιμώντας τους πρόσφυγες προγόνους τους

645646Χρόνος / Δήμος Μπακιρτζάκης

Συγκίνηση και άμεση ανταπόκριση προκάλεσε η εικόνα της καμένης εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Θρυλορίο.

Η εκκλησία που το βράδυ της Τρίτης τυλίχθηκε στις φλόγες, όπως όλα δείχνουν θα αναστηθεί.

Αυτό το ευχάριστο νέο μετέφερε στο «Χ», η πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου, «η Κερασούνται και το Γαρς» και κάτοικος του Θρυλορίου Χρύσα Μαυρίδου.

Η φωτιά έκαψε το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησίας και όταν ακόμα ήταν σε εξέλιξη οι κάτοικοι φοβήθηκαν όταν θα καταστραφούν οι πολύτιμες εικόνες που στόλιζαν το τέμπλο της εκκλησίας.

Είναι ιστορικές και χρονολογούνται από το 1923, αποκάλυψε η κ. Μαυρίδου.

«Είναι φερμένες από το 1923 από τους πρόσφυγες, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μαυρίδου κάνοντας γνωστό προς ικανοποίηση όλων ότι το τέμπλο και οι εικόνες που το στόλιζαν έμειναν όρθια.

Σε άριστη κατάσταση βρίσκονται και οι εικόνες που πρόλαβαν να βγάλουν με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους, τα παιδιά του οικισμού όταν ακόμα η φωτιά έκαιγε την εκκλησία. Αυτή η συγκινητική πράξη έσωσε τις ιστορικές εικόνες και το ιερό Ευαγγέλιο. Όλα αυτά τα αντικείμενα αναμένεται όταν πλέον αποκατασταθούν οι ζημιές, να επανατοποθετηθούν.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 

Αυτός είναι ο βασικός σκοπός είπε η κ. Μαυρίδου, μιλώντας για τις προσπάθειες των κατοίκων να καθαρίσουν το χώρο της εκκλησίας και να την επαναφέρουν στην αρχική του μορφή.  

«Όλοι οι κάτοικοι του χωριού βρέθηκαν εκεί, μικροί και μεγάλοι προσπαθώντας αποκαταστήσουν τη ζημιά. Είχαμε και την υπόσχεση από τους τοπικούς μας φορείς να βοηθήσουν. Η εκκλησία πρέπει να αποκατασταθεί γρήγορα και άμεσα γιατί έρχεται ο χειμώνας. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι οι εικόνες στο τέμπλο οι οποίες δε κάηκαν όμως βράχηκαν από το νερό που έριχναν οι πυροσβέστες για να σβήσουν τη φωτιά. Προφανώς θα πρέπει να συντηρηθούν αφού δούμε τι ζημιά έχει προκληθεί».

Οι κάτοικοι του Θρυλορίου, σκοπεύουν να συγκεντρωθούν και να αποφασίσουν από κοινού με ποιο τρόπο θα καταφέρουν να αποκαταστήσουν την ζημιά στον ιερό και ιστορικό ναό τους.

«Σε πρώτη φάση σκοπεύουμε να καθαριστεί  εκκλησία και από εκεί και πέρα ευελπιστούμε σε βοήθεια από το δήμο, από την Περιφέρεια και από την μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, αφού μας επισκέφτηκε ήδη ο πρωτοσύγκελος. Όλοι μαζί ελπίζουμε να τα καταφέρουμε».  

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

«Σήμερα κάηκε η εκκλησία του χωριού μου», γράφει με συγκίνηση για όσα τραγικά εκτυλίχτηκαν το βράδυ της Τρίτης στο χωριό η Σοφία Τσιτηρίδου.

Στο θρυλόριο της Κομοτηνής οπού μεγάλωσα, η εκκλησία ήταν σημείο αναφοράς. Εκεί βαπτιστήκαμε και κάναμε το πρώτο κατηχητικό, εκεί η θεία Ελευθερία μας μάζευε την Μεγάλη πέμπτη να ξενυχτίσουμε με θρήνους το εσταυρωμένο και στολίσουμε τον επιτάφιο,(ρημάζοντας τους μπαξέδες των γιαγιάδων μας).

Εκεί ξεκινούσε το κρυφτό -κυνηγητό με τα παιδιά ώρες ατελείωτες. Εκεί πίναμε νερό για να ξεδιψάσουμε.

Η εκκλησιά που γιόρταζε Κωνσταντίνου και Ελένης κτίστηκε πρώτη στο χωριό μετά τον ξεριζωμό των παππούδων μας από τον Πόντο. Εκεί αποχαιρέτησα ανθρώπους που δεν θα ξαναδώ και αγαπούσα πάρα πολύ.

Ο θρήνος στην ψυχή μου είναι μεγάλος, από την ώρα που το έμαθα κλαίω ασταμάτητα και βουβός πόνος πνίγει την φωνή μου. Είμαι σίγουρη ότι αύριο είναι μια άλλη μέρα και ότι το γινάτι των χωριανών μου καθώς και εργασιομανία τους θα ξαναστήσει την εκκλησία πιο μεγάλη πιο μεγαλοπρεπή όπως της πρέπει»!

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ 

Η φωτιά να σημειωθεί ότι μετά την επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας περιορίστηκε στην κεραμοσκεπή, η οποία τελικά κατέρρευσε, αφού είχε καταστραφεί ολοσχερώς.

Ένα από τα αντικείμενα που επίσης καταστράφηκαν ήταν αυτή του Χριστού Παντοκράτορα, μία από τις ιστορικές εικόνες και κειμήλια του ιερού ναού. 

Όσον αφορά στα αίτια της φωτιάς, πιθανολογείται ότι προκλήθηκε από κάποιο βραχυκύκλωμα.

Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι περιμένουν το επίσημο πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Εμφανίσεις: 37109
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!