Ιστορική ημέρα για την Εκκλησία της Εσθονίας (ΦΩΤΟ)

ioil-esthonia

Εσθονία, Γιώργος Φερδής / Romfea.gr

Με μεγάλη επισημότητα πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Συμεών στο Ταλλίν η παράδοση της Ακολουθίας του Αγίου Νεομάρτυρος Πλάτωνος, πρώτου επισκόπου Εσθονίας, και των συν αυτώ νέων μαρτύρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τον συγγραφέα Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, στον Προκαθήμενο της Εσθονικής Εκκλησίας κ. Στέφανο.

Πριν την παράδοση έγινε μια σύντομη ομιλία από τον Μητροπολίτη Εσθονίας κ. Στέφανο, ο οποίος παρουσίασε το έργο του Μητροπολίτη Εδέσσης.

Ο κ. Στέφανος αναφέρθηκε στο ιστορικό της προσπάθειας για την σύνθεση της Ακολουθίας, καθώς και στον τρόπο που έγινε το αίτημα προς τον αδερφό Μητροπολίτη κ. Ιωήλ.

Επίσης τον ευχαρίστησε για την πρόθυμη και ανιδιοτελή προσφορά του, ενώ υπογράμμισε ότι οι ύμνοι παρουσιάζουν με τρόπο εμπνευσμένο και παράλληλα παραδοσιακό τα πρόσωπα των νέων Αγίων της Εσθονίας.

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο κ. Ιωήλ, ο οποίος παρουσίασε τον τρόπο εργασίας του υμνογράφου, σύμφωνα με την ορθόδοξη λειτουργική παράδοση.

Ακόμη ο Μητροπολίτης δέχθηκε ερωτήσεις από τους παρισταμένους, και συγκεκριμένα από Εσθονούς Ιερείς και λαϊκούς.

Μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης έψαλλαν ορισμένους από τους ύμνους της ακολουθίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίδοση της Ακολουθίας σε ψηφιακή μορφή και με την χρήση κλειδιού USB, από τον Μητροπολίτη Εδέσσης στον Προκαθήμενο της Εσθονικής Εκκλησίας, ο οποίος με τη σειρά του επέδωσε στον Υμνογράφο Μητροπολίτη ειδικό ευχαριστήριο έγγραφο εκ μέρους της Μητροπόλεως, λέγοντάς του ότι παραδίδει το αναμνηστικό αυτό, σ’ έναν αδελφό της Ελλαδικής Εκκλησίας που με ποικίλες πράξεις βοήθησε την Αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας στις δυσκολίες που έχει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εκκλησία του Αγίου Συμεών, είναι ένας ιστορικός ναός στο λιμάνι του Ταλλίν, που πρόσφατα απέκτησε πλήρη εξοπλισμό από Ελληνικά εκκλησιαστικά ξυλόγλυπτα, (τέμπλο, ψαλτήρι – αναλόγιο, καρέκλες Θρόνο κ.α.) μεταμορφώνοντάς τον σ’ ένα περίλαμπρο Ναό για τον Ορθόδοξο κόσμο της Εσθονίας.

ioil-esthonia1

ioil-esthonia2

ioil-esthonia3

ioil-esthonia4

Εμφανίσεις: 82670
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!