Το 40νθήμερο Μνημόσυνο του Πρωτοψάλτου Αθανασίου Καραμάνη

karamanis

Μέσα σε ένα κλίμα ξεχωριστής συγκινήσεως τελέστηκε το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά Θεσσαλονίκης το 40νθήμερο μνημόσυνο του αειμνήστου Πρωτοψάλτου του Ναού Αθανασίου Καραμάνη. Το μνημόσυνο τέλεσε ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Στέφανος Τόλιος, συμπαραστατούμενος από ιερείς του Ναού.

Έψαλλε βυζαντινός χορός μαθητών του αειμνήστου Πρωτοψάλτου υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Ιωάννου Λιάκου.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. καθηγητής κ. Μιχαήλ Γ. Τρίτος, ο οποίος χαρακτήρισε τον Αθανάσιο Καραμάνη «γίγαντα της βυζαντινής τελετουργίας», «πιστό και βιωματικό μύστη της θείας λατρείας και της ορθοδόξου πνευματικότητας», «τέλειο ερμηνευτή της θείας τέχνης του Δαμασκηνού», «που δημιούργησε Σχολή, όπου εκκολάφτηκαν δεκάδες άξιοι ιεροψάλτες που κοσμούν τα αναλόγια μεγάλων ναών της Ελλάδος και του Εξωτερικού».

Τη Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο παρακολούθησαν δεκάδες ιεροψαλτών και πλήθος κόσμου, που ήρθαν για να τιμήσουν τον μεγάλο μουσουργό της Εκκλησίας.

Ευχή όλων είναι να ψέλνονται τα μαθήματα του Διδασκάλου της θείας Τέχνης του Δαμασκηνού γιατί είναι κείμενα υψίστης καλλιτεχνικής ποιότητας, που υπηρετούν την πνευματικότητα, την αναγωγικότητα και τη μυσταγωγικότητα της ορθοδοξου λατρείας.

karamanis2

karamanis1

Εμφανίσεις: 88159
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!