Κοινή εκδήλωση Μητρόπολης Λέρου και Πολεμικού Ναυτικού

ler

Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012 εορτάσθηκε, στη Λέρο, η 69η επέτειος από την βύθιση του ηρωϊκού Αντιτορπιλικού του Πολεμικού μας Ναυτικού «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ». Παράλληλα η Εκκλησία μας εόρτασε την Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στις 6:30΄ το απόγευμα,ετελέσθη μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μαςκ.κ.Παϊσίου, συμπαραστατουμένουυπό του Ιερού Κλήρου της Νήσου, παρουσία πυκνού εκκλησιάσματος, στον ιστορικό και επισκοπικό ομώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Λακκί της Λέρου.

Κατά τον Εσπερινόο Μητροπολίτης εχειροθέτησε αναγνώστη τον νέο Θεόφιλο Παπαφώτη, και ομίλησε καταλλήλως.

Την επομένη, Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, το πρωί, ο Μητροπολίτης ετέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συμπαραστατούμενος υπό του Ιερού Κλήρου της Νήσου, εκήρυξε τον θείο λόγο, ετέλεσε μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως του Κυβερνήτου, Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Ναυτών του Α/Τ «Βασίλισσα Όλγα», οι οποίοι έπεσαν στον υγρό τάφο υπέρ Πατρίδος κατά την εκείνην αποφράδα ημέρα της 26ης Σεπτεμβρίου 1943, όταν τα Γερμανικά στούκας στο λιμάνι του Λακκίου εβομβάρδισαν το ένδοξο πλοίο του πολεμικού Ναυτικού μας.

Κατόπιν, βάσει επισήμου προγράμματος που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου,ετελέσθη Δοξολογία παρουσία τουΔιοικητού Διοικητικής Μερίμνης του Π.Ν. Αντιναυάρχου (Μ) Ελληνιάδη Παναγιώτη, του βετεράνου του Β΄ Π.Π. και διασωθέντος του Α/Τ «Β.Όλγα» κ.ΑθανασίουΑνδριανάκη, των εκπροσώπων των επιζώντων του Α/Τ «Β.Όλγα», του περιφερειακού συμβούλου κ. Κων/νου Σταυλά, του Δημάρχου Λέρου κ.ΜιχαήλΚόλια, του αντιδημάρχου κ. Ιωάννη Κωνσταντινίδη, της προέδρου του Δημ.ΣυμβουλίουκαςΘεοφανίας Γιαννουκά και μελών αυτού, και λοιπών στρατιωτικών και πολιτικών Αρχών της Λέρου, εκπαιδευτικών, αντιπροσωπειών των σχολείων στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης με τις σημαίες τους, του προσκοπισμού και οδηγισμού και πολλών Λερίων.

Στο τέλος της Δοξολογίας εψάλλη ο Εθνικός Ύμνος και ο Μητροπολίτης ανεφώνησε «Ζήτω το Έθνος», «Ζήτω το Πολεμικό Ναυτικό».Εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως,ορίσθηκε ο βουλευτής Ημαθείας κ. Απόστολος Βεζυρόπουλος, ο οποίος μαζί μέ τον βουλευτή Δωδεκανήσου κ.ΜάνοΚόνσολα, θα παρευρίσκοντο στις εορταστικές εκδηλώσεις, όμως λόγω των απεργιών καί της ακύρωσης της πρώτης πρωϊνής αεροπορικής πτήσης,από Αθήνα για Λέρο, αφίχθησαν με την μεσημβρινή πτήση.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, στο μνημείο του Α/Τ «Β.Όλγα», έλαβε χώρα επιμνημόσυνος δέησις, προσκλητήριο των πεσόντων υπό των ριπών των όπλων, καταθέσεις στεφάνων υπό των εκπροσώπων της Κυβερνήσεως, της Περιφερείας, του Δήμου, των Ενόπλων Δυνάμεων, των επιζόντων καί των συγγενών του Α/Τ «Β.Όλγα», των παλαιών πολεμιστών, του εκπροσώπου πεσόντων του Αγγλικού αντιτορπιλλικού«Ιντρέπιντ», του προσκοπισμού και οδηγισμού.

Εν συνεχεία ετηρήθη ενός λεπτού σιγή και η φιλαρμονική του Δήμου Λερίων παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο, ενώ άγημα του στρατού επέδωσε τας κεκανισμένας τιμάς.

Κατόπιν ο Μητροπολίτης,μετά των επιζόντων καί των συγγενών του Α/Τ «Β.Όλγα», των Αρχών και πολλών πολιτών, επιβιβάσθηκαν στην Κ/Φ «ΚΑΣΟΣ» του Πολεμικού μας Ναυτικού, και έρριψαν στεφάνια στην θέση βύθισης του αντιτορπιλικού, εντός του λιμένα του Λακκίου.

Τέλος, η διοίκησις του Πολεμικού Ναυτικού εδεξιώθη τις Αρχές, τους επιζώντες, συγγενείς, και τους προσκεκλημένους.

 ler2

ler3

ler4

ler5

Εμφανίσεις: 55116
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!