Χαιρετισμός Ηγουμένου Ι.Μ. Φανερωμένης στο Μοναχικό Συνέδριο

asprogerakasΠαρακάτω ακολουθεί ο χαιρετισμός του Ηγουμένου της Ι.Μ. Φανερωμένης Λευκάδος, Αρχιμ. Νικηφόρου Ασπρογέρακα στο 2ο Μοναχικό Συνέδριο.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς,

Θεοφιλέστατε Άγιε Άρσινόης

Άγιοι Καθηγούμενοι,Οσιώτατες Γερόντισσες, Πατέρες και Αδελφοί,

Αξιότιμε Κυριε Βουλευτά,

Αξιότιμε Κύριε Αντιπεριφερειάρχα,

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε του Πνευματικού Κέτρου, εκπρόσωπε του κ. Δημάρχου Λευκαδίων,    

Αξιότιμε Κυριε Διευθυντά της Ελλην. Αστυνομίας,

Αξιότιμε Κυριε Διοικητά της Αεροπορίας,

Αξιότιμε Κυριε Λιμενάρχα,

Αξιότιμε Κυριε Διοικητά του Πυροσβεστικού Σωματος.

Αξιότιμοι Κύριοι Πρόεδρε του Σωματείου «Φίλων» της Ιεράς Μονής μας

Κύριε Εκπρόσωπε του Συλλόγου Λευκαδίων Φίλων του Αγίου Όρους

Αγαπητοί αδελφοί, χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε.

Η Λευκάδα, το ωραίο νησί του Ιονίου Πελάγους, το νησί της «Κυράς» Φανερωμένης μας, το νησί των ποιητών και των λογίων, το νησί με τις άπειρες φυσικές καλλονές, αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή και χαρά που υποδέχεται, για τις εργασίες του 2ου Μοναχικού Συνεδρίου, εκλεκτά μέλη της Εκκλησίας μας και εκλεκτούς εκφραστές της Ορθόδοξης Θεολογίας μας.

Όπως είναι αυτονόητο ξεχωριστή χαρά και ευλογία νιώθει η Ιερά μας Μονή γιατί οσιώτατες Μητέρες και Πατέρες του μοναχισμού μας, πρωτοπόροι στο έμπονο αυτό άθλημα, θα είναι για δεύτερη φορά ανάμεσά μας, διδάσκοντάς μας στα αληθινά και μεγάλα της ζωής μας, ενισχύοντας έτσι την μικρή μας αδελφότητα και το λαό μας.

Η Ιερά Μονή της Φανερωμένης είναι το μοναδικό εν ενεργεία Μοναστήρι στην Λευκάδα. Και δεν είναι κυρίως γι’αυτό το λόγο το Μοναστήρι μας όντως η αναφορά και η απαντοχή όχι μόνο των Λευκαδίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αλλά κυρίως γιατί εδώ είναι παρούσα η Κυρία Θεοτόκος ζωντανή, με τη θαυματουργική της εικόνα, αφουγγραζόμενη τον πόνο μας και σκουπίζοντας τα δάκρυά μας.

Ἐκλεκτοί προσκεκλημένοι μας, αξιότιμοι Σύνεδροι, το 2ο Μοναστικό Συνέδριο πραγματοποιείται, οκτώ χρόνια μετά το πρώτο, που έγινε πάλι εδώ στον ίδιο εύλογημένο χώρο. Ο πόθος σύγλησής του υπήρχε από την επόμενη του προηγούμενου.

Αναμέναμε με λαχτάρα την αφορμή. Και την αφορμή την έδωσε η 125η επέτειος από την έλευση, στο νησί μας και στη Μονή μας, της Εφεστίου και θαυματουργού Εικόνας της Πεφανερωμένης μας, της Κυράς μας, όπως θέλει καρδιακά να την αποκαλεί ο λαός μας, την οποία γιορτάσαμε, με την πρωτοβουλία και τις ευλογίες του Ποιμενάρχη μας, τον περασμένο μήνα, με τη λιτάνευσή της στην πόλη μας και με πολλές άλλες λατρευτικές εκδηλώσεις.

Επιτρέψτε μου δυό λόγια να πω σχετικά με την εικόνα της Παναγίας μας:

Το 1886 μια μεγάλη πυρκαγιά αποτέφρωσε την Ιερά μας Μονή, οπότε κατεστράφη ολοσχερώς και η αρχαία αχειροποίητος Εικόνα της Παναγίας μας. Την ίδια χρονιά άρχισε κι όλας, από τον Ιερομόναχο Βενιαμίν Κοντράκη, η ιστόρηση του επίσημου πιστού αντιγράφου της στο Άγιο Όρος στη συνοδεία των Γαλατσάνων στο Καρακαλινό κελλί του Γενεσίου της Θεοτόκου, στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Στην αγιογράφηση της Ιεράς Εικόνος συνέδραμαν οικονομικά Κουτλουμουσιανοί πατέρες, Λευκάδιοι στην καταγωγή, ο Ιερομόναχος Βενέδικτος, ο μοναχός Ανατόλιος Μεσολλογίτης και άλλοι. (Διατηρούντες με ευγνωμοσύνη στη μνήμη μας εκείνη τη χειρονομία των Κουτλουμουσιανών Πατέρων, χαιρετίζουμε εγκάρδια την παρουσία στη Μονή μας και στο νησί μας του αγίου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους π. Χριστοδούλου!).

Το επόμενο έτος, δηλαδή το 1887, ο Ιερομόναχος Φιλάρετος Καρύδης, Ηγούμενος της Ιεράς μας Μονής, μετέφερε από το Άγιον Όρος τη νέα Ιερά Εικόνα στην Λευκάδα. Την υποδέχτηκαν κλήρος και λαός του νησιού, την ημέρα της Πεντηκοστής. Αρχικώς η εικόνα τοποθετήθηκε στο Ιερό Μετόχι της Αναλήψεως του Σωτήρος στο χωριό Φρύνι, διότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκαταστάσεως της Μονής.

Αργότερα έφεραν την εικόνα στο θρόνο της, στην Ιερά Μονή και την εναπέθεσαν σε περίοπτη θέση εντός ιδιαίτερου χώρου, παραπλέυρως του Ιερού, στο λεγόμενο Ντεπόζιτο, όπως συνηθίζεται να λέγεται στα Επτάνησα. Έκτοτε η εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου φυλάσσεται στον ίδιο χώρο μέχρι σήμερα, σκεπάζοντας και οδηγώντας τη μονή μας, ευλογώντας και προστατεύοντας το λαό του νησιού μας και της οικουμένης.

Αὐτά για την επέτειο και την εικόνα της Κυράς μας.

Γιά το συνέδριο που μας αξιώνει ο Θεός να πραγματοποιούμε στο μοναστήρι μας, στο πλαίσιο της επετείου που ήδη αναφέρθηκε, θα ήθελα να πω επίσης δυό λόγια :

Μέσα στη βαθειά νύχτα που καιρό τώρα έπεσε στον τόπο μας, και όχι μόνο, λαχταράμε ακτίδες φωτός, που ρίχνει η κοινωνία αγαπωμένων προσώπων, η συμμαθητεία, έστω και για λίγες μέρες, στον αυτό τόπο και χρόνο, στις εντολές του Χριστού, η στήριξη αλλήλων στον έμπονο δρόμο για απόκτηση της τελειότητας που εβίωσε και υπέδειξε ο αρχηγός και τελειωτής της πίστεώς μας Κύριος Ιησούς.

Ποθούμε λόγο άμεσο που θα μας προστατεύσει από την περιπλάνηση του νου μας στον κόσμο των ηδονών του βίου και της φαντασίας, λόγο έμπειρο που θα μας στεριώσει στην ασκητική νήψη, στη διάθεση εξόδου από το άτομό μας, που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να προσλάβουμε το Θείο Πρόσωπο.

Έχουμε ανάγκη ζωντανού λόγου που θα μας ενισχύσει στην οδό του σταυρού και της κενώσεως που με τη θέλησή μας ακολουθήσαμε, την οποία όμως κάποτε την βλέπουμε ως καρπό της κτιστής μας φύσεως και όχι ως δωρεά του Αγίου Πνεύματος.

Βγήκαμε, όντως, με την μοναχική μας κουρά, έξω της παρεμβολής του κόσμου, όπως και ο Χριστός, ο οποίος «έξω της πύλης έπαθε». Θέλουμε να βλέπουμε, ξαναλέω έστω και για λίγες μέρες, από κοντά, πρόσωπο με πρόσωπο,

αδελφούς που όντως ζουν έξω της παρεμβολής και αποταξάμενοι τα σχήματα του παρόντος κόσμου, βαστάζουν το σταυρό του Χριστού και φέρουν τον ονειδισμό του, για να μπορούμε και μεις να βιώσουμε το δικό μας σταυρό, για να βιώσουμε και τον πόνο του κόσμου ως προσωπική υπόθεση. Και με αυτή την προϋπόθεση να του προσφέρουμε αυτό που, ως μοναχοί, επαγγελόμεθα.

Να, λοιπόν, γιατί οργανώσαμε, με την ευλογία και την αμέριστη στήριξη του Σεβασμιωτάτου, και τούτο το συνέδριο. Γιατί θέλουμε όλα τα παραπάνω καλά, και πέραν αυτών και χίλια δυό άλλα, που είμαστε σίγουροι ότι με την ευδοκία του Θεού θα τα λάβουμε, όχι μόνο μέσα από τις εισηγήσεις των εκλεκτών εισηγητών η μέσα από τις συζητήσεις που θα ακολουθούν αλλά και μέσα από την εν γένει επικοινωνία μας και συναναστροφή μας.

Σεβασμιώτατοι, Σεβαστοί Γέροντες και Γερόντισσες, αγαπητοί φιλοξενούμενοι δεν θα κρύψω τη χαρά μου και την ιδιαίτερη συγκίνησι μου για τη σύναξη αυτή των εκπροσώπων των Ιερών Μονών και για την άμεση ανταπόκριση της αγάπης σας, στην πρόσκλησή μας.

Σας υποδεχόμαστε ως αγγέλους του Θεού και σας ευχόμαστε να περάσετε ευχάριστα στο νησί μας και στη Μονή μας. Ο,τι καλό ζήσουμε αυτές τις μέρες όλοι μαζί εδώ, είναι του Θεού μας, που είναι μαζί μας γιατί είμαστε στο δικό του όνομα συναγμένοι. Οι όποιες ελλείψεις είναι δικές μας.

Τολμώ όμως, ως άφρων, να πω ότι έγιναν όλα με πολύ αγάπη. Το Μοναστήρι μας βέβαια είναι μικρό. Η καρδιά μας όμως είναι ζεστή και με την παρουσία Σας γίνεται θερμότερη και πλατύνεται.

Η ευγνωμοσύνη μας στον δωρεοδότη Κύριο και στην Κυρία Θεοτόκο, την Πεφανερωμένη, για τις πολλές τους ευεργεσίες συνέχει την ύπαρξή μας πάντα. Ας είναι θερμότερη και ζώσα αυτές τις μέρες γιατί αύτό το Συνέδριο είναι ξεχωριστή δωρεά.

Ευχαριστώ τον Σεβασμ. Μητροπολίτην Γόρτινος και Μεγαλουπόλεως κ. Ιερεμίαν, εκπρόσωπον της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, για την παρουσία του στο Συνέδριό μας.

Στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας ο οποίος εμπνέει, ευλογεί και συμπαραστέκεται σε κάθε μας έργο και φυσικά την παρούσα Συναξη, όλοι οι αδελφοί της Μονής οφείλουμε ειλικρινείς ευχαριστίες .

Τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος με πολλή προθυμία, ανταπεκρίθη στην πρόσκληση της Ιεράς Μονής μας και θα είναι αυτός, που με την εισήγησή του, θα μας εισοδεύσει στη Σύναξή μας και θα δώσει το στίγμα της, ιδιαίτερα ευχαριστούμε.

Ευχαριστούμε τον λίαν αγαπητό και σεβαστό Θεοφιλέστατον Επίσκοπο Αρσινόης της Εκκλησίας της Κύπρου κ. Νεκτάριον, ο οποίος ανταπκρίθηκε πρόθυμα στην πρόσκλησή μας να είναι σήμερα ανάμεσά μας και με σχετική εισήγηση . Με το θεοφιλέστατο μας συνδέει προ πολλών ετών αδελφική σχέση και γι αὐτό και η χαρά μας για την εδώ παρουσία του είναι μεγάλη.

Ευχαριστούμε τους Αγίους Καθηγουμένους του Αγιωνύμου όρους που παρευρίσκονται ανάμεσά μας:

Τον Καθηγούμενον της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αρχιμ. Χριστόδουλον. (Η Μονή μας, όπως ειπώθηκε ήδη, συνδέεται άμεσα με την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου αφού παλιότερα ήταν η Μονή μετανοίας πολλών Λευκαδίων).

Τον Καθηγούμενον της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αρχιμ. Ελισσαίον.

Τον Ιερομόναχον Γρηγόριον, εκπρόσωπο του Καθηγουμένου της Ιεράς μονής Ξενοφώντος κ. Αλεξίου .

Τον πολύ σεβαστό μας οσιολογιώτατο Γέροντα π. Μωϋσή, με τη διαρκή του προσφορά και τη δεδομένη αγάπη του στο μοναστήρι μας.

Όλοι οι ως άνω πατέρες θα μας μεταφέρουν αποστάγματα πνευματικής σοφίας από την Αθωνίτικη μοναχική πολιτεία και γι’αυτό τους ευχαριστούμε.

Όμως κοντά μας είναι και πατέρες και μητέρες που δεν εγκαταβιούν στο Άγιο Όρος. Έχουν όμως τις αρχές και τη βιωτή του Αγίου Όρους που είναι οι αρχές και η βιωτή του Ορθόδοξου Μοναχισμού, όπου γης. Για τις εισηγήσεις τους και την παρουσία τους στο Συνέδριό μας τουύς ευχαριστούμε από καρδιάς.

Έχομε κοντά μας τον Καθηγούμενο της Ι.Μονής Αγίου Διονυσίου π. Μάξιμο.

Τον Καθηγούμενο της Ι.Μονής Τατάρνης π. Δοσίθεο.

Τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σαγματά π.Νεκτάριο.

Τον πανοσιολογιώτατο π. Βαρνάβα, από την Ι.Μονή προφήτου Ηλιού Πρεβέζης.

Την οσιωτάτη Γερόντισσα Ευφημία, Καθηγουμένη της Ι. Μονής Αγίου Αθανασίου Κερκύρας.

Και την οσιωτάτη Γερόντισσα Θεοξένη, Καθηγουμένη της Ι. Μονής Χρυσοπηγής Χανίων.

Όλοι οι ανωτέρω, όπως και ο κ. Δ. Γιανούλης, Καθηγητής της Ανωτ. Σχολής Βελά, αποδέχθηκαν με αγάπη την πρόσκλησή μας και ανέλαβαν τη συγγραφή και την παρουσίαση εισηγήσεων, που αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δεν μνημονεύω ονομαστικά άλλους από τους παρευρισκόμενους πατέρες, όπως τους πατέρες-προέδρους των Συνεδριάσεων, εξαιτίας του Χρόνου. Τους ευχαριστούμε όμως και εκείνους θερμά για την παρουσία τους και τη συμβολή τους.

Επιτρέψτε μου όμως να ευχαριστήσω τον Αξιότιμο Κυριο Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδος και τούς Περιφερειακούς Συμβούλους για την προθυμότατη απόφασή τους να είναι συνδιοργανωτές του παρόντος συνεδρίου και βασικοί συντελεστές για την πραγμάτωσή του.

Τόν Αξιότιμο Κύριο Δήμαρχο Λευκαδίων και τους Δημοτικούς Συμβούλους για τη σημαντική τους βοήθεια. Η συμπαράσταση των τοπικών αρχών γενικά υπήρξε μεγάλη.

Ευχαριστούμε τούς εκπροσώπους των Πολιτειακών και Τοπικών Αρχών, που μας τιμούν με την παρουσία τους.

Επιθυμώ, όλως ιδιαίτερα και με δικαιολογημένη ευγνωμοσύνη, να αναφερθώ στούς χορηγούς του παρόντος Συνεδρίου:

Τα Ξενοδοχεία ΙΟΝΙΟΝ ΣΤΑΡ, του κ.Βασιλείου Αραβανή,

SAN GIOYANNI των αδελφών Ευαγγέλου και Σπυρίδωνος Βεργίνη ,

KASTRO VILLAGIO του Νικολάου Μπόρσα και του Θεόδωρου Γεωργάκη για την ολοπρόθυμη παραχώρηση δωματίων για τη φιλοξενία των Συνέδρων.

Το αρτοποιείο του κ. Χρήστου Αργυρού ,την οικογένεια Δερμάνη και το Ζαχαροπλαστείο Τούλιπ του κ. Γεωργίου Φατούρου, για τις προσφορές τους Καθώς και τον κ. Παναγιώτη Αργυρό, πολιτικό Μηχανικό που μας προσέφερε το κρασί, που κι’αυτό είναι από τα αναγκαία για να είναι το Συνέδριό μας και στην πράξη Συμπόσιο. Παρακαλώ για όλους αυτούς κάνετε ένα κομβοσχοίνι στην προσευχή σας, απόψε.

Οφείλω να ομολογήσω ότι το Συνέδριο αυτό οφείλει πολλά στο ζήλο και στο μόχθο των πατέρων της Μονής μας αλλά και στην αγάπη πολλών αδελφών εν Χριστώ εκτός Μονής.

Είναι αυτοί που πρόσφεραν κυριολεκτικά τη ψυχή τους για την καλύτερη οργάνωση και διεξαγωγή του. Δεν θα αναφέρω ονομαστικά τους άνδρες και τις γυναίκες, τους νέους και τις νέες που με περίσσια αγάπης βοήθησαν να στηθεί τούτο το συνέδριο και διακονούν τώρα για να διεξαχθεί, όπως πρέπει. Όλοι αυτή ενσαρκώνουν και εκφράζουν την ωραία Λευκαδίτικη ψυχή, αλλά και κάθε χριστιανή ψυχή, που χαίρεται όταν προσφέρει, που γεμίζει όταν διακονεί, σύμφωνα πάντα με το άγραφο λόγιο του Χριστού «Μακάριον εστι διδόναι η λαμβάνειν».

Στο παραπάνω πλαίσιο ευχαριστούμε το Σωματείον Φίλων της Ιεράς Μονής μας, ιδιαίτερα τον Πρόεδρον κ. Γεώργιο Κοντομίχη αλλά και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την πολύτιμη και πολύπλευρη ενίσχυσή τους.

Να ευχαριστήσω τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αιδεσιμολογιώτατο π. Ευάγγελο Αρώνη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, τον π. Αναστάσιο Φούντογλου και τον αγαπητό μου π. θεοδόσιο Δενδρινό εξ Ιθάκης που ήλθε μαζί με την πρεσβυτέρα του για να ετοιμάσουν το φαγητό για τις ημερες του Συνεδρίου, ευχαριστώ και για την προσφορά του βίου του οσίου Ιωακείμ του Παπουλάκη που θα λάβετε όλοι, με την λήξη του Συνεδρίου.

Να μη ξεχάσω να απευθύνω ευχαριστίες στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας, ο οποίος μεταδίδει απ εὐθείας τις εργασίες του Συνεδρίου και τους Τηλεοπτικούς Σταθμούς 4Ε της Αδελφότητος «ΛΥΔΙΑ» και ΑΧΕΛΩΟΣ που θα μαγνητοσκοπήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου και θα τις μεταδώσουν ευρύτερα.

Σε όλους εσάς, τους πατέρες και τους λαϊκούςπού ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και είσθε απόψε κοντά μας απεθυθύνουμε θερμές ευχαριστίες. Το Συνέδριό μας είναι Μοναστικό Συνέδριο. Όμως η σταθερή αφοσίωση στις εντολές του Χριστού και η πίστη ότι η μόνη ασάλευτη πραγματικότητα είναι η βασιλεία του Θεού και η λαχτάρα μας να αναγεννηθεί ο τόπος μας είναι κοινή μας υπόθεση.

Εύχεσθε για την επιτυχή διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Εμφανίσεις: 61852
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!