Ξεκίνησε το ''Ενορία εν δράσει'' (ΦΩΤΟ)
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2012
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr - 23.18
-
Με την τέλεση του Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας 1 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς "Ενορία ένα δράσει".
"Σε αυτή την ενορία πραγματώνεται το διηνεκές θαύμα της εκκλησίας μας" τόνισε ο κ.Σεραφείμ, υπογραμμίζοντας πως με αυτό το πρόγραμμα "η ερημιά των πόλεων υπερβαίνεται με έναν τρόπο που είναι θεοφιλέστατος".
Σημείωσε πως ο τίτλος του προγράμματος, σηματοδοτεί την διαρκή μέριμνα και προσφορά ζωής του Θεού στον κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητος εποχής, και συμπλήρωσε ότι με αυτό τον τρόπο επιχειρείται η υπέρβαση της ερημιάς, της εγκατάλειψης και των προβλημάτων του βίου.
Τέλος ο Μητροπολίτης Πειραιώς υπογράμμισε πως το "Ενορία εν δράσει" είναι μια πιλοτική προσπάθεια η οποία ευχήθηκε να καρποφορήσει και τελικά να γίνει ένα γεγονός που θα εμπεδωθεί και στις συνειδήσεις των υπολοίπων Ενοριών της Μητροπόλεως μας.
"Η Μητρόπολη θεωρεί ως καύχημα την Ενορία της Ευαγγελιστρίας διότι εδώ διηκόνησαν προσωπικότητες όπως ο μακαριστός π. Μαρίνος Γεωργακόπουλος, η ψυχή του οποίου αυτή τη στιγμή θα χαίρεται" είπε χαρακτηριστικά, ενώ ευχαρίστησε θερμότητα το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προικονήσσου κ.Ιωσήφ που εγκαινιάζει αυτή την προσπάθεια.
Στο καλωσόρισμα του, ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού, πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Γεωργακόπουλος εξηγώντας τους σκοπούς του προγράμματος "Ενορία ένα δράσει" σημείωσε πως "η Ενορία δεν είναι μόνο κέντρο λατρείας αλλά και μέσο οικοδομής των μελών της".
"Ζούμε στον αιώνα της επικοινωνίας αλλά όχι της κοινωνίας" ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως με αυτή την προοπτική ξεκινάει το ‘’Ενορία εν δράσει’’.
Για να πάψει η μοναξιά να είναι ο μοναδικός μας σύμμαχος.
Ευχαρίστησε όλους όσοι κοπίασαν μέχρι τώρα και όσους θα προσφέρουν έως το τέλος του προγράμματος αυτού.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικονήσσου κ.Ιωσήφ, ο οποίος μιλήσει για το ρόλο της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην διατήρηση της ταυτότητος του αποδήμου Ελληνισμού.
Η αναφορά του Σεβασμιωτάτου ξεκίνησε από την αρχαία εποχή όπου οι Έλληνες ξενιτεύονταν, σημειώνοντας πως το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να χτίσουν βωμούς για τους Θεούς τους.
"Ανάλογα με τους αρχαίους προγόνους έκαναν και οι νεώτεροι έλληνες μετανάστες" ανέφερε οι οποίοι είχαν την εκκλησία, που οι ίδιοι έχτισαν, προστάτιδα και σημείο αναφοράς της Ελληνικής και της Ορθόδοξου ταυτότητος.
Υπογράμμισε πως με κέντρο το Ναό αναπτύσσεται όλη η ζωή της οικογένειας στη διασπορά, η Θεια Λειτουργία τελείται στα Ελληνικά καθώς επίσης και όλα τα Μυστήρια.
Σημείωσε πως ο παπάς είναι ο πατέρας, ο σύμβουλος ο καθοδηγητής και εκείνος που θα αναλάβει την υποχρέωση να ιδρύσει σχολειά στα οποία και ο ίδιος πολλές φορές θα διδάξει, ένα έχει τα απαραίτητα προσόντα.
"Το ράσο των Ιερέων στη διασπορά είναι μια αδιάκοπα περιφερόμενη Ελληνική σημαία", είπε με έμφαση σε άλλο σημείο της ομιλίας του ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα Σαββατιανά σχολεία που λειτουργούν στις περισσότερες Ελληνορθόδοξες κοινότητες, όπου διδάσκονται η γλώσσα και ο πολιτισμός μας.
Έκανε εκτενή αναφορά στην ίδρυση Μητροπόλεων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με αφορμή την αύξηση των μεταναστών, λέγοντας πως αντίστοιχα κινήθηκε και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
"Οι Μητροπόλεις αυτές ενίσχυσαν την θρησκευτική, κοινωνική, οικογενειακή και εθνικό-πατριωτική ζωή της παροικίας" υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως βοήθησαν και στην εξωτερική Ορθόδοξη ιεραποστολή.
Υπογράμμισε πως οι Μητροπόλεις της διασποράς ενίσχυσαν την ίδρυση, ανάπτυξη και λειτουργία νεοελληνικής γνώσης και πολιτισμού σε άλλες χώρες, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην ανάπτυξη του Μοναχισμού.
"Στα μοναστήρια αυτά χρησιμοποιείται αποκλειστικά η Ελληνική γλώσσα" σημείωσε ο κ.Ιωσήφ, λέγοντας πως οι ομογενείς βρίσκουν στα μοναστήρια ανάπαυση και παρηγοριά και πως τα μοναστήρια αποτελούν μια χρήση ελπίδα για το αύριο του ελληνισμού.
- Εμφανίσεις: 88984