Άνθιμος: ''H υποδοχή της Μέρκελ πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις παραδόσεις μας''
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2012
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr - 12.11
-
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης / Romfea.gr
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην πρωινή εκπομπή «ΝΕΤ στα Γεγονότα» έδωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο οποίος σχολίασε όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Αναλυτικά ανέφερε:
Για την άφιξη της Καγκελαρίου Α. Μέρκελ:
«Νομίζω ότι είναι μία μεταστροφή που μας παρέχει ελπίδες να βρούμε σημεία συνεννοήσεως. Εμείς να εκτιμήσουμε και να αντιληφθούμε το χρέος μας, αλλά και εκείνοι να αντιληφθούν το ιστορικό χρέος τους έναντι της Ελλάδος. Μέσα μας υπάρχει μία δικαιολογημένη αντίδραση έναντι της γερμανικής σκληρής στάσης.
Όμως πρέπει να γίνει η άφιξη της κυρίας Μέρκελ υπό συνθήκες οι οποίες προσιδιάζουν στην παράδοσή μας για τη φιλοξενία. Να τιμάμε την ελληνική φιλοξενία».
Για τον νεαρό που έκανε την ανάρτηση στο facebook κατά του γέροντος Παϊσίου:
Θα έπρεπε να γίνει μία προσπάθεια επικοινωνίας. Σύσταση θα έπρεπε να του γίνει, αλλά όχι μήνυση γιατί αυτή θα επιδείνωνε τη στάση του. Το να τον συμβουλεύσουμε να μην προσβάλει αυτά που οι άλλοι σέβονται, νομίζω θα ήταν καλύτερο.
Για την απαγόρευση των «διπλών» μυστηρίων από άλλες Μητροπόλεις:
Είναι κατά περίπτωση. Εγώ το τηρώ. Γίνεται ο γάμος και στη συνέχεια βαπτίζουμε το παιδί. Εγώ στην πράξη το τηρώ και δεν θα το αλλάξω.
Για το τηλεοπτικό κανάλι της Εκκλησίας:
Αυτό είναι ένα πονεμένο κεφάλαιο. Έχω την εντύπωση ότι η Εκκλησία της Ελλάδος που δεν μπορεί να συντηρήσει το ραδιοφωνικό σταθμό είναι αδύνατο να αναλάβει τις τεράστιες δαπάνες ενός καναλιού.
Δεν είμαι αντίθετος. Θα ήθελα να έχει κανάλι αλλά δεν μπορεί «να το σηκώσει».
Για τις τοποθετήσεις του απέναντι στα εθνικά θέματα:
Δεν μπορεί να ανοίγουμε τις πύλες και να λέμε περάστε. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε εθνική ευαισθησία. Η διακονία μου στην Εκκλησία εδώ και σαράντα χρόνια είναι στη Θράκη και τη Μακεδονία.
Αγαπώ τις Ένοπλες Δυνάμεις και θέλουμε επειδή υπάρχει αυτή η διάθεση διεκδικήσεων γύρω μας και γι’ αυτό μέσα μου εκφράζω τον πόνο για την πατρίδα μου. Κακό είναι;
Υπάρχουν θέματα όπως η δημιουργία οικονομικής ζώνης που θα οδηγούσε στην απομόνωση της Θράκης από την υπόλοιπη χώρα κ.λπ. Γίνονται εγκλήματα σε βάρος της εθνικής μας υπόστασης.
Για τη συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρώπη:
Ήμουν υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε. από την αρχή. Ναι στην Ευρώπη αλλά όχι να υποταχθούμε και να διαλυθούμε, έχω πει από την αρχή. Οπωσδήποτε πάσει θυσία όμως να ανήκουμε στην Ευρώπη.
Για την κατασκευή τεμένους στην Αθήνα:
Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος γιατί εμείς οι Έλληνες είμαστε συναισθηματικοί και υποχωρητικοί. Για να βάλεις ένα κεραμίδι σε ορθόδοξο ναό στην Πόλη είναι πρόβλημα, για τη Σχολή της Χάλκης μας κοροϊδεύουν τόσα χρόνια. Θα είναι σε βάρος μας η κατασκευή τεμένους.
Δεν μπορεί να είμαστε δέσμιοι και στην πατρίδα μας και στην παλιά πατρίδα μας. Παντού θα είμαστε εμείς υπόδουλοι. Έχουν τους «τεκέδες», τους μικρούς τόπους λατρείας και εκεί εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους. Η ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα θα είναι επιζήμια.
Για την πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ. να μισθοδοτεί η Εκκλησία τους ιερείς:
Οι εισπράξεις από το παγκάρι είναι μηδαμινές. Από πού θα βρεθούν; Είναι μία συνεργασία που προκύπτει από την παραχώρηση της περιουσίας από το 1952. Δεν είναι δυνατόν η περικοπή να καλύψει αυτά που λείπουν από το δημόσιο.
Και η μισθοδοσία των κληρικών έχει υποστεί τις περικοπές που γίνονται σε όλους τους υπαλλήλους. Ένας πτυχιούχος του πανεπιστημίου έχει φτάσει να παίρνει 700 ευρώ.
Για τη φορολόγηση της Εκκλησίας:
Δεν υπάρχουν χρήματα στις μητροπόλεις για να φορολογηθούν. Όλα τα ακίνητα που κατέχουμε μητροπόλεις και οι κεντρικές οικονομικές υπηρεσίες έχουν φορολογηθεί.
Στην ερώτηση αν μπορεί η Εκκλησία να κάνει περισσότερα απάντησε: «Αυτό το προσπαθούμε.
Σε πολλές περιπτώσεις δώσαμε ακόμη και το χαράτσι της ΔΕΗ, πέραν των συσσιτίων. Αυτά όμως δεν μπορούμε να τα κοινοποιούμε».
- Εμφανίσεις: 65971