Ο Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ στη Romfea.gr
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr 03.48
-
Φώτο: Romfea.gr
Την προσφορά και τις δραστηριότητες της θρησκευτικής υπηρεσίας στην ΕΛ.ΑΣ με σκοπό την πληροφόρηση του κόσμου, μας έδωσε σε μια συνέντευξη στη Romfea.gr και τον συνεργάτη Γιώργο Φερδή, o Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας Αρχιμ. Νεκτάριος Κιούλος.
Ο π. Νεκτάριος μας εξήγησε το έργο και την προσφορά της υπηρεσίας ακόμα και αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάει ο Δημόσιος φορέας.
«Αυτό που χρειάζονται η νέοι αστυνομικοί είναι κυρίως η πνευματική ενίσχυση τους», αναφέρει ο π. Νεκτάριος.
Τα σώματα ασφαλείας είναι ένας κοινωνικός χώρος με πολλές ιδιαιτερότητες γι’ αυτό, η επιλογή του ιερέα πρέπει αν γίνεται με προσοχή και εκκλησιαστικά κριτήρια.
«Η παρουσία του ιερέως αποτελεί διέξοδο ελπιδοφόρα ιδίως μέσα στο χώρο των σχολών όπου τα περιθώρια ψυχικής επικοινωνίας είναι περιορισμένα» σημείωσε ο ιερέας της ΕΛ.ΑΣ.
Σε άλλο σημείο υπογραμμίζει την σχέση της Θρησκευτικής Υπηρεσίας με το Υπουργείο λέγοντας: «Η Θρησκευτική Υπηρεσία είναι μια υπηρεσία που ανήκει οργανικά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», και συνέχισε λέγοντας πως η Εκκλησία ενημερώνετε για την λειτουργία της Υπηρεσίας και βοηθάει με κάθε δυνατό τρόπο.
Κλείνοντας ο π. Νεκτάριος μας εξήγησε ότι πρέπει να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια που γίνεται εδώ και τόσα χρόνια και σημείωσε ότι: «Στην προσπάθεια αυτή για να επιτύχουμε θα πρέπει να συντονισθεί το ενδιαφέρον της Εκκλησίας και της Πολιτείας»
Ακολουθεί η συνέντευξη για την Romfea.gr, από τον Γιώργο Φερδή
Ποια είναι η προσφορά της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ;
Το έργο του αστυνομικού είναι δύσκολο και συγχρόνως επικίνδυνο και ψυχοφθόρο. Για να επιτύχει ο αστυνομικός στην υπηρεσία του χρειάζεται εκτός από τις γνώσεις, την εμπειρία και την ψυχικά και πνευματική ενίσχυση.
Η Θρησκευτική Υπηρεσία με την παρουσία της μέσα στην Αστυνομία και με τις δραστηριότητες που αναπτύσσει δίδει την μαρτυρία της Εκκλησίας και ενισχύει ηθικά και πνευματικά τον κάθε αστυνομικό και την οικογένειά του.
Ιδιαίτερα η προσφορά της Θρησκευτικής Υπηρεσίας είναι ανεκτίμητη μέσα στις σχολές όπου αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των νέων στα ακριτικά φυλάκια, στους ασθενείς αστυνομικούς στα νοσοκομεία, στα κρατητήρια και στην παιδική κατασκήνωση.
Πως αντιμετωπίζεστε από τους νεοσυλλέκτους και γενικά από τους αστυνομικούς, αισθάνεστε ότι σας αναζητούν και ζητάν την βοήθεια σας;
Όλοι οι αστυνομικοί και κυρίως οι νέοι σαν άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα τα οποία πολλαπλασιάζονται με την υπηρεσιακή πίεση και το άγχος της καθημερινής ζωής.
Η παρουσία του ιερέως αποτελεί διέξοδο ελπιδοφόρα ιδίως μέσα στο χώρο των σχολών όπου τα περιθώρια ψυχικής επικοινωνίας είναι περιορισμένα.
Ο ιερέας καλείται με αγάπη και κατανόηση να αγκαλιάσει τα προσωπικά προβλήματα των αστυνομικών και των δοκίμων, αφού προηγουμένως γνωρίσει την ψυχολογία και την νοοτροπία της αστυνομίας.
Επίσης θα πρέπει να απαντήσει σε θέματα πίστεως, σε υπαρξιακά ερωτήματα και σε επίκαιρες ερωτήσεις.
Να συμβουλεύσει υπεύθυνα και διακριτικά, να συμπαρασταθεί ποικιλοτρόπως, να γίνει φως Χριστού με ιεραποστολική φλόγα, να αγιάσει, να κατηχήσει, να μυήσει τους αστυνομικούς όσο γίνεται στην πνευματική και λατρευτική ζωή.
Με την σημερινή κατάσταση πιστεύετε πως μπορείτε να βοηθήσετε και με ποιον τρόπο;
Πάντοτε όταν ο ποιμένας πιστεύει πραγματικά στο έργο του όσο δύσκολες συνθήκες και αν επικρατούν ευρίσκει τρόπους να επιτελέσει την διακονία του.
Στη σημερινή εποχή η τεχνολογία προσφέρει πολλούς τρόπους όπως π.χ. με το έντυπο, με την εικόνα, το ιντερνέτ, τις προβολές που θα χρησιμοποιηθούν στο ποιμαντικό έργο του ιερέως.
Κυρίως όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει ο ποιμαντικός ζήλος αλλά και η διάκριση του ποιμένα.
Σίγουρα η υπηρεσία σας, έχει ανάγκη από υποστήριξη. Από την μία το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από την άλλη η Εκκλησία της Ελλάδος, βοηθάει όσο πρέπει την υπηρεσία σας;
Η Θρησκευτική Υπηρεσία είναι μια υπηρεσία που ανήκει οργανικά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Έχει όλη την υποδομή και την υλική συμπαράσταση που έχουν όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες του. Η Πολιτεία με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζει τη μεγάλη ανάγκη που έχουν
οι αστυνομικοί για την πνευματική συμπαράσταση για να επιτύχουν στο έργο τους, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα όμως παρακολουθεί άμεσα και το τεράστιο έργο που αναπτύσσει η Θρησκευτική Υπηρεσία.
Βέβαια χρειάζεται μια αναδιοργάνωση της υπηρεσίας σύμφωνα με τη σύγχρονη οργάνωση της αστυνομίας.
Η Εκκλησία ενημερώνεται για το επιτελούμενο έργο γι΄ αυτό κατά καιρούς έχει απευθύνει η Ι. Σύνοδος τον έπαινό της.
Ίσως όμως να μην έχει γίνει κατανοητή από όλους η δυνατότητα αυτή της Εκκλησίας να πλησιάζει άμεσα μια μεγάλη κοινωνική ομάδα και μάλιστα νέους στο χώρο της εργασίας.
Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται να προσφέρει τα αναγκαία εφόδια για το πνευματικό έργο και να ενισχύσει ποικιλοτρόπως τα στελέχη της που έχουν αναλάβει αυτή τη διακονία δίνοντας τη μαρτυρία της εκκλησίας με πολλές δυσκολίες και θυσίες και τέλος να ζητήσει υπεύθυνα την αναβάθμιση αυτών των υπηρεσιών.
Πως κατά την γνώμη σας μπορείτε να βελτιώσετε την υπηρεσία σας;
Η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από την πολυετή διακονία μας, μάς δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσουμε και νέους τρόπους, να οργανώσουμε και νέες δραστηριότητες για να υλοποιηθεί ο βασικός μας στόχος που ουσιαστικά είναι και βοήθεια στο έργο της Πολιτείας.
Όπως φαίνεται στον απολογισμό των 15 χρόνων της διακονίας μας, καθημερινά προσπαθούμε με νέες πρωτοβουλίες να βελτιώσουμε την υπηρεσία μας.
Στην προσπάθεια αυτή για να επιτύχουμε θα πρέπει να συντονισθεί το ενδιαφέρον της Εκκλησίας και της Πολιτείας.
Εμείς από την πλευρά μας συνεχίζουμε το έργο μας με τη βοήθεια του Θεού, τη συμπαράσταση φίλων και συνεργατών και κυρίως με την προσευχή όλων.
Ευχαριστώ και όλους εκείνους που θέλησαν να προβάλλουν το έργο αυτό προς δόξα Θεού.
**********
Λίγα λόγια για την Θρησκευτική Υπηρεσία
Η Θρησκευτική Υπηρεσία της Αστυνομίας ιδρύθηκε στην Ελλάδα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο το 1944.
Σήμερα υπάρχουν παρόμοιες υπηρεσίες σε 25 περίπου χώρες της Ευρώπης οι οποίες συνεργάζονται για να βρίσκουν τους καλύτερους τρόπους ποιμαντικής διακονίας της Εκκλησίας για τους αστυνομικούς.
Ο σκοπός δεν είναι μόνο να καλύψει το τοπικό αγιαστικό και τελετουργικό έργο που είναι αναγκαίο στις διάφορες εκδηλώσεις, όπως ορκωμοσίες, αγιασμοί και εγκαίνια.
Βασική επιδίωξη είναι η ποιμαντική προσέγγιση του ανθρώπου αστυνομικού και των προβλημάτων του, καθώς και η πνευματική και ηθική του ενίσχυση.
Ας ελπίσουμε ότι αυτό το λαμπρό έργο θα συνεχιστεί χωρίς να συρρικνωθεί από τα νέα μέτρα που έχουν ως στόχο την απομάκρυνση και περιθωριοποίηση της Εκκλησίας από το Δημόσιο και τους ανθρώπους.
- Εμφανίσεις: 38204