Έναρξη Ακαδημαϊκής χρονιάς στην Σχολή του Jordanville

jord

Η Ιερατική - Θεολογική Σχολή της Αγίας Τριάδος στο Jordanville της Νέας Υόρκης, ομώνυμος αυτής της Χάλκης, άρχισε επίσημα την ακαδημαϊκή χρονιά 2012-2013 τιμώντας την 100η επέτειο της δευτέρας εκδόσεως του Πατριαρχικού κειμένου της Καινής Διαθήκης από τον αείμνηστο καθηγητή της Χάλκης κ. Βασίλειο Αντωνιάδη την 12 Σεπτεμβρίου.
 
Ο Πατριάρχης Κωνσταντίνος ο 5ος λίγο περισσότερο από ένα αιώνα πριν, ζήτησε από την πατριαρχική σύνοδο και ανέθεσε σε τριμελή επιτροπεία την αποκατάσταση του κειμένου της Καινής Διαθήκης, όπως ανέκαθεν υπήρχε στην Εκκλησία, και μάλιστα αυτή της Κωνσταντινουπόλεως.

Αυτό το κείμενο εκδόθηκε το 1904, και επανεκδόθηκε το 1912 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με επιμέλεια του καθηγητή Φιλοσοφίας και Θεολογίας της Χάλκης Αντωνιάδη.
 
Οιιεροσπουδαστές στο Jordanville δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο για την εκμάθηση του εκκλησιαστικού κειμένου της Καινής και Παλαιάς Διαθήκης το οποίο χρησιμοποιούν ταυτόχρονα με την Σλαβωνική μετάφρασή του.

Ας σημειωθεί ότι η Σλαβωνική είναι η μόνη μετάφραση της Καινής και Παλαιάς Διαθήκης που έγινε στην Εκκλησία χωρίς να υπάρχουν ταυτόχρονα σχίσματα και δογματικά προβλήματα και ως εκ τουτου παραμένει πιστή στο αρχικό κείμενο.
 
Οι ιεροσπουδαστές χρησιμοποιούν το Ελληνικό παράλληλα με το Σλαβωνικό κείμενο, κατανοώντας ότι οι μεταφράσεις στην Αγγλική δεν αποδίδουν πλήρως και στο βάθος τις σημαντικές ιδιαιτερότητες του Ελληνικού κειμένου.

Εφαρμόζουν αυτή τη γνώση και εμπειρία τους τόσο στα θεολογικά όσο και στα ποιμαντικά μαθήματα της σχολής.

Από φέτος δε οι τριτοετείς θα εξοικιωθούν επιπλέον του βιβλικού κειμένου και με το Ελληνικό κείμενο της Λειτουργίας του ιερού Χρυσοστόμου.

Η Ιερατική – Θεολογική Σχολή της Αγίας Τριάδος κάλεσε σαν τιμώμενο ομιλητή τον Senior Professor of New Testament and Greek του Southeastern Baptist Theological Seminary καθηγητή κ. Maurice Arthur Robinson, ο οποίος είναι ευρύτατα γνωστός από την έκδοση του Βυζαντινού Ελληνικού κειμένου της Καινής Διαθήκης.

Ο κ. Robinson εκτὀς της εκδόσεως του Ελληνικού κειμένου της Κ.Δ.εχει δημοσιεύσει πάνω από 35 σχετικά επιστημονικά άρθρα, έχει μαγνητοφωνήσει όλη την Καινή Διαθήκη στα Ελληνικά με Ερασμιακή προφορά, η δε διάθεση όλων των έργων του γίνεται αφιλοκερδώς δια του διαδυκτίου.
 
Τον κ. Robinson παρουσίασε του καθηγητής κ. Νικόλαος Αδάμου κάνοντας μιά εισαγωγή στο πως οι οικουμενικοί πατριάρχες Σωφρόνιος ο 3ος και Κωνσταντίνος ο 5ος με τις ενέργειες του συνέβαλαν στην Ορθόδοξη παράδοση του κειμένου της Καινής Διαθήκης, και πως αυτό έγινε αποδεκτό καί κρίθηκε στην ανατολή και τη δύση παρουσιάζοντας σχετικές αντικρούσης της κριτικής.

Ο κ. Robinson ανέλυσε την Βυζαντινή παράδοση του κειμένου της Καινής διαθήκης από την Εκκλησία, σε αντιδιαστολή με άλλες γραφές που δεν αποτέλεσαν ποτέ εκκλησιαστικό κείμενο, αλλα σήμερα κυριαρχούν.

Αναφέρθηκε εκτενώς στα χειρόγραφα που διασώζουν το συνεχές κείμενο, όσο αυτό που υπάρχει στις εκκλησιαστικές περικοπές του Ευαγγελίου και των Πραξαποστόλων, που βασίστηκε και χρησιμοποίησε ο καθηγητής της Χάλκης Αντωνιάδης.

Κατόπιν, ο κοσμήτορας φοιτητικών υποθέσεων της Σχολής, Ιερομόναχος Κυπριανός, διένημε στους φοιτητές από ένα αντίτυπο της επετειακής έκδοσης του 2004 της Κ.Δ. του Πατριαρχείου με την προς τουτο χειρόγραφη ευλογία του πατριάρχου Βαρθολομαίου.  Επίσης τριτοετείς φοιτητής John Martin ανέγνωσε τον Απόστολο και ο πεμπτοετής Anthony Williams το Ευαγγέλιο της ημέρας στα Ελληνικά.

Το ενδιαφέρον των φοιτητών και καθηγητών εκδηλώθηκε με πλήθος ερωτήσεων και συζήτησης, τόσο κατά το τέλος των παρουσιάσεων, όσο και κατά την διάρκεια της δεξιώσεως που ακολούθησε.

jord1

jord2

jord3

jord4

 

Εμφανίσεις: 43353
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!