Oι Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της Χώρας προβλήματα και δυσλειτουργίες

augenakis

Σε Κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο αναδεικνύει το μεγάλο θέμα των προβλημάτων, των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών της χώρας.

Οι Σχολές αυτές παρέχουν ανώτατη εκπαίδευση και αποστολή τους είναι η κατάρτιση Κληρικών και Λαϊκών Στελεχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και χριστιανικού ήθους. Χορηγούν πτυχία ισότιμα με εκείνα των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ακόμα οι σχολές αυτές διαθέτουν συνήθως δύο προγράμματα σπουδών.

Το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών και το Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων για τα οποία υπάρχουν μια σειρά από εργαστηριακά μαθήματα.

Όπως επισημαίνει ο Λ. Αυγενάκης, «θα πρέπει με την παροχή αυτών των γνωστικών αντικειμένων οι απόφοιτοι να μπορούν να εργασθούν.

Και για να μπορούν να εργασθούν θα πρέπει να υπάρχει ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό με εξειδικευμένη γνώση»

Ο Λ. Αυγενάκης στην Κοινοβουλευτική του παρέμβαση ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός από πλευράς του Υπουργείου ώστε αφ’ ενός να παρέχεται η καλύτερη δυνατή γνώση και αφ’ ετέρου να έχουν οι απόφοιτοι αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα

Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης

Στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης είναι εγγεγραμμένοι περίπου 250 φοιτητές και οι 160 από αυτούς παρακολουθούν τακτικώς τα μαθήματά τους.

Ωστόσο υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην επαγγελματική τους αποκατάσταση που οφείλονται σε δυσλειτουργίες.

Πιο συγκεκριμένα προκειμένου να μπορούν να εργαστούν εκτός από ιερείς είναι απαραίτητη η εισαγωγή στο Πρόγραμμα Σπουδών της Ακαδημίας τουλάχιστον τεσσάρων παιδαγωγικών μαθημάτων.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται να αναβαθμιστεί το υπάρχον Πρόγραμμα Σπουδών γεγονός που προϋποθέτει την ύπαρξη μελών ΔΕΠ στη σχολή σε μόνιμες θέσεις και όχι όπως γίνεται σήμερα, που απασχολούνται καθηγητές με μερική απασχόληση.

Όπως επισημαίνει ο Λ. Αυγενάκης στην παρέμβασή του, «μετά από συνάντηση που πραγματοποίησα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φοιτητών της Ακαδημίας Κρήτης, μου εξέφρασε την ανησυχία του για ενδεχόμενη λήξη της λειτουργίας της Ακαδημίας στα πλαίσια συγχωνεύσεων και με ενημέρωσε για τις σοβαρές ελλείψεις σε πρόγραμμα σπουδών και εκπαιδευτικό προσωπικό καθώς και ότι τα υπάρχοντα λιγοστά μέλη Δ.Ε.Π. απασχολούνται με μερική απασχόληση, ενώ εκκρεμούν διορισμοί καθηγητών από το 2008».

Ο Λ. Αυγενάκης στην Κοινοβουλευτική του παρέμβαση ζητά την άμεση επίλυση του ζητήματος της έλλειψης διδακτικού προσωπικού, της αναβάθμιση του Προγράμματος Σπουδών της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης και στο πλαίσιο αυτό της εισαγωγής των απαιτούμενων παιδαγωγικών μαθημάτων. Ακόμα ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν εντάσσεται η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης σε σχεδιασμό συγχώνευσης.

Όπως δήλωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία αποτέλεσε τον στυλοβάτη της κοινωνίας μας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής παράδοσης και κουλτούρας και πρέπει να δοθεί σημασία ώστε οι νέοι που θα αποφοιτήσουν από αυτές τις Σχολές να έχουν λάβει αφ’ ενός ποιοτική εκπαίδευση και αφ’ ετέρου να μπορούν να εργαστούν»

Εμφανίσεις: 119264
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!