Ανδρούσης: "Αυτοί που έχουν εξουσία πρέπει να βοηθούν όχι να κατεξουσιάζουν"

ImageΜε ιδιαίτερη λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ Αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, Προστάτου της Ιεράς Μονής Κορώνης και Πολιούχου της πόλεως Καρδίτσης και της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων.

Το Σάββατο το απόγευμα τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, τόσο στην Ιερά Μονή Κορώνης όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αυλώνος κ. Χριστόδουλος, μετά του Καθηγουμένου της Μονής π. Μεθοδίου, του Καθηγουμένου της Ι.Μ. Παναγίας Σπηλαιωτίσης π. Νεκταρίου, συνοδεία πατέρων της Ιεράς Μονής και ευλαβών Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδός, όσο και στο Ιερό Μετόχιο του Αγίου Σεραφείμ στην Καρδίτσα, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων κ.κ. Κύριλλος, και προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος.

Στο κήρυγμά του ο κ. Θεόκτιστος ανέφερε ότι «ο Θεός μας έπλασε ελευθέρους ανθρώπους. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να δεσμεύει την ελευθερία του συνανθρώπου του. Ο Θεός σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου, ποτέ δεν εξαναγκάζει τον άνθρωπο, του δείχνει τι πρέπει να κάνει στην ζωή του για να σωθεί, χωρίς να τον υποχρεώνει».

Και τόνισε: «Αυτό πρέπει να το ακούμε όλοι μας και προπάντων εκείνοι που έχουν κάποια στιγμή τις τύχες των λαών στα χέρια τους. Δεν έγιναν για να εξουσιάζουν και να κατεξουσιάζουν τους ανθρώπους, αλλά να διακονούν τους ανθρώπους και να τους βοηθούν σε μια καλύτερη ζωή κοντά εις τον Χριστόν».

Κλείνοντας τόνισε ότι «ο Άγιος Σεραφείμ μας διδάσκει με την ζωή του πως πρέπει εμείς να βαδίζουμε και να πορευόμεθα την ζωή μας, όσο είμεθα επί της γης. Διότι έρχεται κάποια στιγμή που απ’ αυτή την ζωή φεύγομε για να συνεχίσουμε την ζωή μας και πέρα του τάφου, κοντά ή μακριά από τον Θεόν ανάλογα με τα έργα που ο άνθρωπος κάνει εις την ζωήν του».Image

Μετά το πέρας του εσπερινού μεταφέρθηκε η Αγία Κάρα από την Ιερά Μονή στο Μετόχιο όπου τελέσθηκε Ιερά Παράκληση και Αγρυπνία.

Την Κυριακή, ανήμερα της εορτής τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τόσο στην Ιερά Μονή, όσο και στο Ι. Μετόχιο αυτής στην Καρδίτσα όπου έγινε λιτάνευσης των Ιερών λειψάνων με την συμμετοχή ευλαβών προσκυνητών και το απόγευμα της ιδίας ημέρας Κτιτορικό Μνημόσυνο.

Ο Άγιος Σεραφείμ υπήρξε Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κορώνης όπου φυλάσσεται ως θησαυρός η τιμία Κάρα του και μέρος αυτής στο ομώνυμο Ιερό Μετόχιο της Μονής στην Καρδίτσας. Εξελέγει παμψηφεί περί το 1600 Αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου. Την 3ην Δεκεμβρίου 1601 συνελήφθη από τους Τούρκους και οδηγήθηκε στο Μαρτύριο, το οποίο θυμίζει το μαρτύριο του Σμύρνης Χρυσοστόμου.

Τον έδειραν, του έκοψαν την μύτη, του τάνυσαν τα χέρια και τα πόδια, του τοποθέτησαν λίθο εις το σώμα του, του ξέσκισαν τις σάρκες του και αφού είδαν ότι δεν μπορούσαν να το κάνουν τίποτε άλλο, την 4ην Δεκεμβρίου του 1601, τον σούβλισαν παραδίδοντας την αγιασμένη του ψυχή στα χέρια του Θεού. Μετά από ημέρες, τον αποκεφάλισαν και έστειλαν την τιμία κεφαλή στα Τρίκαλα για να συνετισθούν οι επαναστάτες.

Περνώντας από τα μέρη αυτά των Αγράφων ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, των ρώτησαν που να βρίσκεται το υπόλοιπο σώμα του Αγίου. Η απάντηση κατά την παράδοση είναι:

«Το σώμα του Αγίου δεν θα το βρείτε ούτε εσείς ούτε τα παιδιά σας. Θα το αναδείξει ο Θεός στις έσχατες ημέρες για να στερεώσει στην πίστη στους ανθρώπους. Εκείνες τις ημέρες θα τρέχει άφονο μύρο, όπου η ευωδία του θα μυροβλήσει όλα τ’ Άγραφα». Ας έχουμε την ευχή του και ας τον παρακαλέσουμε να πρεσβεύει υπέρ ειρήνης του κόσμου. Αμήν.

Εμφανίσεις: 35764
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!